Slovenskom sa šíri škandál s dovezeným brazílskym mäsom, ktoré bolo nakazené. Mrazené mäso sa k nám dostalo cez Holandsko a Poľsko.
Slovenské potraviny sú bezpečné
Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná potvrdila, že na Slovensko sa dostalo až 21 ton problematického mrazeného kuracieho mäsa z Brazílie, ktoré Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) stiahla z predaja. Mäso nenašli len v predajniach, ale aj v reštauráciách.
„Nakazené mrazené kuracie prsia našli kontrolóri okrem Bratislavy aj v iných mestách. Mäso sa dostalo do 54 reštaurácií po celej krajine,“
uviedla ministerka Matečná. Toto dovezené mäso nezodpovedá slovenským hygienických štandardom. Žiaľ ďalej sa distribuovalo napriek tomu, že obsahovalo zárodky salmonely a iných baktérií.
Gabriela Matečná spolu s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom apelovali na spotrebiteľov, aby sa nepozerali len na cenu mäsa a nakupovali radšej produkty zo Slovenska. Drucker poznamenal, že mäso je po dôkladnej tepelnej úprave zdravotne spôsobilé na konzumáciu.
Dobrým príkladom sú dve banskobystrické firmy, ktoré nedávno navštívila ministerka pôdohospodárstva počas svojho výjazdu v Banskej Bystrici – Banskobystrický pivovar a Alfa Bio – Lunter . Obe sa vyznačujú tým, že sú to firmy bez zahraničného kapitálu, ktoré svoje produkty vyrábajú výhradne zo slovenských surovín a umiestňujú ich predovšetkým na slovenskom trhu.
„Opäť apelujem na slovenského spotrebiteľa – Slováci jedzte slovenské potraviny, pite aj slovenské pivo a slovenské víno, lebo tá kvalita je jedinečná! Kúpou našich potravín podporujete rozvoj celej našej krajiny,“
vyhlásila Matečná
Prebiehajú kontroly dovezeného brazílskeho mäsa
V rámci preventívnych opatrení ministerstvo pôdohospodárstva nariadilo predaj brazílskeho mäsa okamžite pozastaviť. Počet kontrolovaných vzoriek ŠVPS SR vzrástol z 237 na 341 produktov.
„Doterajšie laboratórne testy preukázali 17 nevyhovujúcich vzoriek. V jednom z týchto brazílskych produktov – produkt značky SEARA ‚Mrazené kuracie prsia bez kosti bez kože bez innerfiletu solené‛ z roku 2016 v dvojkilogramovom balení, výrobca spoločnosť Agricola Jandelle, sme zistili Salmonellu kmeňa Heidelberg. Kontroly vykonávame aj naďalej, zameriavame sa hlavne na prevádzkovateľov, ktorí vlastnia sklady a obchodujú s touto komoditou vo väčšom množstve a dodávajú ho reštauráciám a konečným spotrebiteľom,“
uviedol Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS.
Stále prebiehajú testy na konzervačné látky vrátane prítomnosti salmonely. Pri žiadnej z testovaných vzoriek zatiaľ neboli objavené chemické látky, ktorými sa v Brazílii malo upravovať pokazené mäso.
Doteraz veterinári uskutočnili až 3.000 kontrol, z čoho 2 900 sa týkalo zariadení spoločného stravovania. Dve pozitívne vzorky zo zariadenia spoločného stravovania boli zistené v Bratislave a jedna v Poprade. Podľa Bíreša ide o subtyp salmonelózy, ktorý sa vyskytuje v Amerike a Kanade, ale nie v Európe.