Dobrá správa z parlamentu: Všetky dôchodky sa mimoriadne zvýšia od 1. júla 2023 o 10,6 percenta vďaka návrhu Hlasu

SPRÁVY
53 /

Mimoriadne zvýšenie dôchodkov od 1. júla 2023 schválili poslanci Národnej rady SR na svojej aktuálnej schôdzi v rámci novely zákona o sociálnom poistení. Vďaka podpredsedovi Hlasu Erikovi Tomášovi priemerná starobná penzia stúpne zo súčasných 576 eur o 61 eur na 637 eur.

Starobné dôchodky sa budú mimoriadne valorizovať už od 1. júla 2023 a nie až od januára 2024. Zvýšenie o 10,6 percenta predstavuje dôchodcovskú infláciu nameranú za deväť mesiacov od júla minulého roku do 30. marca tohto roku.

Za zmeny v zákone o sociálnom poistení hlasovalo 114 poslancov zo 126 prítomných, dvaja sa zdržali. Zmeny podporili poslanci Hlasu, Smeru, Sme rodina, Republiky, OĽaNO, SaS, Tarabovci, Valášek z PS a ďalší. Zdržal sa Ján Oravec z SaS a Jarmila Vaňová, ktorá kandidovala za OĽaNO. Poslanci z Hegerovej strany Demokrati za návrh nehlasovali.

Poslanec Erik Tomáš (Hlas-SD) za mimoriadnu valorizáciu dôchodkov bojoval už 2 roky:

„Nie je žiadny dôvod, aby štát šetril na senioroch a míňal miliardy eur na rôzne nezmysly. Nesmierne sa teším, že sa to nakoniec podarilo a ďakujem všetkým poslancom, ktorí to podporili.“

Zľava Erik Tomáš, predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Michal Kotian a Peter Pellegrini

Zľava Erik Tomáš, predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Michal Kotian a Peter Pellegrini

Predseda Hlasu Peter Pellegrini vyhlásil:

„Toto je konkrétna pomoc ľuďom, toto je skutočná sociálna demokracia. Štát musí byť v ťažkých časoch schopný pomôcť tým najslabším, medzi ktorých seniori určite patria. Každý z nich bude mať o vyše 10 percent vyšší dôchodok už od júla, aby sa mohol ľahšie vyrovnať s drastickým zdražovaním.“

HLAS tak úspešne nadviazal na ďalšie konkrétne opatrenia v prospech seniorov, ktoré už presadil v minulosti. Išlo o rozmrazenie minimálnych dôchodkov i zvýšenie príspevku na rekondičné pobyty seniorov z 50 na 100 eur.

„Ide o prechodné opatrenie len na tento rok. Sociálna poisťovňa bude mať priestor do 1. júla na prípravu zvýšenia penzií,“

vysvetlili Erik Tomáš.

Okrem toho sa od augusta zvýši rodičovský príspevok, ktorý dostanú aj rodičia, ktorých deti sú policajti alebo vojaci.  Prešlo aj viacero ďalších pozmeňovacích návrhov Sme rodina.

Autor: (tom), Foto: ilustračné