Dobrá správa: Na pásový opar je už očkovacia látka  

Zdravie
0 /

Bolestivé, nepríjemne svrbiace a dlhšie trvajúce ochorenie herpes zoster (HZ) – ľudovo pásový opar, pozná už nejeden z nás. Každoročne spôsobuje bolesť a trápenie miliónom ľudí na celom svete.

Vznik pásového oparu

Na vzniku pásového oparu sa podieľa vírus pásového oparu, resp. ovčích kiahní (varicelly). Tento vírus prechádza po prekonaných ovčích kiahňach pozdĺž nervových vlákien do blízkosti miechy. Tam môže vírus varicely a HZ nepozorovane prebývať. Reaktivácia týchto vírusov, ktoré v tele ostali, potom vedie k pásovému oparu, ktorý sa vždy obmedzuje na oblasť zabezpečenú postihnutými nervami. Postihuje najmä dospelých a máva veľmi nepríjemný priebeh.

Prvé príznaky môžu byť nešpecifické, napríklad bolesti v oblasti hrudníka. Občas sa objaví pásový výsev až po niekoľkých dňoch. Postihnutá lokalita sa prejavuje výraznou bolestivosťou. Ako napovedá už samotný názov, pásový opar charakterizujú pľuzgieriky a vyrážky v pásovom usporiadaní. Rozhodne nejde len o kozmetický defekt, pupáčiky nie sú iba nevzhľadnými a obťažujúcimi útvarmi, ale bolia, pretože sa nachádzajú pozdĺž nervových zakončení. Lekári sa najčastejšie stretávajú s kožným prejavom pásového oparu na hrudníku, ale doslova aj v oblasti pásu.

Výskyt ochorenia sledujú odborníci

HZ patrí medzi frekventne sa vyskytujúc nákazy, ktoré podliehajú povinnému hláseniu. Vzhľadom na klinický charakter ochorenia patrí táto nákaza medzi vysoko sledované. Na nedávnych 20. Červenkových dňoch preventívnej medicíny MUDr. Mária Avdičová z RÚVZ Banská Bystrica uviedla:

Za roky 2012 – 2014 bolo do systému EPIS (epidemiologický informačný systém) hlásených celkom 9.856 prípadov akútnych  ochorení vykazovaných pod všetkými variantami diagnózy herpes zoster. Celková chorobnosť v jednotlivých rokoch sa pohybovala okolo 56-59 prípadov na 100.000 obyvateľov.“

Väčšina pacientov bola liečená doma, avšak 822 bolo izolovaných, z toho 584 na infekčnom oddelení. Priemerná dĺžka hospitalizácie u izolovaných pacientov bola 7 dní. Ochorelo 5.953 žien (60,4 %) a 3.903 (39,6%) mužov. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť sa zaznamenala vo vekovej skupine 65 ročných a starších. Najviac hlásených prípadov bolo v jednotlivých rokoch v Žilinskom a Trenčianskom, najnižšia v kraji Bratislavskom kraji.

Možnosť predchádzania pásovému oparu očkovaním

Z analyzovaných údajov vyplýva, že výskyt nákaz spôsobených vírusom HZ je zdravotným problémom najmä dospelej a staršej populácie, vo väčšom počte sú postihované ženy. V blízkej budúcnosti sa javí vysoko aktuálne zaoberať sa touto nákazou z pohľadu jej možného predchádzania očkovaním.

Na trh sa totiž dostala nová vakcína, ktorá sa môže využívať k prevencii rozvoja pásového oparu a postherpetickej neuralgii – dlhodobej bolesti nervov, nasledujúcej po pásovom opare. Používa sa ale k očkovaniu ľudí vo veku 50 rokov a starších. Nedá sa však použiť k liečbe už prítomného ochorenia na  HZ.

Pre budúce vyhodnocovanie efektívnosti očkovania bude potrebné skvalitniť informácie o jednotlivých prípadoch ochorenia,

dodala MUDr. Avdičová.

Takmer všetky osoby vo veku nad  50 rokov majú riziko vzniku HZ, obzvlášť pri zvyšujúcom sa veku. Možnosť vakcinácie je možnosťou prevencie tohto ochorenia, ktoré významne negatívne ovplyvňuje kvalitu života – hlavne pri vzniku postherpetickej neuralgie.

Zdroj: RÚVZ BB, Foto: ilust.