Do sveta lyží vás pozýva Slovenské lyžiarske múzeum v Podkoniciach

SPRÁVY
1 /

Lyžiarska sezóna odštartovala a mnohí z nás práve vyberajú vhodné miesto, kde nazbierať prvé zimné zážitky.

Lyžovačku v stredisku Podkonice – Pleše možno spestriť exkurziou do histórie tohto populárneho športu. Práve v obci Podkonice už od roku 2007 funguje historicky prvé Slovenské lyžiarske múzeum.Lyžovanie je najkrajší šport na svete. Turisti vidia len na kopec a tým to končí. Ale lyžiar pomocou lanovky vyjde na ten kopec aj 60-krát a  príroda sa každých päť minút mení. Keď to človek vníma a vyžíva sa na tých lyžiach, to je úžasné“, hovorí zriaďovateľ múzea, Igor Bobák.

Lyžiarske múzeum vlastní artefakty spred 130 rokov po súčasnosť. Medzi približne 700 exponátmi možno nájsť lyže, lyžiarske palice, trofeje, fotografické a textové dokumenty z významných lyžiarskych podujatí. Jednou zo vzácností sú aj lyže ešte mladého Karola Wojtylu, pápeža Jána Pavla II. Zbierka sa môže pýšiť aj artefaktmi ďalších zvučných mien ako švédskeho slalomára Ingemara Stenmarka, bratov Mahreovcov, Adama Žampu, Jany Gantnerovej Šoltýsovej či Veroniky Zuzulovej.

Každý exponát má vlastný príbeh, ktorý zaujímavým výkladom doplní zriaďovateľ múzea Igor Bobák. „Držím sa hesla, že história je učiteľka ľudstva. Myslíme si, že všetko čo máme sme vymysleli my, ale to už pred nami dávno mali“, dodáva Igor Bobák.

Zdroj: TAMO