Do Slovenského múzea máp v Kynceľovej sa dá dostať už aj zadarmo

SPRÁVY
0 /

Symbolickým prestrihnutím zelenej stuhy sa 26. mája 2018 sprístupnila pre verejnosť expozícia Slovenského múzea máp v Kynceľovej. Od tohto dátumu múzeum navštívilo  tisíce návštevníkov.

Expozícia Slovenského múzea máp

Deti, dospelí či celé exkurzie ľudí odchádzajú spokojní a so skvelými spomienkami na toto výnimočné miesto. Múzeum zaviedlo pre to novinku, vďaka ktorej sa do neho dostanete aj zadarmo.

Expozícia Slovenského múzea máp, nachádzajúca sa pri Banskej Bystrici v obci Kynceľová, približuje geografiu a kartografiu veľmi zaujímavou a atraktívnou formou. Vďaka moderným technológiám či interaktívnym modelom dokáže múzeum máp upútať a presvedčiť o tom, že geografia môže byť zábavná, aj pre tých najmenších. Preto sa expozícia múzea dostáva do povedomia širokej odbornej verejnosti, ako aj si získava obľubu vo vzdelávacích inštitúciách.

Vidíme, že naši návštevníci sú spokojní a odchádzajú od nás s úsmevom na tvári. Preto sme sa rozhodli rozšíriť naše služby a podporiť kultúru v regióne. Sprístupnili sme u nás benefitovú kartu Balansea, vďaka ktorej budete mať vstup do múzea máp v podstate zadarmo. Stačí, keď prídete s kartou Balansea a Qrkódom, ktorý vám aplikácia vygeneruje,“

vysvetľuje Kristína Krupová, kurátorka múzea. Mimo vstupu do múzea, môžete kartu uplatniť aj pri rezervácii leteckého simulátora.

Kristína Krupová

Kristína Krupová

Historická výstava bude prebiehať do konca roka

Múzeum máp je známe svojou interaktivitou a zážitkovou expozíciou, ktorá pre svojich návštevníkov pravidelne pripravuje tematické výstavy. Do konca tohto roka tu však prebieha aj statická výstava vzácnych starých historických máp od súkromných zberateľov, ktoré nás prenesú do čias Uhorského kráľovstva.

Prídu si na svoje nielen milovníci máp, ale aj nadšenci do histórie. V desiatkach kartografických diel budú môcť návštevníci vidieť, ako sa zobrazovalo územie Slovenska v časoch Uhorska.

Chceli sme návštevníkom priblížiť  vzácne staré mapy s nevyčísliteľnou historickou hodnotou. Nachádzajú sa u nás mapy, ktoré sa nedajú vidieť nikde inde. Diela, ktoré u nás nájdete, sú umelecké výtvory, do ktorých starí kartografi spolu s maliarmi vložili kúsok duše. Mnohí, ktorí nás už navštívili, odchádzali očarení expozíciou, ktorá u nás momentálne prebieha až do konca roka,

dodáva kurátorka.

Zdroj: Kristína Krupová , Foto: CBS