Do Banskej Bystrice mieria významní šéfkuchári s cieľom dostať gastronómiu na level zážitku

SPRÁVY
2 /

Uplynulé dva roky slovenskej gastronómii vôbec neprospeli. Prevádzky boli nútené čeliť existenčným problémom, a tak na akýkoľvek rozvoj či kreatívu nebol žiadny priestor.

S ústupom covidu však slovenské gastro pomaly ale isto ožíva. Poriadne spestrenie v podobe degustačnej večere prišlo tento týždeň aj do nášho mesta pod Urpínom. Navštívil ho totiž známy slovenský šéfkuchár Anton Meszároš.

Slovenské gastro je, takpovediac, ešte stále v plienkach. Mnohí z nás ho vnímajú len účelovo, ako nevyhnutný nástroj na zasýtenie hladu. O tom však pravá gastronómia ani zďaleka nie je.

„Za posledné roky vzniklo na Slovensku viacero zaujímavých gastro konceptov, napriek tomu však máme problém priblížiť sa prístupu, aký panuje v zahraničí. Na Slovensku sme sa totiž stále nenaučili vnímať gastro ako zážitok. Na túto úroveň ešte musíme vyrásť,”

hodnotí situáciu slovenskej gastro scény Viliam Pavlovský, spolumajiteľ reštaurácie Sympl v Banskej Bystrici.

Jedným z formátov, ktoré môžu povýšiť súčasné vnímanie gastronómie, sú práve degustačné večere, ktoré aktuálne spustilo aj spomínané Sympl. Každý druhý mesiac tak Banskú Bystricu navštívi iná významná osobnosť slovenskej gastronómie, vďaka čomu si zákazníci budú môcť vychutnať gastro tak ako nikdy predtým.

„Gastro na Slovensku potrebujeme jednoznačne oživiť a najlepším spôsobom, ako to dosiahnuť, je vzájomná spolupráca aj na úrovni prevádzok a gastro osobností. Prehlbovanie vzťahov, upevňovanie spoluprác a vzájomné odovzdávanie si skúseností je veľkým prínosom pre podnik, no tiež obrovským zdrojom zážitkov pre samotného zákazníka,”

hovorí o význame spolupráce v gastre Ondrej Baláž, šéfkuchár Sympl.

Prvá degustačná večera v Banskej Bystrici sa tešila mimoriadnemu záujmu verejnosti. Hosťujúcim šéfkuchárom bol Anton Meszároš z podcastu Peklo v papuli. Slovenský zero-waste kuchár a šéfkuchár farmárskej reštaurácie TERRA pripravil v spolupráci so šéfkuchárom Sympl. Šesťchodové degustačné menu someliér Jerguš Zibrin ešte umocnil vzorkami šiestich unikátnych vín spárovaných k jednotlivým chodom.

„Teší ma, že mám možnosť byť súčasťou takýchto zaujímavých projektov. Po dlhom čase mám opäť pocit, že sa gastro slobodne nadýchlo. Covid nám všetkým dal poriadne zabrať a všetci už sme takýto impulz nevyhnutne potrebovali. To platí nielen o zákazníkoch, ale aj o nás, kuchároch,”

hovorí o zážitku z degustačnej večere Anton Meszároš.

Viac o bystrickej degustačnej večeri, jej budúcom smerovaní ako aj o ďalších konceptoch nájdete na www.sympl.sk či na sociálnych sieťach Facebook a  Instagram.

Anton Meszároš

Anton Meszároš

Zdroj: Alžbeta Jambrichová , Foto: ilustračné