Deviataci na Ďumbierskej a gymnazisti z GAS si vyskúšali Finančnú odyseu

SPRÁVY
1 /

Stredajšie dopoludnie bolo pre žiakov zo ZŠ Ďumbierska a študentov Gymnázia A. Sládkoviča v Banskej Bystrici hravé. Vyskúšali si novú hru Finančná odysea.

Finančná odysea pripravuje deti do reálneho života

Je to rýdzo slovenská hra o práci s osobnými financiami a zvládaní životných rizík, niečo ako známe Monopoly.  Vďaka variabilnému hernému systému je každá partia jedinečná. Pomocou premyslenej stratégie investovania, úverov, zakladania firiem, prenájmu nehnuteľností a podobne si hráči vytvárajú pasívny príjem a zveľaďujú svoj majetok. Nakoniec sa oslobodia zo všetkých dlhov a vytvoria si zázemie na bývanie so slušným pasívnym príjmom. Ten, komu sa to podarí ako prvému, dosiahne víťazstvo v hre – finančnú slobodu. Tu doslova platí, že čo sa v škole naučíš, v praktickom živote akoby si našiel.

Autorom novej hry pre študentov základných a stredných škôl je Milan Pavlík, ktorý ju predviedol bystrickým žiakom a študentom:

Vo financiách pôsobím vyše 9 rokov a venujem sa prevažne oblasti osobných financií klientov. Pri celoživotnom plánovaní a narábaní s financiami je veľmi dôležitá finančná gramotnosť. Táto oblasť ešte nie je dostatočne rozvinutá, preto sa zaujímam o akúkoľvek možnosť jej zvyšovania.“

Hru „FINANČNÁ ODYSEA“ vníma autor ako veľmi zaujímavú možnosť pre mladých ľudí  rozšíriť si svoj obzor a najmä uvedomiť si príležitosti, ale aj riziká, ktoré človeka môžu postretnúť.

„Práve tie ľudia často podceňujú, čo ich vedie k zlým finančným rozhodnutiam, na ktoré bohužiaľ občas aj celoživotne doplácajú. Finančnú odyseu som vytvoril ako voľné pokračovanie knihy ZÁKLADY FINANČNÉHO ZDRAVIA. Hra je taký zjednodušený finančný trenažér,“

dodáva Pavlík.

Po Bratislave sa hra testuje v Banskej Bystrici

Hráči si vzájomne nekonkurujú, práve naopak, môžu sa jeden od druhého veľa naučiť. Hra prináša aj nečakané situácie, ktoré môžu zásadne zmeniť pozície hráčov. Vyhráva ten najšikovnejší s najlepším dôvtipom a správnou dávkou šťastia. Hra je veľmi variabilná a dá sa upraviť podľa náročnosti hráčov. Je pre 2 – 6 hráčov od 15 rokov, dĺžka hry 90 minút a viac.

Predvedenie hry na dvoch banskobystrických školách zorganizoval mestský poslanec Michal Škantár, ktorý sa financiami zaoberá aj vo svojom  profesionálnom živote či ako člen finančnej komisie MsZ:

„Cieľom tejto aktivity je priblížiť banskobystrickým študentom na základných a stredných školách vzdelávaciu pomôcku – finančnú hru Finančná odysea na princípe známych Monopolov a otestovať ju v praxi. Pomocou nej sa študenti dokážu dostať do reálnych  situácií, ktoré ich v živote budú čakať, čo sa týka  ich orientácie vo finančnom sveta, od manželstva, založenia rodiny, postarania sa o bývanie, zamestnanie a svoj príjem.“

Hra je momentálne predmetom rokovania s Ministerstvom školstva SR a mala by sa stať súčasťou vzdelávacích programov pre školy. Zatiaľ sa testovala v Bratislave, teraz už aj v Banskej Bystrici a pripravuje sa tiež jej digitálna verzia.

Finančná odysea zaujala študentov i pedagógov

Po stručnom výklade autora hry sa žiaci rozdelil na skupinky a pustili sa do hrania. Riaditeľ ZŠ Ďumbierska   Patrik Ferianc bol s novinkou na ich škole spokojný:

„Kvitujem Finančnú odyseu, lebo žiaci sa hravou formou zoznamujú s financiami a narábaním s nimi, prežívajú situácie, ktoré ich čakajú v reálnom živote. Nie je to iba suché teoretické učenie, hru  vítajú deti aj pedagógovia, ktorí sú tu s nimi.“

Jeho slová potvrdila deviatačka Ester, ktorá bola v hre bankárkou:

„Je to zaujímavé, dokážeme lepšie pochopiť, ako to v tom reálnom finančnom svete funguje. Super, že si to môžeme takto vyskúšať. Hra je o peniazoch, ktoré boli, sú a budú, dá sa z nej o nich veľa naučiť.

Pri hre Finančná odysea sa zabavili aj študenti GAS, ktorí ju úspešne otestovali. Zdá sa, že toto je tá správna zábavná forma, ako sa  dá bez vlastného rizika naučiť efektívne narábať s peniazmi. Môžu sa ju pokojne naučiť hrať všetky vekové kategórie.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová