Ďakujeme Slovensko: Ukrajinskí dobrovoľníci pomáhajú zdravotne znevýhodneným v Banskej Bystrici

SPRÁVY
0 /

Iniciatíva „Ďakujeme Slovensko“ pokračuje v sérii podujatí organizovaných ukrajinskou komunitou. Ich cieľom je odvďačiť sa Slovensku prostredníctvom dobrovoľníckej práce za prijatie a pomoc v čase núdze.

V poradí už tretie podujatie sa uskutočnilo v pondelok 12. februára 2024 v Banskej Bystrici, kde Ukrajinky a Ukrajinci dlhodobo pomáhajú miestnemu centru pre ľudí so zdravotným znevýhodnením.

Občianske združenie Creativas made spolupracuje s ukrajinskými dobrovoľníčkami a dobrovoľníkmi už takmer dva roky. Prostredníctvom podpory tvorivých aktivít pre ľudí s autizmom a inak znevýhodnených poskytuje centrum pomoc ľuďom s ťažkým životným osudom a ich rodinám.

„Sme radi, že sme ľudí z Ukrajiny mohli prijať medzi seba. Malo to veľký význam nielen pre nás, ale mám pocit, že aj oni sú viac usmiaty a spokojnejší,“

uviedla vedúca centra Katarína Solivajsová.

Katarína Solivajsová

Katarína Solivajsová

„Snažíme sa integrovať týchto ľudí do spoločnosti, aby sa cítili byť jej plnohodnotnou súčasťou. Za posledné dva roky vidíme, že jedna komunita pomáha druhej komunite. V tomto prípade sú to ľudia z Ukrajiny, ktorí pomáhajú ľuďom s rôznou formou hendikepu,“

doplnil predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter, ktorý v pondelok taktiež navštívil centrum Creativas made.

Ondrej Lunter

Ondrej Lunter

Dňa 24. februára 2024 to budú už dva roky, odkedy vojská Ruskej federácie napadli susednú Ukrajinu. Milióny Ukrajiniek a Ukrajincov boli po začiatku celoplošnej invázie nútení opustiť svoje domovy. Mnohí z nich našli útočisko na Slovensku, ktoré bolo jednou z prvých krajín, ktoré privítali ľudí z Ukrajiny s otvorenou náručou.

Už od prvých dní ruskej vojenskej invázie vyjadrovali Ukrajinci svoju vďačnosť obyvateľom slovenských miest a obcí rôznymi spôsobmi: zapojením sa do miestnych iniciatív, starostlivosťou o životné prostredie, organizovaním zhromaždení, pochodov vďaky a rôznymi udalosťami.

Počas tohtoročného februára sa ukrajinské komunity spojili v iniciatíve #ĎakujemeSlovensko a naplánovali sériu aktivít. Tie sú srdečným poďakovaním slovenskému ľudu za podporu počas krízy a odrazom vzájomnej pomoci medzi oboma komunitami.

„Ukrajinskí občania, hoci sú v cudzej krajine na úteku pred vojnou, chcú byť aktívnymi členmi spoločnosti, ktorá ich privítala a ochránila. Tieto aktivity ukazujú našu vďačnosť za rozsiahlu a rozmanitú pomoc, ktorú sme dostali od Slovenska a od Slovákov z celej krajiny, od Michaloviec po Bratislavu, od Nových Zámkov po Žilinu. Týmto spôsobom chcem povedať: Ďakujeme, Slovensko, ceníme si to spôsobom, ktorý nikdy naozaj nevieme opísať a na ktorý nikdy naozaj nezabudneme,“

povedal Myroslav Kastran, veľvyslanec Ukrajiny na Slovensku.

Myroslav Kastran

Myroslav Kastran

Okrem dobrovoľníckej činnosti Banskej Bystrici sa desiatky Ukrajincov a Ukrajiniek zapojilo v Košiciach do upratovania verejných priestranstiev. V Galante zasa ukrajinská umelkyňa spestrila maľbou priestory strednej školy, v ktorej internáte našli počas uplynulých dvoch rokov útočisko desiatky utečencov z Ukrajiny.  Záverečné podujatie sa bude konať v sobotu 17. februára v Bratislave, kde miestna ukrajinská komunita zasadí pamätný „strom vďaky“.

Pomoc poskytnutá Slovenskou republikou Ukrajincom zahŕňala materiálnu, finančnú a psychologickú podporu. Slováci nezabudli na obyvateľov, ktorí zostali vo svojej vlasti, neustále posielajú humanitárnu pomoc do krajiny zasiahnutej vojnou. Cyklus podpory a vďaky medzi Ukrajincami a Slovákmi, ktorý vidíme v posledných dvoch rokoch, je príkladom silných väzieb vytvorených v čase núdze, ukazuje vplyv kolektívneho úsilia a vzájomnej úcty.

Video z podujatia v Banskej Bystrici:  https://www.facebook.com/MierUkrajine/videos/362428999940050

Zdroj: Tomáš Gelinder , Foto: Photomedia a ilustračné