COVID automat platný od pondelka 21. júna 2021, Bystrica je zelená

SPRÁVY
4 /

Od pondelka 21. júna bude na Slovensku 17 okresov v zelenej farbe (stupeň monitoring), 45 okresov bude žltých (I. stupeň ostražitosti) a 15 okresov bude v oranžovej farbe (II. stupeň ostražitosti).

V ružovej fáze (I. stupeň varovania) je jeden okres a rovnako jeden okres bude červený (II. stupeň varovania), žiadny okres nie je bordový ani čierny. Okres Banská Bystrica prechádza do zelenej farby (stupeň monitoring).

Červená farba – II. stupeň varovania  (1 okres)

Myjava

Ružová farba – I. stupeň varovania (1 okres)

Kysucké Nové Mesto.

Oranžová farba – II. stupeň ostražitosti (15 okresov)

Bánovce nad Bebravou, Banská Štiavnica, Čadca, Gelnica, Humenné, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Ružomberok, Senica, Skalica, Sobrance, Spišská Nová Ves, Trnava a Vranov nad Topľou.

Žltá farba – I. stupeň ostražitosti (45 okresov)

Bardejov, Bratislava I – V, Bytča, Detva, Dolný Kubín, Galanta, Hlohovec, Ilava, Košice I – IV, Košice-okolie, Krupina, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Senec, Snina, Trebišov, Tvrdošín, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina a Zvolen.

Monitoring – zelená (17 okresov)

Banská Bystrica, Brezno, Dunajská Streda, Kežmarok, Komárno, Nitra, Poltár, Púchov, Sabinov, Šaľa, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Turčianske Teplice, Veľký Krtíš a Zlaté Moravce.

Opatrenia v jednotlivých stupňoch COVID automatu

Rúška a respirátory

V prvom a v druhom stupni ostražitosti (žlté a oranžové okresy) bude v interiéroch povolené nosiť namiesto respirátora rúško. Ľudia okrem rúška môžu použiť aj šál alebo šatku. V ostatných okresoch je v interiéri povinný respirátor.

WELLNES (sauny, vírivky, kúpele, zábaly, akvaparky)

Červené okresy (II. stupeň varovania) – zatvorené (okrem kúpelov na základe návrhu lekára, ktorá je indikovaná zo zdravotných dôvodov).

Ružové okresy (I. stupeň varovania) – jedna osoba na 15 m , najviac však 10 zákazníkov.

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti) – maximálne 30 % kapacity sektoru alebo maximálny počet zákazníkov 500.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – maximálne 50 % kapacity sektoru alebo maximálny počet zákazníkov 500.

Podmienka pre interiérové služby akvaparkov – očkovanie (14 dní po 2. dávke mRNA, 4 týždne po 1. dávke vektorovej vakcíny, 14 dní po 1. dávke ak osoba prekonala za posledných 180 dní COVID-19)  alebo testovanie (najviac 72 – hodinový PCR/LAMP test alebo najviac 24 – hodinový AG test).

DIVADELNÉ, HUDOBNÉ, FILMOVÉ A INÉ umelecké prevádzky

Červené okresy (II. Stupeň varovania) – iba sediace publikum – max. 50 % kapacity, ale najviac 200 ľudí v exteriéri a 150 v interiéri
konzumácia iba v exteriéri.

Ružové okresy (I. stupeň varovania) – iba sediace publikum – max. 50 % kapacity, ale najviac 500 ľudí v exteriéri a 250 v interiéri, konzumácia iba v exteriéri.

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti) – pre sedenie max. 50 % kapacity, ale najviac 500 ľudí v exteriéri a 250 v interiéri, pre státie max. 50 osôb v interiéri alebo 100 osôb v exteriéri, konzumácia aj v interiéri – max. 4 osoby alebo osoby zo spoločnej domácnosti pri jednom stole.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – pre sedenie v interiéri max. 50 % kapacity, ale najviac 250 ľudí, pre sedenie v exteriéri max 75 % kapacity, ale najviac 500 ľudí, pre státie max. 100 osôb v interiéri a 250 v exteriéri konzumácia aj v interiéri – max 6 osôb alebo osoby zo spoločnej domácnosti (žlté okresy).

Zelené okresy (monitoring) – v interiéri najviac 500 ľudí, v exteriéri najviac 1 000 ľudí.

UMELÉ KÚPALISKÁ

Červené okresy (II. stupeň varovania) – max. 10 zákazníkov.

Ružové okresy (I. stupeň varovania) – max.10 zákazníkov.

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti) – max. 30 % kapacity.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – 50 % kapacity.

KABÍNKOVÉ LANOVKY

Červené okresy (II. stupeň varovania)– kabínkové lanovky s kapacitou do 10 osôb obsadzovať iba členmi jednej domácnosti, kabínkové lanovky s kapacitou nad 10 osôb obsadzovať maximálne do 25% kapacity, alebo členmi jednej domácnosti.

Ružové okresy (I. stupeň varovania) – kabínkové lanovky s kapacitou do 10 osôb obsadzovať iba členmi jednej domácnosti, kabínkové lanovky s kapacitou nad 10 osôb obsadzovať maximálne do 25% kapacity, alebo členmi jednej domácnosti.

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti) – kabínkové lanovky s kapacitou do 10 osôb obsadzovať iba členmi jednej domácnosti, kabínkové lanovky s kapacitou nad 10 osôb obsadzovať maximálne do 50% kapacity alebo členmi jednej domácnosti.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – kabínkové lanovky bez kapacitných obmedzení.

Zelené okresy (monitoring) – kabínkové lanovky bez kapacitných obmedzení.

UBYTOVANIE V HOTELOCH ČI PENZIÓNOCH

Červené okresy (II. stupeň varovania) – kapacita izieb max. 2 dospelé osoby alebo osoby, ktoré sú členmi jednej domácnosti.

Ružové okresy (I. stupeň varovania) – kapacita izieb max. 2 dospelé osoby alebo osoby, ktoré sú členmi jednej domácnosti.

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti) – kapacita izieb nie je obmedzená.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – kapacita izieb nie je obmedzená.

Zelené okresy (monitoring) – kapacita izieb nie je obmedzená.

REŠTAURÁCIE A KAVIARNE

Červené okresy (II. stupeň varovania) – pokrmy a nápoje nie je možné konzumovať v interiérových častiach prevádzky, povolené letné terasy (2 metre medzi stolmi), konzumácia jedla a nápojov len po sediačky, povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.

Ružové okresy (I. stupeň varovania) – pokrmy a nápoje nie je možné konzumovať v interiérových častiach prevádzky, povolené letné terasy (2 metre medzi stolmi), konzumácia jedla a nápojov len po sediačky, povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti) – povolené interiérové sedenie a konzumácia, obsadenie jedného stolu najviac 4 osoby, alebo osoby z jednej domácnosti, odstup 2 metre medzi stolmi, povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – povolené interiérové sedenie a konzumácia, obsadenie jedného stolu najviac 6 osôb, alebo osoby z jednej domácnosti,  odstup 2 metre medzi stolmi,
povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.

Zelené okresy (monitoring) – počet zákazníkov v prevádzke a pri jednom stole nie je obmedzený,
– povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.

FITNESS CENTRÁ

Červené okresy (II. stupeň varovania) – 10 zákazníkov alebo 1 zákazník na 25 m2.

Ružové okresy (I. stupeň varovania) – 15 zákazníkov alebo 1 zákazník na 25 m2.

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti) – 20 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – 30 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.

Zelené okresy (monitoring) – 50 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.

GALÉRIE, MÚZEÁ, VÝSTAVY

Červené okresy (II. stupeň varovania) – len individuálne prehliadky.

Ružové okresy (I. stupeň varovania) – hromadné prehliadky v skupinách najviac do 10 osôb.

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti) – hromadné prehliadky v skupinách najviac do 15 osôb.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – hromadné prehliadky v skupinách najviac do 30 osôb.

Zelené okresy (monitoring) – prehliadky bez kapacitných obmedzení.

Divadelné, hudobné, filmové a iné UMELECKÉ HROMADNÉ PODUJATIA

Červené okresy (II. stupeň varovania) – prekrytie úst a nosa počas celého podujatia, evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka, maximálna kapacita 50 % zákazníkov a maximálne 200 zákazníkov v exteriéri alebo 150 zákazníkov v interiéri, minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi, resp. osobami z rôznych domácností,  zakázané státie obecenstva, neorganizovať pre školopovinné deti, okrem ustálených skupín do 10 osôb mimo školských a predškolských zariadení.

Ružové okresy (I. stupeň varovania) – prekrytie úst a nosa počas celého podujatia, evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka, maximálna kapacita 50 % zákazníkov, maximálne však do počtu 500 zákazníkov v exteriéri alebo 250 zákazníkov v interiéri,  minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi, resp. osobami z rôznych domácností, zakázané státie obecenstva, neorganizovať pre školopovinné deti, okrem ustálených skupín do 25 osôb v interiéri a 50 osôb v exteriéri mimo školských a predškolských zariadení.

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti) – prekrytie úst a nosa počas celého podujatia, evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka, maximálna kapacita 50 % sediacich zákazníkov, maximálne však do počtu 500 zákazníkov v exteriéri alebo 250 zákazníkov v interiéri, minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi, státie zákazníkov- maximálna kapacita do 50 osôb v interiéri alebo 100 osôb v exteriéri, konzumácia jedla v kinosálach je zakázaná, konzumácia jedla a nápojov v iných priestoroch – max 4 osoby pri stole, rozostupy medzi stolmi 2 m.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – prekrytie úst a nosa počas celého podujatia, evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka, maximálna kapacita 50 % sediacich zákazníkov v interiéri alebo 75% sediacich zákazníkov, v exteriéri, maximálne však do počtu 500 zákazníkov v exteriéri alebo 250 zákazníkov v interiéri, minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi, státie zákazníkov, maximálna kapacita  do 100 osôb v interiéri alebo 250 osôb v exteriéri, konzumácia jedla v kinosálach je zakázaná, konzumácia jedla a nápojov v iných priestoroch – max 6 osôb pri stole, rozostupy 2 m.

Zelené okresy (monitoring) – prekrytie úst a nosa, maximálna kapacita do počtu 1000 účastníkov v exteriéri alebo 500 účastníkov v interiéri.

SVADOBNÉ HOSTINY, kary, oslavy, večierky a podobné podujatia v prevádzkach spoločného stravovania

Červené okresy (II. stupeň varovania) – zakázané.

Ružové okresy (I. stupeň varovania) – v 1. stupni varovania (ružová): interiér do 25 osôb, exteriér do 50 osôb ( nemôžu sa uskutočniť v interiéri reštaurácií, keďže tie sú v ružových okresoch zatvorené)

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti) – interiér do 50 osôb, exteriér do 100 osôb.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – interiér do 100 osôb, exteriér do 250 osôb

Zelené okresy (monitoring) – státie: do 50 % kapacity priestoru, interiér max. 500 osôb, exteriér max. 1000 osôb o sedenie: do 75 % kapacity priestoru, interiér max. 500 osôb, exteriér max. 1000 osôb

Podmienka: Pri vstupe na podujatie je potrebné mať negatívny výsledok RT-PCR/LAMP testu nie starší ako 72 hodín alebo Ag testu nie starší ako 24 hodín, respektíve doklad o prekonaní ochorenia (pred nie viac ako 180 dňami v okamihu vstupu) alebo očkovaní (14 dní po 2. dávke mRNA vakcíny, 4 týždne po 1. dávke vektorovej vakcíny, 14 dní po 1. dávke vakcíny ktoréhokoľvek typu, ak osoba prekonala za posledných 180 dní COVID-19.

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR, Foto: ilustračné