Chrípka v kraji vzrástla o 45 percent, dva prípady žltačky a mumps

SPRÁVY
0 /

Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje z celého Banskobystrického kraja, podľa predpokladov zaznamenali v 49. kalendárnom týždni  opätovný vzostup akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky a jej podobných ochorení (CHPO).

Chrípka napreduje

Výskyt chrípky sa v medzitýždňovom porovnaní však zvýšil o takmer 45 percent. Lekári v našom kraji zatiaľ nezaevidovali žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). Vedúca odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ MUDr. Mária Avdičová zdôraznila, že epidemiológovia očakávajú naďalej vzostupný trend výskytu ARO aj CHPO a preto nepoľavujú v epidemiologickej bdelosti.

V súvislosti s vývojom chorobnosti, ale aj počasia epidemiológovia upozorňujú, že je stále vhodný čas navštíviť svojho lekára prvého kontaktu a dať sa zaočkovať. Odporúčajú to hlavne rizikovým skupinám obyvateľstva, medzi ktorých patria pacienti so srdcovo-cievnymi ochoreniami, diabetici, onkologickí pacienti a ľudia s chronickými pľúcnymi chorobami, či tehotné ženy.

V kraji ďalšie dva prípady žltačky

V rámci monitoringu hygienicko-epidemiologickej situácie v Banskobystrickom kraji zaznamenali epidemiológovia ďalšie dva laboratórne potvrdené prípady žltačky  typu A. Žltačku hlásil do systému okres Lučenec u občanov zo sociálneho prostredia s nižším hygienickým štandardom. Spolu sú to už tri potvrdené prípady z obce Ábelová. Ide o dve sestry vo veku 8 a 10 rokov.  Hospitalizované boli koncom novembra a začiatkom decembra na infekčnom oddelení VšNsP Lučenec. Protiepidemiologické opatrenia sa vykonávajú, lekársky dozor potrvá až do 20. januára 2015.

5 ochorení na parotitídu (mumps)

Za okres Brezno hlásia epidemiológovia ochorenia na parotitídu (mumps) u 5 detí narodených od roku 1999 do 2006. Žijú vo vzájomnom úzkom kontakte  v rómskej osade  obce Šumiac s nízkym hygienickým štandardom. Všetky deti sú riadne očkované proti parotitíde. Ochorenia boli potvrdené v Národnom referenčnom centre pre diagnostiku parotitídy na ÚVZ Bratislava. Predpokladá sa, že do osady zavliekli ochorenie deti navštevujúce školu v Kremnici – Gymnázium Gaňa.

Zápal príušných žliaz (parotitída, mumps, hovorovo príušnice, lat. parotitis epidemica) je akútne infekčné ochorenie charakteristické opuchom príušných žliaz, niekedy aj s účasťou iných orgánov. Najčastejšie sú postihnuté deti medzi piatym a desiatym rokom života. výskyt príušníc pred dovŕšením dvoch rokov alebo po dvadsiatke je výnimkou.

Častými komplikáciami sú meningitída a orchitída, ktorá môže viesť k neskoršej neplodnosti mužov. Ochoreniu a komplikáciám možno predchádzať očkovaním. Prejavuje sa charakteristickým opuchom. K nákaze dochádza kvapôčkovou infekciou, teda kýchaním, kašľaním, kontaminovanými predmetmi či bezprostredným kontaktom. Vírus sa nachádza i v moči a materskom mlieku.

Príznaky mumpsu

Mumps má široké spektrum príznakov. Najčastejšie sa prejavujú zdurením jednej alebo oboch príušných žliaz, ktoré sú pred a pod ušným lalokom. Sprievodnými javmi zápalu bývajú tiež respiračné problémy a komplikáciou zápal mozgových blán a mozgu, ktoré môžu vyvolať malátnosť, vracanie, závrat a neurologické poruchy.

Príznakmi mumpsu sú bolesti hlavy, zvýšená teplota, celková slabosť, spomínané zdurenie príušných slinných žliaz, napnutá koža nad zdurenou žľazou a bolestivé zdureniny. K tomu treba ešte pridať suchosť v ústach a zníženú tvorbu slín. Samotné ochorenie sa lieči liekmi znižujúce horúčku, obkladmi príušných žliaz a pokojom na lôžku. V rámci prevencie je dôležité očkovanie detí v 15. mesiaci a 11. – 12. roku života.

Zdroj: RÚVZ BB, Foto: ilust.