Cesta na Pršiansku terasu sa konečne rozhýbala aj na kraji

SPRÁVY
4 /

Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja tento týždeň rozhodli o výkupe pozemkov pod novú prístupovú cestu na Pršiansku terasu – celkovo ide o viac ako 14 tisíc m2, za ktoré BBSK podľa znaleckého posudku zaplatí vyše 576 tisíc eur.

Kraj vykúpi pozemky pod novou cestou

V krátkom čase ide o ďalší významný krok zo strany kraja, ktorý povedie k riešeniu dlhodobého problému, ktorý trápi nielen obyvateľov Pršianskej terasy, ale aj ľudí z obce Horné Pršany. BBSK vo februári tohto roka s Mestom Banská Bystrica podpísal zmluvu a prevzal kompletnú projektovú dokumentáciu k ceste.

„Táto cesta svojou kategóriou spadá do kompetencie BBSK, mesto odovzdalo všetky potrebné dokumenty a teraz je na zástupcoch kraja, aby rozbehol túto stavbu. Obyvatelia nielen obce Horné Pršany, ale najmä rýchlo sa rozvíjajúcej Pršianskej terasy si to zaslúžia,“

povedal pre náš portál Marek Modranský, predseda dopravnej komisie mesta Banská Bystrica

História projektu novej cesty na Pršiansku terasu

O dobudovaní cesty na Pršiansku terasu sa hovorí už desiatky rokov.  Tesne pred regionálnymi voľbami v roku 2013, keď bol županom Vladimír Maňka, sa črtalo dobudovanie 900 metrov dlhého novej prístupovej cesty z Kremničky na Pršiansku terasu a do Horných Pršian.

Tú po dvoch rokoch rokov príprav a spolupráce BBSK s mestom Banská Bystrica a MBB a.s. dotiahol kraj až do elektronickej aukcie dodávateľa stavby, ktorá mala určiť výslednú  cenu okolo 1,5 milióna eur. Po nástupe župana Mariana Kotlebu sa však prípravy na dostavbu cesty na Pršiansku terasu zastavili a nepokračovalo sa v nich.

Jediné čo sa podarilo urobiť v roku 2017, bola nevyhnutná oprava jedinej existujúcej Cesty na dynamicky sa rozvíjajúcu Pršiansku terasu, ktorá bola dlhodobo v dezolátnom stave. Aj keď sa predtým obnovil asfalt na začiatku stúpania od Sládkovičovej ulice v Radvani, zvyšná časť cesty s rozbitým povrchom vozovky sa dovtedy len plátala. Pritom je to jediný prístup do novej mestskej časti, aj s pokračovaním do Horných Pršian.

Až keď sa županom stal Ján Lunter,  s podporou poslancov krajského zastupiteľstva začal projekt novej prístupovej cesty na Pršiansku terasu naberať reálne kontúry. Mesto Banská Bystria sa snažilo pripraviť a odovzdať kraju kompletné podklady k dobudovaniu inkriminovaného úseku cesty III. triedy. Vlani sa poslancom podarilo dostať do rozpočtu BBSK aj peniaze na odkúpenie pozemkov pod tento úsek cesty.

„Zoznam ciest určených na opravu a výstavbu sme schvaľovali podľa  priorít BBRSC. Jediné, čo sme pridali, je výstavba cesty na Pršiansku terasu. Aby sa všetky právne záležitosti najmä okolo výkupov pozemkov dokázali vyriešiť čo najskôr, vyčlenili sme na to v tohtoročnom rozpočte kraja sumu 800.000,-eur,“

povedal Jakub Gajdošík, viceprimátor Mesta Banská Bystrica a poslanec BBSK.

Dobudovaním celej cesty v dvoch etapách by sa vyriešili dlhotrvajúce problémy s prepojením mesta Banská Bystrica nielen na Pršiansku terasu, ale tiež do obce Horné Pršany.

Zdroj: BBSK a (tom), Foto: ilustračné