Bývalý pivovarník dostal dva roky podmienečne za nezaplatené dane  

SPRÁVY
12 /

Ešte 15.novembra kandidoval Pavel Čupka (68) za HZDS na banskobystrického primátora. V pondelok 24.novembra mu senát Okresného súdu v Banskej Bystrici vymeral trest odňatia slobody dva roky podmienečne a zákaz činnosti na päť rokov.

Rozdielne názory prokuratúry a obhajoby

Podľa predsedu senátu mierny trest uložil preto, že obžalovaný má podľa Ústavy SR a európskej judikatúry právo na prerokovanie veci v primeranej lehote. Obvinenie pivovarníkovi totiž vzniesli v apríli 2006 a skutky sa stali pred vyše desiatimi rokmi.

Prokuratúra trvá na tom, že  Pavel Čupka spáchal trestné činy neodvedenia a nezaplatenia dane vo výške viac ako 2,7 milióna eur. Prokurátor ÚŠP vyhlásil, že prvostupňový súd mal uznať vinu pivovarníka v celom rozsahu obžaloby a vymerať mu primeraný trest v dolnej polovici sadzby, ktorá je od päť do 12 rokov. Podľa neho podmienečný trest je neprimerane mierny a v tomto prípade neboli dôvody na jeho uloženie.

Podľa obhajcu Emila Vaňka celá posudzovaná vec je v rozpore s judikatúrou Európskeho súdneho dvora.

Rozsudok ešte nie je právoplatný, pretože obe strany sa voči nemu odvolali a vo veci bude rozhodovať Krajský súd v Banskej Bystrici.

Dlhoročný súdny spor

Vyše roka čakal bývalý pivovarník, ktorého banskobystrický Okresný súd v roku 2012 oslobodil spod obžaloby, na odvolacie konanie. Začiatkom januára 2014 Krajský súd vyhovel odvolaniu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a celý prípad vrátil  prvostupňovému súdu na doplnenie dokazovania.

Súdny spor Pavla Čupku sa ťahá už niekoľko rokov. Prokuratúra ho viní z toho, že ako vlastník a konateľ pivovaru Urpín ukrátil štát na nezaplatených daniach o milióny eur. On však od začiatku súdneho procesu odmietal.

Tvrdil, že obžaloba postupuje neobjektívne a žiadal vyhotovenie nových znaleckých posudkov na rozsah nezaplatených daní. Pivovar Urpín do roku 1997 existoval pod jeho menom, potom ako eseročka, ktorej bol konateľom. Pod jeho menom sa dane odvádzali a aj s výkazom preplatkov. Podľa Čupku  neskôr právnická osoba splácala staré daňové dlhy aj za fyzickú osobu.

Prokurátor obvinil bývalého pivovarníka  aj z pokračujúcich trestných činov v rokoch 2001 až 2003, kedy neodviedol a nezaplatil dane, hoci na účtoch firmy mal mať vtedy dostatočnú hotovosť. Malo by sa jednať o neodvedené preddavky na daň z vyplatených miezd zamestnancov, DPH a cestnú daň.

Najskôr oslobodzujúci rozsudok, potom podmienečný trest

Prvostupňový senát Okresného súdu v Banskej Bystrici však v roku 2012 obžalovaného po rozsiahlom dokazovaní  v plnej miere oslobodil, pretože  sa nepodarilo z daňových úradov zadovážiť potrebné prvotné doklady. Súdny znalec i bez nich vypracoval v tejto veci odborný posudok. Na návrh obhajoby si súd vyžiadal aj spis o konkurznom konaní vo veci pivovaru, ale ani v ňom neboli žiadne dokumenty svedčiace o trestnej činnosti vtedajšieho konateľa firmy.

Na druhej strane Čupkovi rodinní príslušníci vedú súdne spory s daniarmi za neoprávnene zadržiavané vratky z nadmerného odpočtu DPH vo forme postúpených  pohľadávok  jeho firiem a zatiaľ sú úspešní.

Podnikateľ Pavel Čupka bol za Mečiarovej éry v 90-tych rokoch minulého storočia krajským funkcionárom HZDS. V tých časoch sa stal majiteľom mäsokombinátu a pivovaru. Neskôr sa jeho firmy s dlhmi dostali do konkurzu. Dnes už dôchodca sa odvtedy musel brániť viacerým žalobám.

Autor: (mt), Foto: ilust.