Bystrický župan píše hlavnému hygienikovi SR, Bratislava sprísňuje opatrenia

SPRÁVY
5 /

Hlavný hygienik SR Ján Mikas dostal list od bystrického župana. Predseda BBSK Ján Lunter si myslí, že kraj potrebuje jasné usmernenia a funkčný systém pre prípad ďalšieho ohrozenia koronavírusom.

Už začiatkom minulého týždňa sa bystrický župan obrátil listom na hlavného hygienika SR. V ňom mu okrem preverenia konkrétnej sťažnosti zamestnankyne BBSK v súvislosti s vytvorením ohniska nákazy napísal, prečo existuje isté znepokojenie a prečo ho vníma ako oprávnené. V našom kraji zaevidovali vo štvrtok 9 a v piatok 3 nové prípady infikovania koronavírusom v okresoch Rimavská Sobota a Revúca.

Naliehavo žiada Jána Mikasa o viac informácií pre kraj aj  celú verejnosť, pretože si je istý, že tak sa najlepšie posilní duch spolupatričnosti a spoločnej zodpovednosti nás všetkých:

Podľa Luntera posledné dni počúvame bubnovanie na poplach o možnosti začiatku druhej vlny epidémie koronavírusu na Slovensku. On osobne nevie, aké závažné informácie vedenie štátu v tejto chvíli má, ale mnohí z nás si už dlhšie všímajú niektoré znepokojivé signály, pritom nie odvčera alebo predvčerom, ale dlhší čas.

„Všeobecne a do budúcnosti by som považoval za prínosné, prirodzené a správne, aby sa stali všeobecne dostupnými jasné pravidlá toho, akým spôsobom má postupovať občan a akým spôsobom má postupovať RÚVZ pri podozrení z ochorenia,“

tvrdí župan Lunter

Prispelo by to k upokojeniu ľudí, ak by poznali pravidlá, chápali dôvody postupov a konkrétnych rozhodnutí hygienikov. Či ich majú rešpektovať, tolerovať, ale v akom prípade majú začať biť na poplach.

V tejto chvíli totiž tieto postupy a pravidlá nepoznajú ani volení zástupcovia občanov. Aj osobne by Ján Lunter napríklad rád rozumel predpisu, ktorý umožňuje príslušnej lekárke rozhodnúť sa počas telefonátu, komu bude test poskytnutý a komu nie.

„Ak existuje jasný postup, ktorý má zvoliť občan a následne aj postup, ktorý má zvoliť príslušný úrad, prosím o jeho zverejnenie. Ak neexistuje, prosím o absolútnu prioritizáciu tvorby týchto postupov. Občania v regiónoch sa v prípade pochybností obracajú s otázkami predovšetkým na nás, volených predstaviteľov miestnych a regionálnych samospráv. Myslím, že je správne, aby presné postupy, práva a povinnosti boli dostupné aj pre nás,”

uzatvára svoj list hlavnému hygienikovi bystrický župan, ktorý chce informovať občanov aj o odpovedi Jána Mikasa, keď ju dostane.

Bratislava zavádza sprísnené opatrenia aj bez hlavného hygienika

Mestská samospráva Bratislavy, ktorú vedie primátor Matúš Vallo, zavádza pre aktuálnu situáciu okolo nového koronavírusu na Slovensku viaceré opatrenia aj bez odporúčaní hlavného hygienika

V posledných dňoch totiž Slovensko i samotné hlavné mesto eviduje nárast nových potvrdených prípadov ochorenia COVID-19. V Bratislavskom kraji pribudlo v  stredu 9, vo štvrtok 2 v piatok 7 nových prípadov.

„Vzhľadom na vývoj situácie znovu zavádzame niektoré opatrenia na ochranu obyvateľov, a to najmä seniorov,“

informovala hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Z prvej vlny pandémie hlavné mesto vie, že práve zariadenia pre seniorov môžu byť veľmi rýchlo najviac ohrozené pri zhoršení pandemickej situácie.

V záujme ich ochrany pristupujeme k prísnejším opatreniam u ležiacich pacientov a ťažko chorých klientov v štyroch z našich siedmich zariadení pre seniorov a od 15. júla u nich odporúčame obmedziť návštevy, rešpektujúc výnimky stanovené Úradom verejného zdravotníctva SR pre pacientov s paliatívnym sprevádzaním v terminálnom štádiu ochorenia,“

spresnila hovorkyňa.

Magistrát deklaruje, že si je vedomý vplyvu týchto opatrení, preto posilňuje komunikáciu klientov s blízkymi prostredníctvom moderných technológií.

Bratislavská samospráva sa zamerala aj na zamestnancov zariadení pre seniorov s cestovateľskou anamnézou. V prípade, keď im po návrate zo zahraničia neumožní bezplatné testovanie na COVID-19 štát, ponúkne im túto možnosť mesto.

„Zároveň ich edukujeme, aby sa vyhýbali situáciám, ktoré majú zvýšený potenciál nákazy novým koronavírusom a aby dbali na dôsledné dodržiavanie zavedených hygienických opatrení, teda nosili rúško, pravidelne si umývali ruky a dodržiavali dostatočný odstup,“

podotkla Rajčanová.

Prísnejšie opatrenia zavádzajú aj v úrade bratislavského magistrátu. Zamestnancom vedenie mesta neodporúča dovolenkovať mimo územia Slovenska. Tí zamestnanci magistrátu, ktorí sa vrátia z dovolenky zo zahraničia, majú nariadenú domácu izoláciu v podobe práce z domu.

„Takáto domáca karanténa musí trvať minimálne sedem kalendárnych dní. Ak sa počas tohto obdobia neobjavia príznaky ochorenia COVID-19, môže sa zamestnanec vrátiť na pracovisko. Keďže aj na Slovensku máme epicentrá nákazy, odporúčame tiež sledovať aktuálne správy a vyhýbať sa lokalitám s vyšším výskytom ochorenia,“

doplnila hovorkyňa Rajčanová.

Zdroj: (dem) a TASR, Foto: ilustračné