Bystrickí konzervatoristi vyhrali súťaž škôl a pôjdu s Pellegrinim do Paríža

SPRÁVY
1 /

Najväčšia tanečná súťaž škôl na Slovensku The Shool Dance má svojho víťaza. Sú ním študenti 2.ročníka Konzervatória J.L. Bellu z Banskej Bystrice.

Jedinečnú tanečnú súťaž pre materské, základné a stredné školy na Slovensku priniesla nezisková organizácia EDULAB  s tanečnou akadémiou Petra Modrovského a Jána Ďurovčíka DANSOVIA. Záštitu nad touto zaujímavou súťažou prevzal digitálny líder Slovenska a štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini. Spolu s ním tak urobili aj vedúci zastúpenia Európskej komisie v SR Dušan Chrenek a generálny riaditeľ SĽUKu Juraj Hamar,

„Som rád, že na Slovensku sa postupne buduje tradícia súťaže, v ktorej sa unikátnym spôsobom podarilo skĺbiť tanec a moderné technológie. Keď sme dostali ponuku od spoluorganizátorov súťaže spolupodieľať sa na tejto aktivite, ktorej cieľom je väčšie prepojenie používania informačno-komunikačných technológií s tancom a pohybom, neváhali sme ani chvíľu,“

povedal Peter Pellegrini pri otvorení 3.ročníka video-tanečnej prezentačnej súťaže The Shool Dance v Slovenskom národnom divadle.

Cieľom súťaže je prepojenie zdanlivo nezlučiteľného – tanca a používania digitálnych technológií. Preto v novom ročníku museli súťažiaci vytvoriť aj interaktívny plagát, ktorým prezentovali svoje tanečné vystúpenia. V dvoch májových kolách sa uchádzali o hlasy fanúšikov na Facebooku tanečné videá natočené jednotlivými školami.

Koncom mája sa uzavrelo druhé kolo hlasovania a na základe výsledkov postúpilo do Veľkého finále 18.júna v SND pätnásť tanečných skupín. V ňom uspeli Bystričania z Konzervatória J.L.Bellu s prezentačným tanečným videom The RECKLESS – WILD YOUTH. Študenti 2. ročníka tanečného odboru s choreografiou Viky Kozákovekj sa nechali inšpirovať skladbou Young od skupiny Daughter v štýle modern jazz.

Študentský tanečný tím bystrických konzervatoristov tvoria: Filip Borecký, Miriam Budzáková, Dorka Bystrianska, Hanka Jureková, Dominika Karolčíková Viktória Komolíková a Rebecca Smudová s vizualizáciou Matúša Drugu.

„Ako Bystričana ma veľmi potešilo, že víťazmi sú šikovní študenti z banskobystrického konzervatória. Úprimne im gratulujem,“

uviedol po vyhlásení výsledkov digitálny líder SR Peter Pellegrini.. Víťazi pôjdu s ním za odmenu na výlet do parížskeho Disneylandu.

Po prvýkrát získala súťaž aj medzinárodný rozmer, keď sa okrem slovenských škôl mohli do nej zapojiť aj školy z Českej a Poľskej republiky.  Súťažilo sa v dvoch kategóriách – hlavná BEST DANCE o najlepšie tanečné video a  LOCAL DANCE o najlepšiu prezentáciu jednotlivých regiónov prostredníctvom tanca.Snahou organizátorov je preniesť túto súťaž aj do iných krajín, aby víťazi národných kôl mohli súťažiť aj na medzinárodnej úrovni.

Autor: (mt), Foto: schooldance.sk