Bystričania vyrábajú jedinečné lúpané slnečnicové semiačka

SPRÁVY
0 /

Obľubujete potravinárske výrobky s obsahom slnečnicových semiačok, alebo si len tak radi na nich pochutnáte? Možno ani neviete, že aj na Slovensku existuje spoločnosť, ktorá sa zaoberá práve výrobou lúpaných slnečnicových semiačok a je to  banskobystrická spoločnosť Profinex Food.

Bystrická firma má prevádzku v Topoľčanoch

Hlavným predmetom činnosti spoločnosti PROFINEX FOOD s.r.o so sídlom v Banskej Bystrici je výroba lúpaných slnečnicových semien vo výrobnej prevádzke v Topoľčanoch, ktorá na ploche viac ako 3000m2 ako jediná svojho druhu na Slovensku a v strednej Európe produkuje výrobky určené v prvom rade pre pekárenský priemysel.

Spoločnosť PROFINEX FOOD s.r.o. bola založená koncom roka 2012 ako člen skupiny PROFINEX holding so sídlom v Banskej Bystrici. Spustenie nepretržitej prevádzky výroby bolo spojené so získaním všetkých potrebných povolení súvisiacich s výrobou a navyše s povoleniami, ktoré umožňujú spracovávanie poľnohospodárskych komodít aj v bio-kvalite, a taktiež aj obchodovanie s nimi.

Čo je dôležité

Jednoznačne výber vhodnej suroviny, ktorej už podmienky pestovania zaručujú predpoklad vysokokvalitného produktu, ktorý je čím ďalej, tým viac dožadovaný trhom.. PROFINEX FOOD  mesačne použije na svoju výrobu cca 1.500 MT slnečnice.

„Používame tie najkvalitnejšie suroviny, ktoré neobsahujú zvyšky kukurice, pšenice, sóji a iné. Máme k dispozícii najmodernejší optický triedič na zabránenie kontaminácie našich produktov a snažíme sa spracovávať čo najvyšší objem suroviny v bio-kvalite“

vysvetľuje konateľ spoločnosti JUDr. Roman Kvasnička.

Výroba lúpaných slnečnicových semiačok

Na lúpanie sa používa sa slnečnica čierna, ktorej semiačka sú primeranej veľkosti a kvalita šupiek zaručí čo najvyšší výnos pri spracovaní. Tieto parametre sa zisťujú ešte pred samotným nákupom a spolu s nimi sa stanovujú aj iné mechanické a chemické vlastnosti, ktoré sú stanovené normou. Po takejto analýze sa pristupuje k vlastnému spracovaniu, čo je čistenie a lúpanie. Práve lúpanie si vyžaduje vysoké skúsenosti pri ovládaní a nastavovaní výrobných liniek, čo je zabezpečené skúseným a vyškoleným personálom.

„Súčasťou výrobnej linky v rámci výrobného procesu je napr. color sorter na oddeľovanie nežiaducich prímesí v surovine a tiež X-RAY detektor na finálne vyčistenie produktu pomocou röntgenových lúčov, čím sa táto výroba dostáva na najvyššiu úroveň spracovania suroviny v rámci Európy,“

dodáva Kvasnička..

Každé dodanie suroviny, ako i každá výrobná šarža je kontrolovaná a odobrená oddelením kvality. Všetky organické suroviny a výsledné produkty sa analyzujú v akreditovanom laboratóriu EKOLAB s.r.o., Košice, Slovakia.

Pelety

Popísanú prípravu lúpaných slnečnicových semiačok môžeme svojim spôsobom považovať za bezodpadovú technológiu, pretože aj šupky, ktoré sú odpadom pri ich výrobe sa ďalej spracovávajú a využívajú. Táto využiteľnosť je zabezpečená cez ich spracovanie do formy paliet ako paliva  na vykurovanie buď individuálnych rodinných domov alebo aj výrobných prevádzok a tiež aj niektorých bytových domov, ktoré majú k tomu inštalované vhodné spaľovacie zariadenia.

Ich výhrevnosť sa dá porovnávať až s výhrevnosťou koksu a dosahuje až 21 GJ/T . Od februára 2015 je PROFINEX FOOD registrovaný ako výrobca organických poľnohospodárskych produktov (BIO: SK-2015/1122) s možnosťou obchodovania s nimi  V krátkom čase získal od medzinárodnej certifikačnej spoločnosti SGS  certifikáty podľa noriem FSSC 22000, ISO 22000, IFS  a BRC.

Cieľom je vysokokvalitný produkt, ktorý dokáže uspokojiť požiadavky zákazníkov v celej EÚ i vo svete. V súčasnosti vyrába PROFINEX FOOD triedené a čistené slnečnicové semiačka v bio-kvalite a exportuje ich napríklad do Nemecka, Holandska, Talianska či Rakúska. Snaží sa o získanie trhov aj v zámorských krajinách, k čomu napomôžu práve získané certifikáty.

Autor: (tom), Foto: ilust.