Bystričania sa môžu registrovať do odberných miest na víkendové testovanie v meste pod Urpínom

SPRÁVY
12 /

Mesto Banská Bystrica zriadilo na víkendové  skríningové testovanie na prítomnosť ochorenia COVID-19 celkovo 19 mobilných odberných miest, v ktorých bude vytvorených 55 odberných tímov. Záujemcom o plošné testovanie budú k dispozícii v dňoch 23. a 24. januára 2021  od 8:00 do 20:00 hod. Na jednotlivé odberné miesta je potrebné zaregistrovať sa prostredníctvom rezervačného systému dostupného na stránke: testovanie.banskabystrica.sk.

Mesto spustilo registráciu záujemcov o testovanie na víkend

Mesto malo ešte v utorok problém s nedostatkom zdravotníckeho personálu, preto nebolo jasné,  koľko odberných tímov bude počas víkendového plošného testovania k dispozícii. Aj napriek tomu, že zdravotníci sú v súčasnom období plne vyťažení, na výzvu samosprávy zverejnenú počas utorňajšieho dopoludnia zareagovali mnohí.

Pomohli nám naplniť kapacity potrebné na vytvorenie dostatočného počtu odberných tímov v našom meste. Je to znak toho, že ľudia z Banskej Bystrice a okolia  sa vždy vedeli v náročných chvíľach spojiť,“

hovorí primátor Ján Nosko.

Záujemcovia o testovanie sa už môžu nahlasovať prostredníctvom rezervačného systému dostupného na stránke testovanie.banskabystrica.sk. Potrebné je vybrať si deň (sobotu, 23. alebo nedeľu, 24. januára 2021), odberné miesto a konkrétny čas.

Upozorňujeme, že potvrdzujúci e-mail môže prísť o čosi neskôr, nie okamžite. Zároveň v príslušný deň testovania dostane každý aj SMS-ku, ktorá mu pripomenie, na aký čas a odberné miesto sa prihlásil,“

dopĺňa Jakub Gajdošík, prvý zástupca primátora.

Mesto na víkendové skríningové testovanie zriadilo 19 mobilných odberných miest. Fungovanie všetkých je schválené banskobystrickým Regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Pomocnú ruku podala samospráve aj banskobystrická Rooseveltova nemocnica, vďaka čomu bude možné dať sa otestovať na prítomnosť koronavírusu počas víkendu (23. a 24. januára) aj na parkovisku Mičinská.

Aj v tomto prípade je potrebné nahlásiť sa na presný čas prostredníctvom rezervačného systému testovanie.banskabystrica.sk.

Záujem o testovanie budeme sledovať a v prípade potreby sa budeme snažiť flexibilne reagovať. Všetkým, ktorí nám pomáhajú so zabezpečením víkendového skríningového testovania patrí jedno veľké ďakujem,“

dodáva štatutár mesta.

Zoznam odberných miest

V nevyhnutných prípadoch, ak sa niekto nevie zaregistrovať online, môže využiť telefonický kontakt 048/43 30 777.

Mesto pripomína, že podľa vyjadrení členov vlády bude  negatívny výsledok testu po celoplošnom skríningu od 27. januára podmienkou cesty do práce, ktorá nemôže byť vykonávaná z domu. Rovnako bude podmienka negatívneho testu platiť aj pre pobyt v prírode, nebude sa však týkať mládeže do 15 rokov a seniorov nad 65 rokov. Potvrdenie o negatívnom výsledku testu získané z komunitného dobrovoľného cieleného testovania  organizovaného mestom v dňoch 16. a 17. januára v tomto prípade neplatí.

Zdroj: Zdenka Marhefková , Foto: ilustračné