Banskobystrický kraj pomohol stovkám odídencov z Ukrajiny aj vďaka medzinárodnému grantu

SPRÁVY
14 /

Sociálne poradenstvo, jazykové vzdelávanie, prepájanie aktérov v regióne či grantový program pre zdravotníckych profesionálov. To boli hlavné aktivity projektu Help Ukraine, na ktorý sa Banskobystrickému samosprávnemu kraju podarilo získať viac ako 300 tisíc eur z Nadácie Velux. Projekt v utorok vyvrcholil záverečnou konferenciou, aj za účasti ukrajinského veľvyslanca na Slovensku a ďalších hostí.

Takmer tisíc odídencov a utečencov z Ukrajiny využilo v priebehu posledného roka niektorú zo služieb, ktorú pre nich vďaka prostriedkom z Nadácie Velux zastrešil a zorganizoval Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Získať sa mu podarilo viac ako 300-tisíc eur, z ktorých financoval aktivity  v rôznych oblastiach.

„Cieľom bolo pracovať najmä s ľuďmi, ktorí sa rozhodli zostať na Slovensku. V rámci sociálneho poradenstva sme začali spolupracovať s organizáciami po celom kraji a pomohli s ubytovaním, umiestňovaním do škôl, s hľadaním zamestnania či s dostupnosťou zdravotnej starostlivosti, sociálnych služieb či humanitárnou pomocou,“

uviedla Denisa Nincová, riaditeľka Odboru sociálnych vecí a sociálnych politík Úradu BBSK.

Spoločne so spolupracujúcimi organizáciami ako Človek v ohrození, Tenenet, IN Network, Centrum sociálnych služieb KA a Diecézna charita Rožňava poskytli viac ako 14 tisíc hodín sociálneho poradenstva pre vyše osemsto unikátnych klientov.

Hojne využívaná bola aj ponuka jazykových kurzov slovenčiny pre dospelých a pre zdravotníckych pracovníkov. V 23 výučbových skupinách ju využilo 119 študentov, ktorí po úspešnom absolvovaní kurzu získali certifikát, ktorý im zvýšil aj šance zamestnať sa.

„V tomto roku sme pripravili aj jazykové kurzy pre mládež do 18 rokov, aby sme im pomohli v príprave na prijímacie skúšky či už na stredné alebo vysoké školy. V priebehu prvých troch mesiacov tohto roka sa zapojilo 30 študentov v 14 výučbových skupinách,“

doplnil Juraj Oravec, odborný referent pre pomoc utečencom pred vojnou s tým, že kraj v prípade kurzov spolupracoval s jazykovou školou SPEAK.

Prostriedky z projektu pomohli aj jedenástim zdravotníckym profesionálom – desiatim lekárom a jednej zdravotnej sestre, ktorým župa prostredníctvom nich refundovala náklady spojené s doplňujúcou skúškou pre zdravotníkov z tretích krajín. Kraj tiež zorganizoval tri stretnutia organizácií, ktoré sa pomoci utečencom a odídencom venujú, aby si vymenili skúsenosti a lepšie čelili výzvam, ktoré pred nimi stoja.

Jedným z takýchto stretnutí je aj dvojdňová záverečná konferencia projektu Help Ukraine, ktorej sa dnes zúčastnil aj ukrajinský veľvyslanec na Slovensku Myroslav Kastran a predseda BBSK Ondrej Lunter.

„Je mi cťou, že môžeme organizovať a hostiť túto konferenciu. Dnes budeme hovoriť o téme, v ktorej sa od prvej minúty prejavilo na Slovensku obrovské množstvo solidarity a ľudskosti. Najskôr to bolo hneď na hraniciach, kde centrálny štát meškal vo viacerých ohľadoch. Potom vo vnútrozemí, kde sa iniciatívy chopili dobrovoľníci a dobrovoľníčky, samosprávy a bežní ľudia – a znovu to nebola úplne optimálna spolupráca so všetkými centrálnymi autoritami. Ešte stále nie sme ako republika silní v organizácii, ale sme vždy, keď to je treba, silní v kreativite a nasadení mnohých ľudí,“

povedal na úvod konferencie župan Ondrej Lunter.

Spomenul aj viaceré aktivity, s ktorými BBSK začal prakticky okamžite po vypuknutí vojny na Ukrajine. Kraj zriadil oddelenie pomoci vojnovým utečencom , ktoré zabezpečilo koordináciu aktivít župného úradu vo vzťahu k pomoci odídencom z Ukrajiny.

„Sprevádzkovali sme núdzové ubytovanie v priestoroch Gymnázia A. Sládkoviča v Banskej Bystrici, koordinovali proces ubytovania odídencov v stredoškolských internátoch či poskytovali rôzne poradenstvo. Zabezpečili sme poskytovanie sociálnej a psychologickej pomoci prostredníctvom organizácií tretieho sektora, zriadili informačné call-centrum a započali proces integrácie ľudí, ktorí svoj nový domov našli v našom kraji,“

dodal Lunter.

Prínos BBSK a aktivity na pomoc utečencom a odídencom, ktoré boli často nad rámec bežných kompetencií župy, dnes ocenil aj Myroslav Kastran, ktorý poďakoval všetkým, ktorým nebol a nie je osud ľudí postihnutých vojnou ľahostajný.

Zdroj: Lenka Štepáneková , Foto: Marek Mačica