Banskobystrickí lesníci pripravili pobytový tábor pre deti, ktoré vyrastajú bez rodičov

SPRÁVY
0 /

V prvý júlový týždeň spoznávali oddychujúci školáci žijúci v Centre pre deti a rodiny Tŕnie zákutia a krásy lesov v okolí Kordík. Pracovníci mestských lesov pre nich pripravili pestrý program, počas ktorého ich okrem iného zapojili aj do kuchárskeho umenia.

Desiatka detí z Centra pre deti a rodiny Tŕnie bola ubytovaná na chate Breziny pri obci Kordíky, ktorú spravujú Mestské lesy Banská Bystrica, s. r. o. Lesníci im hravou formou spríjemnili prázdniny a súčasne ich naučili čo najviac o prírode.

Uvedomujeme si, že tieto deti sú odkázané na pomoc iných. Práve preto im zabezpečujeme už siedmykrát po sebe bezplatný pobyt. Teší ma, že aj tento rok sa venovali voľnočasovým aktivitám v prírode. Zorganizovali sme pre nich aj výlety do širšieho okolia, čo vyčarilo úsmev na nejednej detskej tváričke,“

povedal primátor Ján Nosko.

Centrum v Tŕní poskytuje starostlivosť nahrádzajúcu prirodzené rodinné prostredie formou celoročného pobytu pre deti od narodenia do 18 rokov. Pomocnú ruku im však podajú až do ich osamostatnenia, najdlhšie do 25 veku života.

„Naše deti zažili na začiatku prázdnin nečakané prekvapenie plné edukatívnych a zábavných aktivít. Spoznávali faunu a flóru lesov prostredníctvom zážitkov, čo je pre ne najlepšie zapamätateľná forma učenia. Organizátorom tábora ďakujem nielen za materiálnu pomoc vo forme sladkých odmien či písacích potrieb, ale prioritne za čas strávený s deťmi. Práve čas je dnes tým najvzácnejším, čo môžeme našim zverencom žijúcim mimo biologickú rodinu dať,“

uviedol Ján Paľúch, riaditeľ Centra pre deti a rodiny Tŕnie.

Mestskí lesníci pripravili pre prázdninujúcich školákov počas celého týždňa program v rámci aktivít lesnej pedagogiky. Učili ich spoznávať zvieratá, stromy, rastliny, ako sa majú v prírode správať či prečo je les pre nás dôležitý. Taktiež usporiadali zábavné športové súťaže a predviedli hru na lesnom rohu.

Pre nás je podstatné, aké lesy odovzdáme budúcim generáciám. Zároveň je nesmierne dôležité, aké generácie sa o prírodu budú starať. Lesná pedagogika je preto neoddeliteľnou a dôležitou súčasťou našej práce,“

poznamenal Blažej Možucha, riaditeľ Mestských lesov Banská Bystrica, s.r.o.

Deti sa zapojili aj do prípravy a varenia poľovníckeho guláša. Príjemnú atmosféru vytvorili najmenší účastníci tábora svojím spevom či hrou na gitaru. Lesníci ich na záver odmenili  loptami, sadami na bedminton a iným športovým vybavením.

Zdroj: Miroslav Strelec , Foto: mesto BB