Banskobystrickí cestári nebudú obmedzovať plynulosť premávky v čase najväčšej dopravnej špičky

SPRÁVY
0 /

Banskobystrická regionálna správa ciest, a.s. (BBRSC) po dohode so Slovenskou správou ciest (SSC) vylúči výkony spojené s opravami na cestách I. triedy a to počas sviatkov a v dňoch pracovného pokoja, aby neobmedzovala plynulosť premávky.

Na nedávnom rokovaní BBRSC a SSC sa zástupcovia obidvoch strán dohodli, že v záujme bezpečnosti cestujúcej verejnosti cestári BBRSC obmedzia vo vopred určených dňoch výkony a údržbu na cestách I. triedy v Banskobystrickom kraji. Nebudú tak obmedzovať plynulosť cestnej premávky v čase najväčšej dopravnej špičky.

Konkrétne sa dohodli na výluke výkonov a údržby ciest I. triedy dva dni pred a počas Vianočných a Veľkonočných sviatkov a tiež dva dni po týchto sviatkoch. Každý piatok a nedeľu od 14:00 hod.do večerných hodín budú výkony na týchto frekventovaných úsekoch taktiež obmedzené len na činnosti, ktoré neznesú odklad.

Obmedzenie a výluka výkonov na cestách I. triedy sa týka činností, ktoré môžu byť zrealizované aj o niekoľko dní neskôr, ako napríklad kosenie okolia ciest, oprava zvodidiel, čistenie rigolov, či opiľovanie konárov nad komunikáciou.

V prípade mimoriadnej situácie, či potreby urgentného riešenia stavu komunikácií, ako napr. prekážky na ceste v podobe padnutých stromov, zosuvu svahu, či prepadu vozovky bude samozrejme situácia riešená bez odkladu. Taktiež bude prebiehať plynule zimná údržba komunikácií I. triedy.

Táto dohoda vznikla, nakoľko pri určitých výkonoch na cestách je na dobu realizácie obmedzený prejazd v jazdných pruhoch. Zvyknú sa vtedy tvoriť počas dopravnej špičky kolóny a spomaľuje to presun cestujúcej verejnosti na miesto určenia, či späť domov.

Predseda predstavenstva Martin Turčan priblížil dohodu so Slovenskou správou ciest:

„Dohodou medzi BBRSC a SSC chceme zabezpečiť, aby naši zamestnanci netvorili prekážku na ceste v čase najväčšej dopravnej špičky. Posyp, pluhovanie a zabezpečovanie zjazdnosti ciest budeme vykonávať, samozrejme, 24 hodín denne 7 dní v týždni. Účelom tejto dvojstrannej dohody je tak zabezpečiť v čase najväčšieho presunu ľudí medzi okresmi a krajmi plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky.“

Martin Turčan

Martin Turčan

Zdroj: BBRSC, Foto: ilustračné