Banská Bystrica sa vo štvrtok stane centrom energie a ekológie na Sovensku

SPRÁVY
1 /

Vo štvrtok 6. júna 2019 sa na banskobystrickom Námestí SNP „zastaví“ úspešné podujatie Dni energie a ekológie na Slovensku (DENS) 2019.

Mesto pod Urpínom ožije energiou a ekológiou

Od 10:00 – 17:00 hod. budú môcť návštevníci získať informácie o financovaní úsporných opatrení, zoznámiť sa s elektrobicyklami či solárnymi panelmi a k tomu súťažiť o bicykel či let helikoptérou. Určite sa zabavia aj najmenší, pre ktorých sú pripravené ekoinformácie hravou formou a darčeky.

Návštevníci získajú rady, ako ušetriť na energiách či ako získať financie na zateplenie paneláku a rodinného domu. Domácnosti bude určite zaujímať možnosť získania príspevku na zateplenie rodinného domu alebo 0 % úveru na obnovu bytovky.

Tiež budú mať možnosť sa bližšie zoznámiť so solárnymi panelmi na ohrev vody, elektromobilom mestskej polície či atraktívnymi elektrobicyklami. Dozvedia sa, čo robiť s použitým kuchynským olejom, ktorý dokonca budú môcť na podujatí v plastových fľašiach aj odovzdať.

Výnimočná bude aj účasť prevádzkovateľa Vodného diela Gabčíkovo, ktorý odprezentuje aktuálne rozvojové projekty spojené s Dunajom.

Platby za energie patria medzi najvyššie položky každej domácnosti. Návštevníci sa preto dozvedia ako si znížiť účty za energie  či ako získať dotácie z programu Zelená domácnostiam, a to priamo od fundovaných zástupcov Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry.

Nebudú chýbať ani informácie o ochrane prírody, separácii odpadu či ukážkové kontajnery s recyklátmi a granulami, z ktorých sa vyrábajú nové produkty.

Organizátori nezabúdajú ani na deti a študentov, pre ktorých si pripravili viaceré zábavné, ale aj poučné aktivity o šetrení energiou, správnom separovaní či ochrane ovzdušia a klímy.

Príďte na DENS 2019 (mladí aj tí skúsenejší či celé rodiny s deťmi), dozviete sa veľa užitočného, zabavíte sa a ešte aj môžete vyhrať atraktívne ceny: vyhliadkový let helikoptérou ponad Liptov, bicykel alebo nákupné poukážky do OD IKEA.

Primátor Ján Nosko k podujatiu

Projekt DENS 2019 – BYŤ EKO JE IN, BUĎTE EKO AJ VY! v Banskej Bystrici sa uskutoční pod záštitou vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislava Mika, ako aj banskobystrikckého primátora Jána Noska.

Primátor Nosko k významu podujatia DENS 2019 povedal:

„Som rád, že podujatie Dni energie a ekológie na Slovensku sa okrem iných slovenských miest opäť uskutoční aj v Banskej Bystrici. Ochrana životného prostredia dnes patrí k najdiskutovanejším témam a inak to nie je ani v meste pod Urpínom.

Usilujeme sa obyvateľom i návštevníkom ponúkať ekologickejšie možnosti.  V našom Turistickom informačnom centre si môžu požičať e-bike a tento rok sme dokončili aj prvú reálnu cyklotrasu. Chceme zelené, zdravé a čisté mesto, čo závisí najmä od ľudí, ktorí v ňom žijú. V novinách preto informujeme o správnom separovaní odpadov, o pozitívnom využívaní mestskej hromadnej dopravy či o súčasnom nadmernom počte automobilov.

Ako samospráva sa pravidelne zapájame do podujatí zameraných na skrášľovanie okolia a pomocnú ruku nám neraz podali aj deti zo základných a materských škôl.  Hľadáme lepšie alternatívy, a preto plánujeme zrealizovať mnohé zelené projekty. Snažíme sa využívať efektívne možnosti ako úsporné inteligentné osvetlenie či priepustné mlatové chodníky miesto asfaltových. Pri rekonštrukcii materských škôl sa zameriavame na znižovanie energetickej náročnosti a obyčajné kontajnery na sídliskách chceme vymeniť za polopodzemné. Postupujeme malými krokmi k veľkému cieľu.

Ďakujem organizátorom za to, že môžeme byť súčasťou Dní energie 2019 a želám im čo najviac účastníkov všetkých vekových kategórií. Som si istý, že trendy, ktoré toto podujatie nastoľuje budú pre mnohých inšpiráciou.“

Už vo štvrtok privíta bystrické Námestí SNP od desiatej do sedemnástej celé rodiny ako aj jednotlivcov. Vstup je voľný.Podujatie moderuje Michal Várošík. DENS 2019 organizuje portál Energie pre Vás.

Podujatie sa  ukončí v Bratislave v sobotu 8. júna 2019 pred OD IKEA, tiež medzi 10:00 a 17:00 hod. Viac informácií nájdete na https://energieprevas.sk/dens-2019.

 

 

 

 

 

Zdroj: Mesto BB a TASR, Foto: DENS 2018