Banská Bystrica privítala hviezdnu zostavu medzinárodne uznávaných vedcov

SPRÁVY
0 /

Primátor mesta Ján Nosko v piatok prijal v rámci Vedeckej roadshow skupinu významných vedeckých osobností. Ich cieľom je počas októbra zaujímavým spôsobom priblížiť vo vybraných slovenských mestách žiakom posledných ročníkov základných škôl a stredoškolákom svet vedy a techniky.

Organizátori vyjadrili nad dňom stráveným v Banskej Bystrici veľkú spokojnosť, najmä pre vysoký záujem študentov. Ako sami tvrdia, človek nemusí byť známy len ak je vrcholový športovec či  populárny spevák.

Stovky mladých ľudí sa dozvedeli zaujímavosti o chémii, budúcnosti elektrotechniky, o kráľovnej vied matematike, o základoch fyziky, ale aj o robotických systémoch a ich aplikácii vo výrobných procesoch.

Hviezdnu zostavu na čele s vedeckou kapacitou Karolom Šafaříkom, ktorý pôsobí v Európskej organizácii pre jadrový výskum CERN vo Švajčiarsku, prijal na mestskom úrade aj primátor mesta Ján Nosko.

Je mi cťou prijať také kapacity vedeckého života. Človek veľa číta, ale nikdy nevie, kto sa za všetkým skrýva. Dúfam, že sa vám v našom meste páčilo a študenti vytvorili počas prednášok skvelú atmosféru. Bohužiaľ platí, že  stále viac klesá záujem o stredné odborné vzdelávanie.Preto som veľmi rád, že sa mohli mladí ľudia dozvedieť interaktívnym spôsobom o náročných, ale zaujímavých vedných odboroch,“

hovorí primátor Ján Nosko.

V príjemnej atmosfére hostí dopĺňali aj pedagógovia z rôznych fakúlt a univerzít na Slovensku, odborní garanti a lektori projektu – bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik, ktorý pôsobí na pôde Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave, nechýbal ani Gabriel Cibira, pedagóg Žilinskej univerzity či majstri sveta v robotickom futbale Marek Sukop  a Rudolf Jánoš.

Vedeckú roadshow „ČakVednýodboris a jeho crew“ organizuje Centrum vedecko-technických informácií SR ako priamo riadená organizácia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v rámci projektu PopVa. Jeho cieľom je popularizovať vedu a techniku a motivovať mladých ľudí k štúdiu prírodovedných a technických odborov. Realizátorom projektu je tím mentorsko-edukačnej platformy pre deti a mládež www.dikymoc.sk.

Viac informácií o podujatí nájdete na www.vedanadosah.sk/vedecka-roadshow/.