Banská Bystrica by sa mala vrátiť k svojej krásnej hymne od Honzu Nedvěda

ZAUJÍMAVOSŤ
4 /

Pri hľadaní motívu skorej bystrickej jari sme si vyšli nad mesto pri Kostol Povýšenia sv. Kríža na Kalvárii a pohľad na mesto pod Urpínom nás opäť raz nadchol. Nevdojak sme si spomenuli na našu voľakedajšiu krásnu hymnu Honzu Nedvěda „Banská Bystrica“.

Honza Nedvěd

Túto tematickú skladbu o Banskej Bystrici zložil Honza Nedvěd v roku 1999.  Mala na Slovensku a najmä v meste pod Urpínom taký skvelý ohlas, že  v roku 2005 pri príležitosti 750. výročia mesta dostal známy spevák za ňu od Jána Králika Cenu primátora.

Traduje sa, že Nedvěd chcel pôvodne zložiť pieseň o Bratislave. Ale po návšteve Banskej Bystrice bol tak unesený krásou nášho mesta, že si domov odniesol hotový text a naň zložil hudbu k piesni „Banská Bystrica“. Napokon ju zaradil aj na svoj úspešný album „Vašek“, s ktorým vystupoval na mnohých  koncertoch.

 

Banská Bystrica

Znám milostná dotýkání
domů a hor a tichých strání,
viděl jsem je náhle jednou večer 
před tebou stát.

V kruhu se kolem města hora svírá,
jak kolem lidí smutná naděj a víra,
zahlíd jsem víru jednom z mraků
v paprscích plát.

Ref: Nad Bánskou Bystricí je noc
a lidem co pospíchaj spát
vůní stromů voní dech.
Jak miloval Pán Bůh tenhle kraj,
když takovou krásu mohl mu dát,
obklopit horou pláč a zpěv.

Za život člověk vidí kdesi cosi,
kde všude byl a co si v sobě nosí,
já jsem se do tvé krásy Bystrice zamiloval.

Taky bych chtěl se k horám ráno dívat,
otevřít okno, slyšet dřevo zpívat,
to, jak se kmeny stromů snaží po větru dát.

Ref: Nad Bánskou Bystricí je noc
a lidem co pospíchaj spát
vůní stromů voní dech.
Jak miloval Pán Bůh tenhle kraj,
když takovou krásu mohl mu dát,
obklopit horou pláč a zpěv.

Hľadanie stratenej hymny

Na istý čas sa Nedvědova skladba “Banská Bystrica” stala hymnou nášho mesta. Znela pri viacerých slávnostných príležitostiach. Na odovzdávaní Cien primátora a Ceny mesta v roku 2013 hudobníci z Banskej Bystrice  predstavili novú pieseň „Banská Bystrica“ s textom Petra Papša na hudbu Bohuša Bínovského. Interpretom bol mladý spevák Jakub Pohle a na príprave skladby sa podieľal aj vtedajší primátor Peter Gogola.  

 

Možno by bolo dobré, keby sa v našom meste ustálil pohľad na stálu hymnu, ktorá by naše krásne mesto  sprevádzala tak, ako tá Greksova našich hokejových „baranov“:

 

Obzvlášť keď Banská Bystrica kandiduje na titul Európske mesto športu 2017, zišlo by sa mať niečo stabilné. Pri všetkej úcte ku všetkým skvelým slovenským hudobníkom, ten Honza Nedvěd nemá chybu…

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová