Aktuálny prieskum Focus: Stále vedie Smer pred Progresívnym Slovenskom a Hlasom, koalícia posilnila

SPRÁVY
0 /

Prieskum volebných preferencií  na reprezentatívnej vzorke 1015 respondentov v období od 16. do 23. januára 2024 uskutočnila agentúra FOCUS pre reláciu TV Markíza na telo. Podľa jeho výsledkov si vládne strany stále udržiavajú väčšinu v slovenskom parlamente.

Voľby do NR SR by v januári vyhrala strana Smer so ziskom 21,6 percenta hlasov respondentov pred Progresívnym Slovenskom s 19,4 percentami a Hlasom so 17,9 percentami hlasov opýtaných.

Zľava Robert Fico, Michal Šimečka a Peter Pellegrini

Zľava Robert Fico, Michal Šimečka a Peter Pellegrini

K nárastu preferencií Hlasu predseda strany Peter Pellegrini uviedol:

„Ďakujeme za dôveru. Od nástupu do vlády sa sústreďujeme na to podstatné – aby sme namiesto politických sporov a hádok riešili skutočné problémy ľudí. Budeme v tom zo všetkých síl pokračovať.“

Do parlamentu by sa dostali aj KDH (6,2 percent), SNS (5,7 percent) a SaS (5,5 percent).

Hranicu zvoliteľnosti by napriek zisku 6,5 percenta hlasov respondentov neprekročila Matovičova koalícia Slovensko (bývalé OĽaNO, Za ľudí a Kresťanská únia), pretože by potrebovala min. 7 percent.

Pred bránami parlamentu by ostali aj Republika (4,8 percent), Szövetség-Aliancia (4,6 percent), Demokrati (3,5 percent), Sme rodina (2,4 percent) a ĽSNS (1,7 percent).

Rozdelenie poslaneckých mandátov v NR SR by bolo nasledovné: Smer-SD 43, Progresívne Slovensko 38, Hlas-SD 35, KDH 12, SNS a SaS po 11 mandátov.

Zdroj: (tom) a Focus  TV Markíza a ilustračné, Foto: TV Markíza a ilustračné