Aktuálny prieskum FOCUS: Prvá trojka Smer, PS a Hlas sa nemení, vládna koalícia by posilnila

SPRÁVY
0 /

Exkluzívny prieskum agentúry FOCUS pre reláciu TV Markíza „Na telo“ ukázal, že ak by sa parlamentné voľby konali vo februári, súčasná vládna koalícia by mala v NR SR silnejšie zastúpenie ako má teraz. Poradie na prvých troch priečkach sa nemení.

Prvá by skončila strana SMER-SD so ziskom 21,1 percenta hlasov respondentov pred Progresívnym Slovenskom (18,9 %) a Hlasom (17,2 %).

Predsedovia strán s najvyššími preferenciami: zľava Robert Fico, Michal Šimečka a Peter Pellegrini

Predsedovia strán s najvyššími preferenciami: zľava Robert Fico, Michal Šimečka a Peter Pellegrini

Za zmienku stojí postupný nárast preferencií Hlasu, na čo reagoval jeho predseda Peter Pellegrini slovami:

„Ďakujeme za dôveru. Sme radi, že práca pre ľudí a pre ich dôstojný život je pre mnohých dôležitejšia ako politikárčenie a neustále vyvolávanie konfliktov. V politike zmierovania a riešení skutočných problémov ľudí na Slovensku budeme v Hlase pokračovať.“

S výrazným odstupom za touto trojicou nasledujú SaS (6,2 %),  KDH (6,1 %), SNS (5,8 %)  a Aliancia – Szövetség (5,4 %). Matovičova koalícia Slovensko, Kresťanská únia a Za ľudí by získala iba 5,9 percenta hlasov respondentov, čo by na vstup do parlamentu nestačilo (koalícia musí získať minimálne 7 percent. Na úkor Matovičovcov by sa do parlamentu dostala Aliancia.

Ďalšie strany s menšou ako 5 – percentnou podporou by skončili pred bránami NR SR v poradí  Republika (4,2 %), Demokrati (3,5 %), Kotlebovci ĽS NS (2,7 %) a Sme rodina (2,6 %).

Poslanecké mandáty v parlamente by sa rozdelili nasledovne: Smer 39, PS 35, Hlas 32, SaS 12, KDH a SNS po 11 a Aliancia – Szövetség 10 poslancov.

V súčte to znamená, že súčasná vládna koalícia Smer, Hlas, SNS by mala 82 poslancov (dnes 79) a opozícia zložená z Progresívneho Slovenska, SaS, KDH a Aliancia – Szövetség by mala 68 poslancov (dnes ich má PS, SaS, KDH a hnutie Slovensko 71).  Keby sa k vládnej trojkoalícii pridala Aliancia, táto by mala potom ústavnú väčšinu 92 poslancov.

Vo februári 2024 by vládna koalícia posilnila a opozícia naopak oslabila svoje pozície, čo je vzhľadom na turbulentný vývoj politickej situácie na Slovensku vrátane opozičných protestov v uliciach slovenských miest celkom zaujímavé zistenie.

Agentúra Focus uskutočnila tento prieskum v dňoch 14. až 21. februára 2024 formou osobných rozhovorov na vzorke 1 025 respondentov. V prieskume 15,1 percenta respondentov uviedlo, že by voliť nešlo a 13,1 percenta opýtaných nevedelo, koho by volili.

Zdroj: TV Markíza a (tom) , Foto: ilustračné