Aj za šéfku Národného inšpektorátu práce dosadili Kollárovci členku Sme rodina

SPRÁVY
15 /

Zdá sa, že prípad hokejového agenta a regionálneho funkcionára Sme rodina Tomáša Gbúra, ktorý sa stal riaditeľom Úradu práce sociálnych vecí a rodiny v Banskej Bystrici, nebol a nebude zďaleka posledným politickým obsadzovaním funkcií v štátnej správe bez výberových konaní pod gesciou ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka, podpredsedu Sme rodina.

Sme rodina dosadilo svoju generálnu riaditeľku na Národný inšpektorát práce

Od 1. mája 2020 minister Krajniak vymenoval do funkcie generálnej riaditeľky Národného inšpektorátu práce Bc. Hedvigu Machayovú, MBA zo Zvolena. Táto 35 – ročná podnikateľka v oblasti BOZP a OOP zo Zvolena, členka Sme rodina, v roku 2018 neúspešne kandidovala do zvolenského mestského zastupiteľstva.

Tohto roku bola na  nepostupovom 144. mieste kandidátky Sme rodina do NR SR. Po voľbách sa jej však podarilo postúpiť na riadiaci post v štátnej správe.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak pri jej vymenovaní za generálnu riaditeľku Národného inšpektorátu práce po odchádzajúcom Ing. Karolovi Habinovi o Hedvige Machayovej povedal:

„Som presvedčený, že pani Machayová ako expertka na oblasť bezpečnosti pri práci a s tým súvisiace pracovné právo bude prínosom a posilou tímu Národného inšpektorátu práce.“

Novovymenovaná generálna riaditeľka podľa výpisu z Obchodného registra zostala spoločníčkou vo firme MAIRO s. r. o., kde kvôli novej funkcii v štátnej správe prestala byť  2. júna konateľkou spoločnosti.

Problémom pani Machayovej okrem toho, že do vedúcej funkcie v Národnom inšpektoráte  práce sa dostala bez výberového konania, sú nedostatočné kvalifikačné predpoklady.

Napriek tomu, že absolvovala bakalárske štúdium Učiteľstvo profesijných predmetov a praktickej prípravy na Dubnickom technologickom inštitúte a získala aj titul MBA na Varšavskej univerzite manažmentu, nemá vysokoškolské vzdelanie 2. stupňa. To Národný inšpektorát práce požaduje od inšpektorov a väčšiny ich podriadených.

Kritika straníckeho princípu prideľovania funkcií v štátnej správe

Bývalý minister školstva Juraj Draxler nešetril kritikou na adresu ministra práce a novej generálnej riaditeľky Národného úradu práce zo Sme rodina:

„Pochybná vysoká škola a post vďaka straníkovi. Ide o ďalší príklad systému dosadzovania svojich ľudí novej koalície, zatiaľ čo kvalita týchto nových úradníkov je nedostatočná. Minister práce Krajniak na čelo jednej z najdôležitejších organizácii rezortu, Národného inšpektorátu práce, kde pred časom odišiel riaditeľ, dosadil dievčinu bez potrebnej kvalifikácie. Doteraz roky robila bezpečnostného a požiarneho technika. Ale hnutie sa o “našich ľudí” musí postarať.“

Podľa Draxlera sa niet čo čudovať, keď ministerstvo práce riadi bakalár Milan Krajniak, ktorý študoval politológiu, ale od svojich podriadených by mal požadovať 2. stupeň vysokoškolského vzdelania. Rozhoduje len stranícka knižka…

Autor: (tom), Foto: ilustračné