Aj vďaka uvedomelým obyvateľom získalo mesto Banská Bystrica certifikát za množstvo vytriedeného odpadu

SPRÁVY
7 /

Vedeli ste, že každý obyvateľ zapojený v systéme ENVI – PAK vyzbieral v roku 2023 v priemere 57 kg odpadu? V obciach, kde triedený zber zabezpečuje OZV ENVI – PAK, dosahuje množstvo vytriedeného komunálneho odpadu stále Slovenský nadpriemer.  Celkovo sa minulý rok vyzbieralo  129 940 ton  triedeného odpadu.

V našom meste sa podarilo v minulom roku vytriediť komunálny odpad vážiaci takmer 8,5  milióna kg. Banskobystričanky a Banskobystričania tak prispeli k celkovej úspore emisií skleníkových plynov zberom, zhodnocovaním a recykláciou odpadu z obalov. Jeho zodpovedným triedením zabezpečili ušetrenie viac než 61 miliónov kg CO₂.

„Za výborné výsledky nám zástupcovia organizácie ENVI – PAK Zelený bod minulý týždeň odovzdali certifikát za rok 2023. Banská Bystrica tak opäť potvrdila, že patrí k mestám so zodpovedným prístupom jej obyvateľov k triedeniu komunálneho odpadu.  Poďakovanie patrí všetkým obyvateľom nášho mesta, ktorí sa do triedenia zapojili,“

uviedol druhý viceprimátor Martin Majling.

Produkcia komunálneho odpadu v rámci Slovenska klesla v ostatnom medziročnom porovnaní o 20 kíl na osobu. Takisto kontinuálne klesá množstvo odpadu, ktoré končí na skládkach.

Generálna riaditeľka OZV ENVI-PAK Hana Nováková v najnovšom podcaste porozprávala o situácii s triedením odpadu na Slovensku i o tom, akým smerom sa triedenie vyvíja a  aké novinky či zmeny nás čakajú v najbližšom období.

Vypočujte si podcast OZV ENVI-PAK tu: https://spoti.fi/4aAygt0

Autor: (tom), Foto: mesto BB a ilustračné