22 ročný Bystričan Tomáš K. čelí ďaľšej obžalobe za ublíženie na zdraví

SPRÁVY
26 /

Na Okresnom súde v Banskej Bystrici prebieha pojednávanie vo veci obžalovaného 22–ročného Tomáša K. za napadnutie Lukáša a jeho brata.

Napadnutý Lukáš po útoku obžalovaného Tomáša K. utrpel zranenia s trvalými následkami –  obojstranné odtrhnutie sánky. Zdá sa, že v rodine banskobystrického maliara nie sú násilnícke sklony ničím novým. Okrem Tomáša, ktorý už raz bol právoplatne odsúdený za násilnú trestnú činnosť, bol za obdobnú činnosť odsúdený aj jeho brat Peter K. Ten lúpežne prepadával poštárky v Sásovej. V tomto prípade momentálne prebieha obnova konania vo veci určenia výšky trestu.

Na základe prvej obžaloby súd potrestal odsúdeného Tomáša K. len trestom povinnej práce v rozsahu 150 hodín. Vzhľadom na druhú obžalobu a pokračovanie odsúdeného v trestnej činnosti však možno hodnotiť uložený trest ako neúčinný a možno konštatovať, že prevýchova páchateľa sa zjavne nezdarila.

Bystričan Lukáš sa ešte pred dvoma rokmi v novembri chcel s kamarátmi zabaviť v obľúbenom bystrickom klube Ministry of Fun. Dopadlo to však pre neho nepríjemnými zraneniami najmä na hlave (s trvalými následkami), a to práve po tom čo ho mal v zmysle obžaloby fyzicky napadnúť, zhodiť na zem, a opakovane obuškom udierať v tváre obžalovaný Tomáš K..

„Zhodil ma na zem a potom som dostával jednu ranu za druhou,

povedal Lukáš pre TV Markíza. Po bitke si s bratom zavolali sanitku na ošetrenie. Tým to však neskončilo.

Pri odchode z parkoviska, mal podľa obžaloby Tomáš poškodených chlapcov dobehnúť a znovu na nich zaútočiť, a to so zbraňou – obuškom. Najskôr začal mlátiť Lukášovho brata a potom aj samotného Lukáša a to tak brutálne, až mu odtrhol sánku na oboch stranách. Lukáš to popísal slovami:

„Myslím si, že som neodpadol, aj keď lekári vraveli, že pri odtrhnutej sánke je to normálne.“

Od ďalších útokov Lukáša aj s bratom zachránil príchod rýchlej zdravotnej pomoci. V nemocnici mu odtrhnutú sánku pripevnili kovovými platničkami, ktoré bude nosiť do konca života.

Drzosť a arogancia obžalovaného Tomáša K. zrejme nemá žiadne hranice, nakoľko z výpovede poškodeného vyplýva, že obžalovaný Tomáš K. v sprievode ďalších osôb prišiel za poškodenými ešte aj na urgentný príjem nemocnice, kde sa mal poškodeným vyhrážať a zastrašovať ich slovami, : „Ak niečo spravím voči nemu, že to dám na políciu, tak on mi to dvojnásobne vráti.“

Hovorkyňa Okresného súdu v Banskej Bystrici Silvia Marková k tomu uviedla:

„Obžalovaný Tomáš K. bol v minulosti odsúdený za trestný čin ublíženia na zdraví a výtržníctva za ktorý mu bol uložený trest povinnej práce do 50 hodín. Obžalovaný trest vykonal a v súčasnosti sa na neho hľadí, ako keby nebol odsúdený.“.

Zaujímavé je, že Tomáš K. bol ešte začiatkom minulého roka prvákom na Právnickej fakulte. Či na nej ešte stále študuje, sa však TV Markíza nepodarilo zistiť. Podľa vysokoškolských pravidiel môžu študenta právoplatne odsúdeného za úmyselný trestný čin počas jeho štúdia vylúčiť zo školy.

Obžalovaný Tomáš K. sa na súde obhajoval sám, keďže sa podľa jeho vyjadrenia na pojednávaní dohodol s obhajcom, že sa bude obhajovať sám. Napriek skutočnosti, že na začiatku hlavného pojednávania prejavil záujem uzavrieť dohodu o vine a treste, čo však prokurátorka odmietla, teraz obžalovaný (na pojednávaní dňa 26.01.2015) odmietol útoky a vinu popieral.

Na záver je možno konštatovať, že v uvedenej veci je potrebné si položiť niekoľko otázok, a to najmä:

  1. Je normálne, že páchateľ pokračujúci v trestnej činnosti voľne behá po slobode a ohrozuje svoje okolie?
  2. Mohlo sa správnym uložením trestu v prvej trestnej veci zamedziť páchateľovi spáchať ďalšiu trestnú činnosť a ochrániť obete?
  3. Odvolala sa prokurátorka v prvej trestnej veci obžalovaného voči rozsudku prvostupňového súdu, alebo nie? Ak sa vzdala odvolania na pojednávaní tak prečo? Zastávala týmto konaním ako štátny žalobca oprávnené záujmy a práva poškodených alebo nie?
  4. Kryje niekto páchateľa, ktorý preukázateľne pokračuje v trestnej činnosti? Ak tak kto?

My budeme tento prípad ďalej sledovať a prinesieme vám informácie o jeho výsledku po vynesení rozsudku prvostupňového súdu.

Zdroj: TV Markíza, Foto: ilust.