1. apríl je sviatok bláznov, viete prečo?

SPRÁVY
0 /

Prvý aprílový deň má viac prívlastkov. Okrem najznámejšieho „dňa bláznov“ je tento deň aj medzinárodným dňom vtáctva – sťahovavé vtáky prilietajú zo svojich afrických zimovísk na Slovensko. My si však niečo povieme o jeho známejšom označení.

Vznik tradície dňa bláznov

V stredoveku sa začiatok roka oslavoval 25. marca. Oslavy trvali 8 dní, teda vyvrcholili 1. apríla. Potom sa ale zaviedol Gregoriánsky kalendár a Nový rok sa posunul na 1. januára.

Avšak v tých dňoch nemali internet ani televízor, z ktorých by sa ľudia dozvedeli, že Nový rok sa už oslavuje inokedy. Novinky sa šírili po ľuďoch, ktorí chodili peši z dediny do dediny, a tak sa bežne stávalo, že sa správy dozvedeli až o niekoľko rokov neskôr. No a niektorí ľudia sa jednoducho rozhodli, že budú oslavovať Nový rok tak ako vždy, teda 1. apríla. Týchto staromódnych tvrdohlavcov väčšina ľudí volala „blázni“ a robila si z nich žarty.

Tieto vtipy sa časom vyvinuli do tradície a šírili sa po celom svete. A tak majú mnohé národy tradičné žartíky, ktoré vyvádzajú svojim priateľom a rodine na 1. apríla.

Deň bláznov vo svete

Napríklad v Škótsku sa Deň bláznov oslavuje 2 dni. 2. apríl sa volá „Zadkový deň“. Ľudia sa snažia pripnúť druhým na chrbát papier s nápisom „Kopni ma“ tak, aby si to nevšimli. Vo Francúzsku sa na 1. apríla zasa snažia pripevniť na chrbáty svojich obetí papierovú rybu – volá sa Aprílová ryba. V niektorých krajinách sa robia vtipy celý deň, v iných len do 12.00.

Denník Schweriner Nachrichten 1. apríla 1993 oznámil, že sobáše uzavreté na území bývalej NDR sú neplatné, pretože boli uzatvárané iba naoko ako podmienka na získanie bytu. Pokyn na novú registráciu sobáša chcelo v nasledujúcich dňoch splniť niekoľko stovák párov.

V roku 1996 vydala ruská agentúra ITAR-TASS správu, že sa Štátna duma zaoberá návrhom na obnovenie Varšavskej zmluvy a bude žiadať od jej bývalých členov plnenie záväzkov. Suchá informácia vyvolala mrazenie na chrbte aj u našich predstaviteľov.

V roku 1997 vstali 1. apríla v Hesensku (Nemecko) tisícky ľudí o hodinu skôr, ako mali, pretože ich nachytala miestna rozhlasová stanica oznamom, že letný čas sa rozširuje o ďalšiu hodinu.

V roku 2001 zaznel v moskovských rádiách oznam, že vláda predáva ojazdené mercedesy po 500 dolárov. Do redakcie volali stovky ľudí a predbiehali sa v ponukách.

V ľudových povestiach sa uvádza, že 1. apríla Boh zhodil z nebies Lucifera, narodil sa Judáš Iškariotský.

1. apríl v histórii

V tento deň sa udialo v histórii viacero zaujímavých udalostí, niektoré z nich však neboli práve úsmevné.

  • v roku 1810 sa na deň bláznov v Louvre oženil Napoleon Bonaparte s Máriou Louisou Habsbursko-Lotrinskou
  • v roku 1815 sa narodil nemecký politik Otto von Bismarck
  • v roku 1907 sa narodil slovenský skladateľ Gejza Dusík
  • v roku 1933 bol celonemecký bojkot židovských právnikov, lekárov a obchodov
  • v roku 1945 mesto Topoľčany oslobodila Červená armáda
  • v roku 1960 spustila svoju prevádzku prvá meteorologická družica TIROS-1
  • v roku 1976 bola založená spoločnosť Apple Computer
  • v roku 1982 sa narodil slovenský futbalista Róbert Vittek
  • v roku 2001 bol zatknutý bývalý prezident Juhoslávia Slobodan Milošević
  • v roku 2002 Holandsko – ako prvá krajina na svete – legalizovalo eutanáziu

Tip ako zobudiť priateľa (priateľku) na 1. apríl

Autor: (ag), Zdroj: wiki; aktuality.sk, Foto: ilust.