Vysoké výhry Rakytoviec, Podkoníc i Badína, zvíťazila aj Šalková + HLASY

ŠPORT
1 /

Cez víkend pokračovala tretia a štvrtá futbalová liga druhým kolom a kluby z banskobystrického okresu nás potešili, okrem Medzibrodu. Poďme však k výsledkom na nulu. Rakytovce deklasovali Liptovskú Štiavnicu 7:0, Podkonice v derby Medzibrod 5:0 a Badín vyhral v Hriňovej 3:0. Šalková v sobotu večer pod umelým osvetlením zdolala Pliešovce 2:1.

III. LIGA

Úvod zápasu vyšiel domácim futbalistom na výbornú. V 6. minúte po prihrávke Tocku mieril presne Gonda – 1:0. Hostia pohrozili až v 22. minúte, po štandardnej situácii sa lopta dostala k Hofericovi, ten ju poslal nad bránku. Potom Gonda vysunul Tocku, no ten v samostatnom nájazde mieril len do brankára Grauza. V 36. minúte sa po osi Tocka – Gonda presadil zakončujúci Bača a ´Raky´ viedli 2:0. V 39. minúte sa po centri Gondu sa zapísal do streleckej listiny aj Tocka – upravil na polčasových 3:0.

V druhom polčase pokračovali domáci v aktívnej hre a v 48. minúte striedajúci Greško natiahol brankára hostí, ktorý loptu vyrazil na roh. V 62. minúte hosťujúci obranca vyrobil chybu, k lopte sa dostala dvojica Bača – Neušel a druhý menovaný zvýšil už na 4:0. V 64. minúte domáci podnikli rýchlu akciu, po centri Kohúta Gonda priťukol loptu Bačovi a „RAKY“ viedli o päť gólov. V 72. minúte po ďalšej rýchlej akcii našiel Marchuk Greška, ktorý posadil loptu na hlavu Markovi Pavlíkovi a lopta sa po šiesty krát trepotala v sieti hostí. V 77. minúte vysunul Sojka Greška, ten postupoval sám na bránku, ale lopta po jeho strele zazvonila na ľavej žrdi. Hostia mohli znížiť v 80. minúte po prihrávke Hofericu, avšak Chrachala sám pred domácim gólmanom poslal loptu vedľa. Konečnú podobu výsledku dal v 83. minúte presnou strelou Sojka 7:0.

Bystricoviny po stretnutí oslovili športového riaditeľa Rakytoviec Jozefa Moresa, ktorý tlmočil slová kouča: „Nastúpili sme v podstate až na malé zmeny v identickej zostave ako v prvom kole. Vavák sa nám zranil, takže ho nahradil Albánec Tocka z Dukly a rovnako nám  prišli pomôcť z Dukly aj Bača s Gondom a Gaškom. Všetci podali výborný výkon, hrali s nasadením a chuťou. Som rád, že chodia hráči z Dukly s veľkým entuziazmom zahrať si o ligu nižšie. Nastavení sú v hlave dobre, hrajú s chuťou a ukázalo sa to hlavne prvý polčas v ofenzíve, kde boli veľmi efektívni. Celkovo sme ako tím boli aktívnejší. Dalibor Gonda, hral agilne. Druhý polčas sme nepoľavili z tempa. V podstate sme celých deväťdesiat minút súpera do ničoho vážnejšieho nepustili. Mali sme len dve – tri minútky krátky výpadok, spravili sme počas neho dve chyby, ale náš brankár nemal vážnejšiu prácu. Nadviazali sme na výhru v Liptovskom Hrádku. Podali sme kolektívny výkon a góly boli pastvou pre oči divákov. Teší ma, že hráči z Dukly zapadli do mužstva, ich prístup je ukážkový a rovnako tak i nasadenie. Dovolím si povedať, že je na takej istej úrovni, ako u kmeňových hráčov Rakytoviec, ktorí taktiež vykazujú ukážkový prístup a nasadenie.“  

FK Rakytovce – OŠK Liptovská Štiavnica 7:0 (3:0)

Góly: 6. Gonda, 36. a 64. Bača, 39. Tocka, 62. Neušel, 72. Marko Pavlík, 83. Sojka. ŽK žiadne. Diváci: 150.

ZOSTAVA RAKY: Höger – Kolláti, Griglák, Gaško, Kohút – Sojka, Neušel (71. Konder) – Gonda, Bača (68. Marko Pavlík), Marchuk (74. Pšida) – Tocka (46. R. Greško)

Rakytovce sa v treťom kole v nedeľu 16. augusta o 17.00 hodine predstavia na ihrisku v Oravskom Veselom.

Ostatné výsledky: Zvolen – Námestovo 1:4, Čadca – R. Sobota 0:3, Lučenec – Fiľakovo 1:0, Krásno n. Kys. – Martin 3:2, Žarnovica – Kalinovo 1:0, Kováčová – Bánová 0:1, Lip. Hrádok – Oravské Veselé 1:2.

IV. LIGA

V štvrtej lige sa v sobotu večer pod umelým osvetlením predstavila na domácom ihrisku Šalková a hostila zdatného súpera z Pliešoviec. Očakával sa teda dobrý štvrtoligový zápas. Prvých desať minút sa oba tímy oťukávali, no potom už prevzala iniciatívu Šalková. Začala sa viac tlačiť do šestnástky súpera. Mesík najprv pálil vedľa bránky, aby o pár sekúnd na to, konkrétne v 11. minúte, dostal Lašut nezištnú prihrávku od Štubniaka, prehnal sa obranou ako víchor, vyzval Vučkoviča na gól a ten sa nemýlil sklzom do prázdnej bránky – 1:0. Domáci začali búšiť do súpera a ten len s vypätím všetkých síl odolával náporu nášho celku. V 34. minúte odpískal rozhodca penaltu po faule brankára na Dobrotu, loptu si postavil sám faulovaný a trafil iba ľavú žrď. Šalkovčanov tento moment nerozhodil a ďalej produkovali výborný polčasový výkon. V 40. minúte opäť fungovala spolupráca Štubniak – Lašut a po centri druhého menovaného sklepol Mesík loptu Mikulcovi pred šestnástku a ten volejom k žrdi nedal šancu brankárovi – 2:0. Do prestávky sa už potom nič podstatné neudialo.

Hneď na začiatku druhého polčasu hostia znížili na 2:1 Purdekom, keď zužitkoval spätnú prihrávku. Pliešovce ožili a začali preberať iniciatívu. Tlačili sa do domácej šestnástky, ale skúsení zadáci na čele s Libičom a Dobríkom umne držali súpera na dištanc a nepúšťali ho do vyložených šancí. Hostia mali pár štandardných situácií, no hovoriť o tutovkách nemožno. Šalkovčania mohli zvýšiť na 3:1 z viacerých brejkov, avšak ani jeden sa nepodarilo dotiahnuť do gólu. Domáce mužstvo nakoniec dotiahlo duel do víťazného konca. Mužstvo z Pliešoviec hlavne druhý polčas zanechalo výborný dojem.

Po výhre sme oslovili trénera Šalkovej Mareka Jobka: „V prvom rade sa chcem hráčom poďakovať, že v dnešnom ťažkom zápase siahli na dno síl a ukázali srdce. Prvý polčas sme boli jasne lepším mužstvom a plnili sme do bodky čo sme si v kabíne povedali. Škoda, že sme nepridali tretí gól, príležitosti sme na to mali. V druhom polčase dal súper hneď na začiatku kontaktný gól a výrazne ožil. Nám sa trochu vytratila ľahkosť, bolo to také kŕčovité. Odohrali sme za šesť dní tretí zápas v horúcom počasí, takže únava mohla doľahnúť na hráčov. Aj keď mal súper územnú prevahu, do nejakých vyložených šancí sme ho nepúšťali. Obetavosťou sme zápas nakoniec doviedli do víťazného konca. Pliešovce hlavne v druhom polčase ukázali, že majú veľmi silné mužstvo, o to viac si ceníme tri body.“

FK Šalková – TJ Tatran VLM Pliešovce 2:1 (2:0)

Góly: 11. Vučković, 40. Mikulec – 49. Purdek. Rozhodoval: Barboriak. Diváci: 180.

V nedeľu sa hralo okresné derby v Podkoniciach, kam zavítal Medzibrod. Z tohto duelu sú aj fotografie. Úvod zápasu patril domácim. V 5. minúte nebezpečne vystrelil Kostúrik, ale brankár Škubák bol pripravený. O úvodný gól zápasu sa o tri minutý na to postaral Sedliak – využil šikovné priťuknutie Uhliarika na šestnástke a bolo 1:0. Postupne sa hra opticky vyrovnala. V 22. minúte zaujala strela Sedliaka na jednej strane a Galkova na opačnej. Blízko k vyrovnaniu boli hostia v 28. minúte, keď po priamom kope z pravej strany z vnútra 16-ky v sľubnej pozícii mierili nad bránku. Skóre sa mohlo meniť aj na opačnej strane. Sedliak vysunul Kostúrika a ten síce prekonal hosťujúceho brankára, ale lopta len opečiatkovala žrď. Kostúrik sa však dočkal o päť minút neskôr, keď ho po rýchlo rozohranom autovom vhadzovaní našiel Uhliarik a kanonier Podkoníc svojou typickou “obalenou” strelou mieril presne – 2:0. O dve minúty sa skóre opäť menilo a opäť v prospech domácich. Po ľavej strane unikol Sedliak a jeho nezištnú prihrávku Selecký využil, loptu upratal bez problémov do siete – 3:0.

V úvode druhého polčasu pohrozili hostia strelou Galka, ale gólman Petrík bol pripravený. Krátko potom vydarenou strelou z vnútra šestnástky domáci Rajčok zvýšil už na 4:0. Hru v druhom polčase dirigovali Podkoničania a v 67. minúte napokon na konečných 5:0 upravil výsledok Selecký strelou z pravej strany z uhla k žrdi. Na opačnej strane ešte zaujala koncovka hosťujúceho Samuelčíka z priameho kopu, ktorú však pozorný gólman Petrík vytlačil na roh. Diváci v Podkoniciach videli zaujímavý zápas, v ktorom taktovku počas celých 90-tich minút držali domáci.

Strelec štvrtého gólu Podkoníc Martin Rajčok k zápasu povedal: „Na výborne pripravenom ihrisku sa odohral vyrovnaný zápas, aj keď výsledok tomu nenasvedčuje. Medzibrod má kvalitné mužstvo a neprišiel k nám len brániť. My sme však do zápasu išli s tým, že chceme potvrdiť výhru z Badína. Dôležité bolo, aby sme dali čo najrýchlejšie gól, čo sa nám aj podarilo. Gól, ktorý som strelil ja, mal pre mňa trpkú príchuť, keďže padol do siete môjho bývalého klubu. Dôležitý nebol však môj gól. Musím pochváliť celý náš tím, opäť rozhodol kolektívny výkon. Ďakujeme ešte aj našim fanúšikom za podporu.“

Domáci hrajúci tréner Braňo Slobodník sa rozhovoril o zápase nasledovne: „Náš dnešný výkon musím hodnotiť veľmi dobre. Vyhrali sme v derby, dali 5 krásnych gólov, z toho 4 góly dali bývalí hráči z hosťujúceho mužstva, ´Sego´ 2, ´Sedlo´ a ´Kejo´ po jednom. Zakončoval i náš kanonier ´Kosťo´. Zmenil som zostavu. Chceme ju meniť každý zápas, lebo sme na každom poste zdvojený a hlavne máme kvalitu v kabíne. Proste náš futbal je o partii, ktorá u nás veľmi dobre funguje. A preto ideme od zápasu k zápasu trpezlivo. Dnešný súper si ale vypracoval aj šance a podľa mňa dve ´tutovice´ trestuhodne hostia zahodili. Aj my sme si ešte vypracovali niekoľko šancí, ale proti bol brankár Medzibrodu. Splnili sme si cieľ, ktorý bol, aby nám naši diváci po vyhratom zápase tlieskali. Za čo im aj ja veľmi pekne ďakujem. Ideme sa teraz poriadne pripraviť na Pliešovce, mimochodom v sobotu, lebo len oni nás minulú sezónu porazili. Ešte raz ďakujem všetkým hráčom a fanúšikom.“

Tréner Medzibrodu Dominik Škubák takto hodnotil prehru: Tento zápas sme nezvládli. Podkoničania boli lepší v kombinácii aj v pohybe. Vyhrali zaslúžene. Toto však nie je súper pre nás. Musíme sa spamätať z tohto celého týždňa a dobre sa pripraviť na ďalší zápas.“

Z tohto duelu sú aj fotografie, poskytol nám ich klub v Podkoniciach, za čo redakcia Bystricovín ďakuje.

FK Podkonice – TJ Sokol Medzibrod 5:0 (3:0)

Góly: 8. Sedliak, 38. Kostúrik, 40. a 67. D. Selecký, 51. Rajčok. Rozhodoval: Verdžák. Diváci: 417.

V nedeľu hrali aj Badínčania, cestovali do Hriňovej. Od začiatku zápasu boli aktívnejší hostia, no svoje kombinácie nedokázali dotiahnuť do príležitostí. Prvú vážnejšiu mali v 16. minúte, keď peknú kombináciu z ľavej strany potiahol Ševčík a jeho centrovanú prihrávku slabo zakončil vedľa žrde Rafanides. V 29.min mali prvú šancu domáci, po nebezpečnom centri zasiahol brankár Badína. Potom sa hral odvíjala medzi 16-kami. Až na konci polčasu mali Hriňovčania svoju najväčšiu príležitosť, išli do rýchleho protiútoku, kolmú prihrávku cez obranu hostí ešte brankár Koválik zrazil, ale domáci nedokázali loptu dopraviť do prázdnej bránky po zákroku obrancu Badína.

Druhý polčas začal náš celok z bystrického okresu veľkým náporom. V 48. minúte Urgela pekne vysunul Erika Hudeca a ten popri brankárovi dal úvodný gól stretnutia – 0:1. Od tohto momentu hostia začali diktovať hru a pribúdali šance. V 58. minúte sa predral Urgela napriek držaniu až do šestnástky, rozhodca poskytol výhodu, ale tento náš futbalista zakončoval len do žrde. Domáci sa snažili zmeniť priebeh zápasu, no ich ojedinelá šanca v 56. minúte stroskotala na badínskej obrane. Potom malo naše mužstvo sériu dobrých príležitosti, až prišla 64. minúta, počas ktorej po pravej strane zbehol Malík a jeho center cez päťku si zrazil do bránky domáci Bariak0:2. Hostia boli naďalej aktívni a hladní po góloch. V 68. minúte sa predral do šestnástky Urgela, ale opäť poslal loptu len do žrde a následnú prihrávku nedokázali jeho spoluhráči doraziť. Badínčania naďalej tlačili domácich a gólu sa dočkali po pekne zahranom rohovom kope. Loptu si vymenili Vician a Urgela a Denis Urgela nádherne trafil do opačnej šibenice – 3:0. Domáci mali svoju poslednú príležitosť v 82. minúte , ale ich akcia stroskotala na pozornej obrane hostí.

Tréner Badína Miroslav Hudec po výhre v Hriňovej uviedol: „Do dnešného zápasu sme išli s jednoznačným cieľom získať tri body. V prvom polčase sme mali prevahu v strede poľa, držanie lopty bolo na našej strane, ale nedokázali sme sa presadiť v predfinálnej a finálnej fáze. Do druhého polčasu sme vstúpili aktívnejšie, naši útočníci zvýšili pohyb a hneď z prvej vypracovanej šance sme dokázali skórovať. Rýchly gól v úvode druhého polčasu nás upokojil a dokázali sme si vypracovať väčšie množstvo gólových príležitosti, z ktorých sme ďalšie dve využili.“

MFK Spartak Hriňová – ŠK Badín 0:3 (0:0)

Góly: 48. E. Hudec, 64. Bariak (vlastný), 80. Urgela. Rozhodoval: Čičmanec. Diváci: 150.

Ostatné výsledky: Tisovec – Slovenské Ďarmoty 2:1, Čierny Balog – Príbelce 1:1, Hájnačka – Detva 1:3, Poltár – Tornaľa 2:2.

Najbližšie sa v treťom kole predstavia už v sobotu 15. augusta Podkonice. Hrajú o 17.00 hodine v Pliešovciach.

nedeľu 16. augusta o 17.00 hodine Badín privíta doma Poltár, Medzibrod hostí HriňovúŠalková cestuje do Detvy.

Autor: (bl), Foto: FK Podkonice zo zápasu s Medzibrodom