Vydarený DoD na Štiavničkách, Kuzminovej sa rozplynul sen o ceste do Tokia

ŠPORT
1 /

V piatok v dopoludňajších hodinách sa na vedľajšom tréningovom štadióne na Štiavničkách uskutočnil Deň otvorených dverí (DoD) Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica. Prišli stovky detí, ale aj desiatky rodičov či dospelých. Všetci mohli vidieť viacero známych športovcov a olympionikov nášho armádneho strediska sídliaceho v meste pod Urpínom.

Najmä vekovo mladších účastníkov zaujali zásahy vojenskej polície a hasičov. Pristavený bol vrtuľník Black Hawk, ktorý sa tešil značnému záujmu. Nechýbali ani work shopy k tematike fitness a karate, samozrejme všetci si mohli tradične vyskúšať športy, ktoré sú vo Vojenskom športovom centre Dukla nosnými, čiže atletika, biatlon, ale aj lukostreľbu a svoje stánky mali i športy ako kanoistika, vodný slalom, džudo, karate, zápasenie, vzpieranie či sánkovanie. Vyvrcholením bola autogramiáda, ktorej sa zúčastnili napríklad biatlonistka Anastasia Kuzminová, vodní slalomári Michal Martikán a Elena Kaliská, či lukostrelkyňa Alexandra Longová – všetci účastníci olympijských hier. Na záver sa deti radovali z penovej šou.

Prítomné médiá oslovili viacero športovcov pred blížiacou sa olympiádou v Tokiu. My vám ponúkame vyjadrenie trojnásobnej zlatej medailistky Anastasie Kuzminovej, ktorá v zamestnaneckých štruktúrach VŠC Dukla nateraz končí. Rozlúčili sa s ňou na tomto podujatí i vládni predstavitelia na čele s premiérom Eduardom Hegerom v doprovode riaditeľa VŠC Dukla Romana Benčíka. Nasťa nám okrem iného povedala:

„Letná olympiáda je u nás v rodine tým pravým orechovým. Tým, že ja som športovkyňa zimnej olympijskej disciplíny, tak pre mňa je zážitkom sledovať letné disciplíny na olympiáde. Sledujeme takmer všetky športy, no najmä tie, kde majú slovenskí reprezentanti zastúpenie. Naša Dukla má totiž vynikajúcich športovcov, ktorým veľmi držím palce. S viacerými som prípravu zažívala, stretávali sme sa ako kolegovia na rôznych akciách, sledujeme sa navzájom, fandíme si, podporujeme sa. Keď som ja pretekala ako športovkyňa, fandili mi a ja samozrejme tiež im. Nič sa na tom nezmenilo. Myslím si, že do Tokia idú slovenskí športovci v hojnom zastúpení. Miestenky získali aj tí, čo bojovali do poslednej chvíle. Ak by bola olympiáda pred rokom, možno by sa tam niektorí nedostali.“

Anastasia Kuzminová žijúca aktuálne v Selciach pri Banskej Bystrici chcela ísť do Tokia v pozícii diváčky. Aktuálna situácia s ochorením Covid-19 jej plány zahatila, k čomu dodala:

„Mala som veľký sen ako športovec a ako človek dostať sa na olympiádu do Tokia v pozícii diváka. Pre mňa samotná krajina Japonsko je veľmi lákavá, nikdy v živote som tam ešte nebola. Chcela som teda dve veci naraz spojiť, čiže cestovateľský sen a letné olympijské hry, ktorými všetko začínalo, boli skôr než zimné. Chcela som vidieť našich športovcov priamo na športoviskách, zažiť atmosféru, podporiť ich. Žiaľ padlo to všetko aj preto, že diváci nebudú môcť ísť na športoviská. Je ´korona´, treba to akceptovať. Tak sa to stalo, no neviem sa vžiť do role športovcov. Je to smutné, že nebudú môcť byť motivovaní divákmi, fanúšikmi. Predstaviť si, že podávam výkon pre diváka na diaľku je niečo zvláštne. Budú sa však musieť nejako do tohto pocitu vžiť.“

Olympijské hry naživo zažije napokon aj vodný slalomár banskobystrickej Dukly Michal Martikán. Bude totiž členom rakúskej kanoistickej výpravy ako poradca. Na poslednú chvíľu dostal povolenie odletieť do Tokia od svojho zamestnávateľa Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica. Veľmi si to váži a z tohto rozhodnutia sa teší najmä rakúska výprava vodnej slalomárky Nadine Weratschnig. Práve jej by mala naša ikona tohto športu pomáhať.

Autor: (bl), Foto: (bl) + fb VŠC Dukla