Vladimír Konský získal bronz na Svetovom pohári v Budapešti v kickboxe

ŠPORT
0 /

Banskobystričan Vladimír Terminátor Konský získal na víkendovom Svetovom pohári v Budapešti bronzovú medailu v kategórii K1 do 75 kg. Iba tesne mu unikol postup do finále na tomto podujatí s názvom WAKO World Cup Budapest 2018.

Vlado Konský v súčasnosti študuje na katedre telovýchovy a športu Univerzity Mateja Bela v odbore trénerstvo, špecializácia kickbox. Stal sa zároveň reprezentantom Slovenska v tomto športe, do národného tímu ho v tomto roku nominoval Slovenský zväz kickboxu (SZKB).

Banskobystrický kickboxer prvýkrát reprezentoval Slovensko vo februári na WAKO Int. SLOVAK OPEN, kde vo svojej kategórii K1 do 75kg získal prvenstvo. Potom sa piateho mája zúčastnil reprezentačného zrazu i sparingov a nominácia na základe pripravenosti a telesnej zdatnosti prišla o týždeň. Cestoval teda na prestížny Svetový pohár do Budapešti.

WAKO World Cup Budapest 2018 – 24TH HUNGARIAN KICKBOXING WORLD CUP 2018 je podujatím nielen pre amatérov, ale stretli sa tu i profesionálni majstri sveta a držitelia opaskov rôznych svetových organizácií. Zúčastnili sa ho kickboxeri z 37 krajín sveta. Súťažilo sa v 441 kategóriách (od detí – po seniorov), Vlado Konský bol zaradený do seniorskej kategórie podľa pravidiel K1 do 75kg (10 súperov v pavúku).

Prvý zápas vyhral jasne nad srbským reprezentantom Dakovicom 3:0, v druhom zaknihoval taktiež jasné víťazstvo nad maďarským reprezentantom Magóom 3:0, no tretí duel o postup do finále mu nevyšiel. Tesne prehral s ukrajinským reprezentantom Tiurmenkom 1:2. Vlado Konský pre Bystricoviny povedal:

Som pozitívne prekvapený z vysokej úrovne celkovej organizácie ako aj z výkonov mojich súperov. Ani jeden zápas nebol ľahký. Už som si nepamätal ako to všetko funguje a čo sa ako boduje. Aj systém zápasov je iný, 3×2 minúty vo vysokom tempe a viac zápasov v krátkom čase. Taktika je jasná – poraziť súpera, mnohokrát sa tvorí priamo počas zápasu, pretože potenciálny súper je známy len tesne pred duelom, v ringu nie je čas na oťukávanie sa a vyčkávanie. S prvým zápasom a mojím výkonom vôbec nie som spokojný aj keď som ho vyhral hladko 3:0. V druhom zápase to už bolo lepšie, čo sa prehľadu i techniky týka. Tretí zápas bol na druhý deň, súper nastupoval oddýchnutejší, absolvoval len jeden zápas. Postup do finále mi uniklo ozaj len o kúsok, pretože som zabudol, že oplácať nestačí, príliš som sa sústredil na súperov štýl. Po prvých dvoch kolách bola remíza, ale v treťom som mu len vracal kopy a zabudol som pracovať aj s rukami. Celkovo som so svojím výkonom spokojný, no každý športovec túži a chce vždy dosiahnuť víťazstvo. Týmto turnajom som v podstate len opäť nastúpil do reprezentácie a viem, že na ďalších turnajoch to bude stále lepšie a lepšie a budem dobre reprezentovať nielen Slovensko, ale aj Banskú Bystricu (ŠKP) a Liptovský Mikuláš (NVRgym).“

Finále teda bolo bez našej účasti, stretli sa v ňom dvaja Ukrajinci Tiurmenko – Bednin a výhru si na svoje konto pripísal Bednin. Svetového pohára sa zúčastnilo dovedna 2473 športovcov, súboje prebiehali 3 dni v 3 ringoch a na 8 tatami.

Štatistiky:

1. miesto Maďarsko 74 zlatých, 89 strieborných, 173 bronzových (662 pretekárov z HU), 2. miesto  Ukrajina 50 zlatých, 33 strieborných, 37 bronzových (182 pretekárov z UA), 3. miesto Taliansko 30 zlatých, 24 strieborných, 37 bronzových (193 pretekárov z IT), 15. Slovensko 7 zlatých, 14 strieborných, 21 bronzových (85 pretekárov zo SVK)

Autor: (bk), Foto: Zdroj facebook