Veľké zemetrasenie v stredoslovenskom futbale, korupčná aféra prinesie obete

ŠPORT
30 /

Po sobotňajšom zásahu príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) na seminári rozhodcov a delegátov Stredoslovenského futbalového zväzu (SsFZ) v Banskej Bystrici je už takmer isté, že súťaže tretej, štvrtej a piatej ligy aktuálnej sezóny 2018/2019 sa nezačnú načas podľa harmonogramu. Do korupčnej aféry je zapletených päť klubov a takmer 15 rozhodcov a delegátov. Tento počet však nemusí byť konečný.

Podľa zdroja portálu bystricoviny.sk  v kauze figurujú kluby Poltár (nováčik tretej ligy), Kalinovo (účastník tretej ligy), Krásno nad Kysucou (účastník tretej ligy), Tisovec (účastník štvrtej ligy) a Závažná Poruba (účastník štvrtej ligy). Okrem rozhodcov, ich asistentov a delegátov + funkcionárov klubov bol zadržaný aj jeden z členov Výkonného výboru SsFZ (jeho meno nebudeme uvádzať), no v súčasnosti má už v celom konaní figurovať ako svedok, čiže nie je medzi obvinenými.

NAKA v najbližších hodinách poskytne komplexné informácie o korupčnej afére oddeleniu integrity Slovenského futbalového zväzu (SFZ), ktorý následne začne konať. V piatok by mala zasadať disciplinárna komisia (DK) SFZ a tá rozhodne o ďalšom postupe – napr. aj o vylúčení konkrétnych mužstiev zo súťaží.

Pripomeňme si, že manipulácie mali nastať v dueloch tretej a štvrtej ligy SsFZ, pričom rozhodcovia a delegáti podľa informácií NAKA brali úplatky od obvinených predstaviteľov klubov v rozpätí apríla a júna tohto roka tak, aby svojím konaním ovplyvnili výsledky a aby bola zabezpečená výhra vybranému futbalovému mužstvu. Dávali si sľúbiť a následne prijímali finančné hotovosti vo výške od dvesto až po tisíc eur. Za to hrozia obvineným arbitrom a delegátom tresty odňatia slobody na 4 až 10 rokov a obvineným predstaviteľom klubov na 1 až 5 rokov.

K celej záležitosti sa pre Bystricoviny dnes vyjadril predseda SsFZ Jozef Paršo:

„Náš zväz bude vykonávateľom rozhodnutia DK SFZ. Je predpoklad, že disciplinárna komisia zasadne už vo štvrtok. Išlo výlučne o policajnú akciu. Podklady nám teda poskytne NAKA a následne sa nimi budeme zaoberať. Ide o zložitý proces. Zrejme sa tak rýchlo  neuzavrie. Možno nezačneme všetky súťaže načas, ale urobíme všetko pre to, aby sme ich v auguste rozbehli.“

V utorok 10. júla ohlásil abdikáciu predseda komisie rozhodcov SsFZ Ján Tomčík. Portálu bystricoviny.sk svoje rozhodnutie odôvodnil nasledovne:

 „Cítim morálnu zodpovednosť. Po tom, čo sa stalo, ju musím prijať. Odstupujem zo všetkých funkcií, teda nielen z postu predsedu komisie rozhodcov, ale aj z pozície člena Výkonného výboru SsFZ i z funkcie delegáta zväzu. Viedol som komisiu rozhodcov podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. Snažili sme sa medzi rozhodcami a delegátmi obmeniť staré štruktúry tak, aby sme skvalitnili prácu. Dostali sme niekoľko pochvál od klubov, že sa naši arbitri zlepšili. Pracovali sme na výkonnosti mladých rozhodcov, aby aj morálne fungovali, no toto som naozaj nečakal. Upozorňovali sme ich, že si musia dávať pozor, rozlišovať čo je za úplatu a čo je poďakovanie.“

Ján Tomčík bol predsedom komisie rozhodcov od roku 2013 až doposiaľ. Počas jeho funkcie sa v Stredoslovenskom futbalovom zväze obmenilo viac než 80 arbitrov. Zväz disponoval v minulej sezóne s dvestovkou rozhodcov + 70 delegátmi. „Snažili sme sa tento počet udržiavať, plus sme brali aj mladých a šikovných arbitrov z oblastných futbalových zväzov. Rozhodcovia a delegáti absolvovali množstvo školení s cieľom dostať sa na vyššiu úroveň. Kvalita išla nahor, čo ocenili aj kluby. Riadiť tristo ľudí, to už je ako vo fabrike. Každý týždeň sme obsadzovali 160 zápasov. Riešili sme sťažnosti, posudzovali videá. Musím povedať, že od môjho nástupu do funkcie ubudlo sťažností zhruba o polovicu. Bol vidieť za nami veľký kus práce, o to viac ma táto kauza mrzí,“ dodal Bystricovinám Tomčík, ktorý je presvedčený, že súťaže SsFZ sa nezačnú načas: „Rozhodcovia sa obávajú čo bude. Viacerí sú v šoku, preľakli sa. Niektorí sa mi už oficiálne ospravedlnili a požiadali o mesačnú pauzu. Treba teraz hlavne situáciu upokojiť.“

Podľa našich overených informácií sa najviac rozhodcov ospravedlňuje z oblastí Kysúc, Oravy, Žiliny, Zvolena a Lučenca. Nie je vylúčený ani štrajk arbitrov SsFZ.

Na abdikáciu Jána Tomčíka reagoval aj šéf Stredoslovenského futbalového zväzu Jozef Paršo. Ten pre bystricoviny.sk povedal:

„Cítil morálnu zodpovednosť. Veľa hodnotnej práce vykonal, ale žiaľ, efekt je taký aký je. Jeho robota ako i práca celého jeho tímu vyšla takpovediac nazmar. Aj ja som sa už zaberal podobnými myšlienkami, ale nechcem utekať z boja. Budem sa snažiť očistiť v očiach verejnosti značku Stredoslovenského futbalového zväzu a túto machuľu zmazať.“

V prípade, že určité mužstvá z tretej ligy stred budú potrestané vylúčením, otvára sa možnosť postúpiť do tejto súťaže aj celku z banskobystrického okresu , konkrétne ide o TJ Sokol Medzibrod. Ten totiž skončil v štvrtej lige juh na druhom mieste tesne za prvým a postupujúcim Poltárom. Medzibrodčania však musia splniť podmienku troch mládežníckych mužstiev. Nateraz majú iba dve. My sme sa preto telefonicky spojili s prezidentom tohto klubu Jozefom Huťkom, ktorý na margo novej situácie uviedol:

„Ponuku hrať tretiu ligu by sme prijali. Vieme na situáciu promptne reagovať a splniť podmienky SsFZ, teda disponovať s tromi mládežníckymi mužstvami. Momentálne máme prípravku, ďalej tím U12 a vedeli by sme zriadiť aj U 14. Sme teda na novovzniknutú situáciu pripravení.“

Autor: (job), Foto: ilustračné