V tretej lige Rakytovce už vyhrali, Podkonice v dôležitom súboji remizovali + HLASY

ŠPORT
0 /

Cez víkend bolo na programe 22. kolo tretej futbalovej ligy, v ktorej účinkujú aj naši dvaja zástupcovia z banskobystrického okresu. O čelo bojujúce Rakytovce zdolali doma v susedskom derby Kováčovú 1:0 a Podkonice hrali na svojom štadióne s Bánovou bez gólov v dôležitom vzájomnom súboji o miestenku v novovzniknutej tretej lige, skupiny západ.

Prejdime najprv na sobotňajší duel Rakytovce Kováčová. Už jeho úvod sa niesol vo svižnom tempe, keď v 2. minúte vyskúšal strelou z 25 metrov pozornosť brankára Högera hosťujúci Macko. O dve minúty neskôr Kováčová zahrávala rohový kop, lopta sa dostala k Mojžišovi, no jeho strela išla tesne vedľa bránky. V 10. minúte domáci Sojka vysunul Šteinigera, ten postupoval z pravej strany sám na brankára Tučeka, ktorý zneškodnil koncovku tohto útočníka. Po zaujímavom úvode tempo hry upadlo, loptu mali viac na svojich kopačkách futbalisti Kováčovej, no ani na jednej strane už šance neboli.

Druhý polčas začali lepšie Rakytovčania, po centri Kollátiho lopta prešla k Isenimu, ten ju sklepol k Staršiemu, no jeho strelu na poslednú chvíľu zblokoval obranca súpera na rohový kop. V 65. minúte po rohu Kohúta hlavičkoval Majling, ale jeho hlavičke chýbala potrebná razancia a Tuček teda loptu skryl do svojho náručia. Potom pohrozili aj hostia, no strela V. Slováka išla tesne nad brvno. V 70. minúte si na krížny pas Griglaka nabehol Kohút, ktorý poslal strieľanú prihrávku popred bránku a Jovančevićovi v páde chýbali centimetre. O všetkom rozhodla 76. minúta, keď Iseni potiahol loptu, prihral ju Staršiemu, ktorý ju odcentroval priamo na hlavu Sojku a bolo 1:0. V nadstavenom čase bol ešte po druhej žltej karte vylúčený domáci Kolláti, na výsledku sa však už nezmenilo nič a Rakytovce si tak po dvoch zápasov bez víťazstva napravili chuť a pripísali si tri body do tabuľky.

HLASY PO ZÁPASE:

Peter Venglarčík, tréner FK Rakytovce: „Veľmi dôležité víťazstvo pre nás. Po dvoch týždňoch sme dokázali zvíťaziť. Nerodilo sa ľahko, práve naopak bol to jeden z fyzicky najnáročnejších zápasov. Vstúpili sme do neho vlažne, stále hľadáme dôvody, prečo to tak je. Zhodli sme sa aj v kabíne, že dokážeme hrať lepšie, presnejšie, prudšie. Na tréningu to dokážeme, dokázali sme to aj v modelovanom prípravnom zápase, ale v majstrovskom ako keby nás zväzovala dôležitosť získavania bodov. Čiže na toto hľadáme recept, aby sme to dokázali z hlavy vytesniť. Dnes to nebol najlepší náš výkon, ale pre nás bolo najdôležitejšie víťazstvo. Dúfam, že nám to pomôže. Dali sme pekný gól. Myslím, že v náš prospech rozhodla fyzická pripravenosť, keď sme dokázali stupňovať tempo hry do posledných minút a skôr sme sa presadili húževnatosťou a nasadením. Musím však povedať, že tie akcie mali svoju kvalitu. Potešili ma hráči, ktorí dnes nastúpili v základnej zostave na určitých postoch a veľmi ma mrzí zranenie Maťa Staršieho, ktorý sa dlho liečil, no vyzerá to tak, že ten problém bude väčší ako sa zdal. V druhom rade ma mrzí zbytočné vylúčenie Petra Kollátiho, ktorý sa tiež dostával do hernej pohody. Musíme ďalší zápas na to reagovať. Na druhej strane sa vrátil do zostavy Roman Bekö, aj keď dnes nezasiahol do zápasu, verím že jeho návratom stúpne naša útočná sila. Teší nás obranná fáza, pretože za posledné tri zápasy sme inkasovali len jeden gól, aj to po štandardnej situácii.“

Ján Sojka, autor víťazného gólu: „Po dvoch nevydarených zápasoch sme už chceli veľmi vyhrať. Bol to ťažký zápas, výsledkovo sme ho zvládli, no herne veľmi nie. Vďakabohu za tri body. Chcem poďakovať chalanom, že sme ´makali´ až dokonca a snáď nás toto víťazstvo nakopne a psychický posilní. Čo sa týka gólu, tak Maťo Starší mi to tam perfektne „načapoval“ a ja som to hlavou trafil, bol z toho gólu, chvalabohu zaň.“

(fb FK Rakytovce + cb úprava)

FK Rakytovce – ŠK Prameň Kováčová 1:0 (0:0)

Gól: 76. Sojka. Rozhodoval: Gemzický. ŽK: Vávro, Kolláti – Ferejčák, J. Slovák. ČK: 90+. Kolláti po 2 ŽK. Diváci: 83.

Zostava + striedania Rakytovce: Höger – Vávro (46. Marchuk), Griglak, Majling, Kohút –  Jovančević – Kolláti, Konder (89. Neušel), Sojka, Iseni (79. Vavák) – Šteiniger (46. Starší, 84. Bobrovský)

zo zápasu Rakytoviec

Podkonice sa chcú dostať do novovzniknutej tretej ligy skupiny západ, kam idú z tretej ligy stred tri najlepšie postavené tímy v tabuľke podľa regionálneho prerozdelenia. V prípade triumfu Dolného Kubína v súťaži sú nad Podkonicami Rakytovce, Martin a práve Bánová, ktorú náš tím z banskobystrického okresu hostil v nedeľu na svojom obecnom štadióne. Od úvodných minút sa hral zápas vo výbornom svižnom tempe, kde si hráči nedarovali ani meter ihriska. Obe mužstvá sa snažili hrať aktívne. Ako prví pohrozili domáci, keď v 5. minúte po kombinácií skúsil šťastie z diaľky Gajan, no loptu poslal vysoko nad Kosovu bránku. V jarnej časti zdobí Bánovú silná ofenzíva po nakopnutých loptách, z čoho ťažila aj proti vyššie umiestnením mužstvám tabuľky, a to potvrdila aj u nášho celku. V 6. minúte dlhú loptu predĺžil Mráz na nabiehajúceho Gluviča, ten však v dobrej príležitosti minul Gábrišovu svätyňu. O päť minút neskôr po štandardnej situácii najvyššie vyskočil Konečný, výborne umiestnil hlavičku k žrdi, avšak Gábriš predviedol krásny zákrok a svoje mužstvo podržal. O pár minút neskôr v krídelnom priestore zakombinovali Koreň, Turňa a Kostúr, z čoho pramenila dobrá pozícia na strelu, posledný menovaný však vyslal Kosovi len nedôrazný pozdrav. Zvyšok prvej polovice sa niesol v snahe oboch tímov nájsť recept na súperovu obranu, výraznejšie šance to neprinieslo.

Druhá polovica sa niesla v duchu prvej. Hráči pokračovali v aktívnej hre a ochotu hrať futbal museli prítomní fanúšikova oceniť. O niečo aktívnejšie pôsobili Podkonice. V 48. minúte zakryl ťažkú loptu Kostúr, z jeho spätnej prihrávky mieril Gajan opäť nad. O pár minút Gajan prihrávkou pomedzi obranu Bánovej poslal do sľubného nábehu Sedliaka, toho však na poslednú chvíľu stiahol Lábovský a mohol byť rád, že videl len žltú kartu. Z následného priameho kopu mieril Dlhoš len tesne nad brvno. S pribúdajúcim časom sa hosťujúci celok viac sťahoval pred svoju bránku a hrozil hlavne z rýchlych brejkov. Najväčšie príležitosti Jednoty prišli v 74. a 82. minúte. Najskôr po rohovom kope a skrumáži už – už vyzeralo, že lopta skončí v domácej sieti, podarilo sa ju napokon odkopnúť ďaleko do bezpečia. V druhej situácii sa odrazený center dostal k jednému z hosťujúcich hráčov a dobre umiestnenú strelu odkopával z čiary Martinec. Na opačne strane po Čilíkovom centri sa ocitol v dobrej príležitosti Turňa, jeho hlavička letela mimo bránky. Aj napriek výraznejšiemu držaniu lopty našim mužstvom a viacerými peknými kombináciami sa v závere nepodarilo vypracovať vyloženú gólovú príležitosť. Gól nepadol ani z pološancí, a tak sa body v Podkoniciach delili.

HLASY PO ZÁPASE:

Tréner Podkoníc Patrik Gábriš: S Bánovou bojujeme o priamy postup do novej 3. ligy. Potrebovali sme tri body z domáceho zápasu, čo sa nám však nepodarilo. Osobne si myslím, že sme odohrali vcelku dobrý zápas, snažili sme sa hrať kombinačne ako sme si povedali pred zápasom v kabíne ,ale bohužiaľ skoro len pred súperovu šestnástku a potom nám chýbala finálna fáza. Čo je najdôležitejšie, gól sa nám nepodarilo streliť. Súper hral na nakopávané lopty a z toho nám hrozil najviac a ešte po štandardných situáciách. Hostia mali určíte viacej vyloženejších šancí ako my, ale aj tak ten zápas sa dal zlomiť, mali sme tlak, ale nevyužili sme to. Jediné čo nás môže tešiť , že sme 3 zápasy neinkasovali vzadu, ale týmto zápasom sa v tabuľke nič nezmenilo, čo nás veľmi mrzí. Musíme bojovať ďalej, máme ešte dosť zápasov, aj keď to už nebudeme mať vo vlastných rukách. Dúfame, že nám pomôžu aj iné mužstvá. Myslím si, že na to máme a stále sa zlepšujeme od zápasu k zápasu. A nakoniec chcem poďakovať fanúšikom, že nás stále podporujú.“

Stredopoliar Podkoníc Tomáš Koreň: Čakal nás dôležitý zápas, ktorý sme chceli zvládnuť herne a samozrejme aj výsledkovo. Výsledok nedopadol úplne podľa našich predstáv, keďže sme získali ,,iba“ 1 bod, avšak s kvalitným súperom. Našou snahou bolo postupnou kombinačnou hrou si vytvoriť šance a premeniť ich. Žiaľ, finálna fáza nám nevychádza podľa predstáv, a tak sa nám skórovať nepodarilo, i keď pár šancí na skórovanie toho vytúženého góliku sme mali, no ostali nevyužité. Pozitívom je nula vzadu, ktorú sme udržali aj napriek súperovým nepríjemným brejkom a štandardkám. A myslím si, že aj predvedená hra sa podobala na to, ako chceme aby vyzerala. Snáď sa nám to podarí udržať do konca sezóny a s tým určite prídu aj víťazstva. Najbližšie sa o to pokúsime o týždeň v Kalinove, veríme, že aj s našou skvelou diváckou kulisou.“

(mrp + cb úprava)

FK Podkonice – TJ Jednota Bánová 0:0

Góly: žiadne. Rozhodoval: Herdel. ŽK: Kubina, Gajan – Labovský, Dusa, Horecký, Ďurana. Diváci: 250.

Zostava + striedania Podkonice: Gábriš – Turňa, Martinec, Dlhoš, Solivajs – Koreň, Kubina (81. Čilík) – Sedliak, Gajan, Portugalyan – Kostúr

——————————————————————————————————————————–

Ostatné výsledky: Lip. Štiavnica – Lučenec 1:3, Žarnovica – Krásno n. Kys. 3:2, Oravské Veselé – Kalinovo 2:1, Martin – Dolný Kubín 1:2, Čadca – Fiľakovo 1:1, Rim. Sobota – Lip. Hrádok 3:0.

PROGRAM:

Oba naše tímy sa najbližšie predstavia na ihriskách súperov. V nedeľu 15. mája o 17.00 hodine sa Rakytovce predstavia v Novej Bani, kde si zmerajú sily so Žarnovicou a Podkonice v tento deň v tom istom čase nastúpia v Kalinove na svoj duel proti tamojšiemu Baníku.

Poradie:

1. D. Kubín 54b, 2. RAKYTOVCE 47b, 3. Martin 46b, 4. Oravské Veselé 40b, 5. Bánová 38b, 6. Lučenec 38b, 7. Fiľakovo 35b, 8. PODKONICE 32b, 9. Kalinovo 32b, 10. Kováčová 27b, 11. Lip. Hrádok 23b, 12. R. Sobota 23b, 13. Krásno n. Kys. 21b, 14. Lip. Štiavnica 18b, 15. Žarnovica 16b, 16. Čadca 9b.

po zápase v Podkoniciach

Autor: (cb), Foto: (mrp) zo zápasu Podkoníc a fb FK Rakytovce