V prvých pretekoch sezóny Petra Vlhová v ´obráku´ v Söldene bronzová

ŠPORT
1 /

Lyžiarka banskobystrickej Dukly Petra Vlhová skončila v prvej súťaži novej sezóny zjazdárskeho Svetového pohára na treťom mieste. V sobotnom obrovskom slalome v rakúskom Söldene potvrdila pozíciu z prvého kola. Na víťazku Švajčiarku Laru Gutovú-Behramiovú stratila 14 stotín sekundy. Tesne druhá bola Talianka Federica Brignoneová (+0,02).

Duklistka Vlhová vyrovnala svoje maximum na rakúskom ľadovci Rettenbach z rokov 2020 a 2021, pripísal si 67. pódium vo SP. V prvom kole sa postavila na štart ako piata a od úvodu držala správnu líniu. Na prvom medzičase mala totožný čas so Švédkou Sarou Hectorovou. Najlepšie jej vyšla strmina, v ktorej uplatnila svoju agresivitu a vytvorila si náskok troch desatín. Dvadsaťosemročnej Slovenke sa však nepodarilo udržať tempo na rovine, čo môže byť spôsobené kondíciou po chorobe angíny. V prvom kole zvíťazila Brignoneová. Talianka mala pred druhou Hectorovou polsekundový náskok. Naša lyžiarka bola tretia. Američanka Mikaela Shiffrinová bola piata (0,75 s).

Do druhej jazdy sa pustila Petra odvážne. V hornej časti zaostávala za vedúcou Švajčiarkou, keď robila iba drobné chybičky. Druhú polovicu už mala lepšiu, hlavne v strmine vykazovala zelené čísla a v cieli mala na Gutovú-Behramiovú stratu napokon len 14 stotín sekundy. Tá sa pustila v druhom kole razantne, zvládala prechod z oblúku do oblúku a v cieli mala dominantný náskok viac ako sekundu na dovtedajšiu líderku Martu Bassinovú. Tretie víťazstvo v Söldene si tesne udržala pred Brignoneovou, ktorá v konečnom súčte stratila iba dve stotiny sekundy takisto fantastickou jazdou.

V cieli Petra Vlhová pre RTVS uviedla:

„Ja som bola veľmi šťastná už po prvom kole, lebo mi vyšlo, asi bolo najlepšie za posledné roky tu na tejto trati v mojom podaní. Cítila som sa dobre. Vychádzala som z toho, čo mám natrénované, chcela som podať svoju jazdu, lebo som vedela, že na to mám, že jazdím dobre. Išla som si svoje. Škoda napokon tých štrnásť stotín, lebo dokážem vyhrať.  Spokojná som bola i s lyžami, s materiálom, dobre je to otestované v Argentíne, všetko bolo dobre pripravené. Som šťastná, že mám aj dobrého servismana, všetko to hralo. Z tretieho miesta sa teším, ale chcela som vyhrať. Keď sa však pozriem na to, kde som bola tri týždne dozadu, že v podstate som nevedela ani rukou pohnúť, tak je to úspech a ja sa z neho naozaj teším.“

Vlhová sa vyjadrila ak ambíciám získať malý krištáľový glóbus za obrovský slalom, ktorý v zbierke nemá, hoci je majsterka sveta v tejto disciplíne:

„Musíme byť nohami pevne na zemi, sú to len prvé preteky. Je dobré začať skvelo tretím miestom, no je pred nami ešte veľa pretekov. Toto sú len prvé. Budeme stále trénovať a snažiť sa, aby som bola ešte rýchlejšia a uvidíme na konci sezóny. Cieľ máme jasný, ale môže to byť hore – dole. Vynasnažíme sa byť čo najvyššie.“

V Söldene si Vlhová vyjazdila tretiu priečkutretíkrát v kariére, v tejto lokalite je to jej maximum. Až šiesta skončila obhajkyňa veľkého krištáľového glóbusu za prvenstvo v celkovom poradí SP v minulej sezóne Američanka Mikaela Shiffrinová.

Po prvom kole bola piata s mankom 0,76 s na Brignoneovú, v druhom dosiahla až 25. najlepší čas a klesla o jeden post. V súčte za víťazkou zaostala o 1,40 sekundy.

bronzová Petra Vlhová

V sobotu v Rakúsku štartovala aj Rebeka Jančová, ktorú v prvom kole klasifikovali na 50. priečke. Nepostúpila teda do druhej jazdy.

Výsledky obrovského slalomu SP v Söldene:

  1. Lara Gutová-Behramiová (Švaj.) 2:18,94 min, 2. Federica Brignoneová (Tal.) +0,02 s, 3. Petra VLHOVÁ (SR) +0,14, 4. Sara Hectorová (Švéd.) +1,10, 5. Marta Bassinová (Tal.) +1,19, 6. Mikaela Shiffrinová (USA) +1,40, 7. Valerie Grenierová (Kan.) +1,45, 8. Mina Fürst Holtmannová (Nór.) +2,00, 9. Alice Robinsonová (N. Zél.) +2,48, 10. Franziska Gritschová (Rak.) +2,58,… Rebeka Jančová (SR) nepostúpila do 2. kola (50. miesto v prvom kole)

Celkové poradie SP a obrovského slalomu (po prvej súťaži):

  1. Gutová-Behramiová 100 bodov, 2. Brignoneová 80, 3. VLHOVÁ 60, 4. Hectorová 50, 5. Bassinová 45, 6. Shiffrinová 40

Autor: (bl), Foto: Zdroj TASR/AP