Na turnaji SNP v džude na Štiavničkách triumf Žilku, Randl prehral vo finále

ŠPORT
0 /

V sobotu sa v banskobystrickej hale na Štiavničkách konal 33. ročník medzinárodného Turnaja SNP džudistov a zároveň 7. ročníku Memoriálu Zoltána Pálkovácsa. Podujatia sa zúčastnilo viac než sto športovcov z desiatich krajín.

Na nižšej účasti oproti minulým rokom sa podpísal fakt, že už o týždeň sa začínajú majstrovstvá sveta. Pre víťaza v hmotnosti do 100 kg – Memoriálu Zoltána Pálkovácsa určil organizátor VŠC Dukla Banská Bystrica prémiu 1000 eur. V tejto kategórii sa predstavil domáci džudista z Dukly Milan Randl, ktorý sa podľa očakávania do finále prebojoval. V ňom však podľahol Francúzovi Terhecovi, konkrétne v druhej minúte zápasu na ippon. Po polminúte prehrával Randl na waza-ari, a potom doplatil opäť na kontrachvat súpera pri o-soto-gari, už s ipponovým verdiktom. Pre TASR náš džudista povedal:

„Mať tisíc eur by bolo príjemné, no netreba sa s tým príliš zaoberať. Podľa mňa som bol aktívnejší ako súper, ktorý čakal pri nástupoch a snažil sa kontrovať. Pri rozhodujúcom chvate sa mi vytrhol a tiež zakontroval. Prehra ma zamrzela, ale čo narobíte.“

Z našich domácich borcov sa vo finále presadil Peter Žilka. V hmotnosti do 90 kg si poradil v boji o prvenstvo so Slovincom Lackovičom. Vyhral na ippon, keď na začiatku druhej minúty dotiahol škrtenie do konca. Dovtedy mal jasnú prevahu. Pre TASR takisto borec z bystrickej Dukly uviedol:

„Je to príjemný pocit. Pred majstrovstvami sveta ladíme ešte formu a všetko pomaly do seba zapadá, aj toto víťazstvo. Cítim sa fajn a myslím si, že som na svetový šampionát dobre pripravený.“

Finálové výsledky:

-60: Michal Černý (ČR) – Lutz Menin (Fr.) ippon
-73: Michal Bartusik (Poľ.) – Adam Bydžovský (ČR) ippon
-81: Jindřich Turek (ČR) – Luc Fabregas (Fr.) ippon
-90: Peter Žilka (SR) – Narsej Lackovič (Slovin.) ippon
-100: Joseph Terhec (Fr.) – Milan Randl (SR) ippon
+100: Vladimir Gajič (Srb.) – Enej Marinic (Slovin.) ippon

Autor: (cb), Foto: Zdroj tasr (archív) + ilustračné