Tipsport liga sa začne 2. októbra, Banská Bystrica už formuje káder

ŠPORT
3 /

Nasledujúca sezóna v najvyššej slovenskej hokejovej súťaži sa začne v piatok 2. októbra. Účinkovať v nej bude opätovne i maďarský klub DVTK Jegesmedvék Miškovec. Otázkou stále zostáva, kde bude hrať svoje domáce zápasy trojnásobný majster a víťaz vlaňajšej základnej i nadstavbovej časti HC ´05 Banská Bystrica.

Tipsport Liga 2020/2021 tak bude mať 12 účastníkov, základná časť sa začne 2. októbra, sezóna vyvrcholí najneskôr 12. mája 2021.

Pripravených je dovedna 50 kôl základnej časti – každý klub absolvuje 44 zápasov systémom každý s každým dvakrát doma aj vonku, ďalších šesť duelov odohrá počas sviatkov vrátane Vianoc proti rivalom z regiónu. V prvej skupine sa ocitli Nitra, Slovan Bratislava, Nové Zámky a Trenčín, v druhej Zvolen, Detva, Banská Bystrica a Liptovský Mikuláš, v tretej Michalovce, Košice, Poprad a Miškovec.

Do štvrťfinále play-off postúpi prvých šesť mužstiev po základnej časti, tímy na 7. – 10. mieste budú bojovať o zostávajúce dve miestenky v predkole. Pre kluby na 11. a 12. mieste po základnej časti sa 50. kolom sezóna skončí. Majster by mal byť známy najneskôr 12. mája.

Po sezóne 2020/2021 ani jeden klub nevypadne do nižšej súťaže, zo SHL však bude mať právo postúpiť medzi elitu jej víťaz. Otázne stále je, ako to bude najmä v úvode sezóny s účasťou divákov na tribúnach. K tomu sa vyjadril dočasne zvolený riaditeľ Pro-Hokeja ako riadiaceho orgánu Tipsport ligy Imre Valášek.

„V najbližšej čase sa chceme stretnúť s hlavným hygienikom, kde by sme si prebrali určitý manuál ako by malo prebiehať stretnutie hráčov, procesy tréningov, príchodov, odchodov, aby sme to zosúladili a mali jednotlivú metodiku pre všetky súťaže. Pevne verím, že návštevnosť nebude problém. Pokiaľ by bola, tak máme krízové riešenia, ale tie dúfam, že nebudeme musieť používať.“

Imre Valášek

Nateraz stále nie je známe, kde bude hrať domáce zápasy náš klub spod Urpína HC ´05 Banská Bystrica. Športový manažér Július Koval k tomu pre hokejovysvet.sk povedal:

„Všetko je otvorené. Sme pripravení na rôzne varianty. K tomuto sa teraz presnejšie vyjadriť neviem.“

Ak sa rekonštrukcia zimného štadióna v Banskej Bystrici posunie na neskorší čas, naše mužstvo môže začať sezónu 2020/2021 doma pri Hrone. Inak pripadá do úvahy Brezno alebo Zvolen. Predstavitelia HC ´05 v uplynulých mesiacoch pripustili, že by naši ´barani´ mohli hrať na zimnom štadióne v Brezne, ktorý je kapacitne oproti Zvolenu menší (max. do 3000 miest) a navyše fanúšikovia by museli merať viac kilometrov na ceste za svojim mužstvom.

Július Koval pre hokejovysvet.sk zároveň prezradil, že sa už formuje i káder na nastávajúcu sezónu:

„Ústne sme s nejakými hráčmi dohodnutí. Kostra je v podstate už poskladaná. Budeme mať mladý tím. Snažili sme sa hľadať hráčov, o ktorých si myslíme, že majú perspektívu a chuť pracovať. S hráčmi, ktorým dáme príležitosť, budeme môcť pracovať a dostanú dostatočný priestor, aby sa ukázali. Chceli sme kostru z domácich hráčov, ktorí tu už pôsobili. Keďže budeme mať veľa hráčov v mladšom veku, tak samozrejme potrebujeme mať aj líderské typy z chlapcov, ktorí poznajú prostredie a vedia mladším pomôcť. Týmito hráčmi sú napríklad Ďatelinka, Biro, Češík. Nechceme meniť nič na našom štýle hry, ktorým sme sa prezentovali doteraz. Spolu s trénerom Javorčíkom sa snažíme vytypovať hráčov, ktorí nám budú sedieť do koncepcie.“

Július Koval

Vedenie HC ´05 si nestanovuje žiadne špecifické ciele z hľadiska postavenia v tabuľke. Má totiž nastavený trojročný plán prebudovania mužstva. To by však malo i naďalej ponúknuť fanúšikom atraktívny hokej s cieľom byť nepríjemným súperom každému, kto sa proti ´baranom´ postaví.

Okrem Tipsport ligy čaká na kluby v nastávajúcej sezóne aj nová súťaž – tzv. Kaufland Cup. Pohárová súťaž je určená pre jedenásť slovenských účastníkov najvyššej ligy a ďalších päť prvoligistov.

Autor: (br), Foto: ilustračné