SLOVAK YOUTH INTERNATIONAL U15 2019: Petrovičovo fantastické striebro!

ŠPORT
0 /

V piatok 8. novembra 2019 sa to začalo a v nedeľu 10. novembra prišiel záver. Veľký medzinárodný turnaj v bedmintone kategórie do 15 rokov – SLOVAK YOUTH INTERNATIONAL U15 2019.

Skvelý úspech Bystričana Petra Petroviča s Richardom Pavlíkom

Treba hneď na úvod povedať, že záver bol tak trochu prekvapujúci a tak trochu nečakaný. Pretože konkurencia bola nesmierne silná a európske krajiny poslali na turnaj veľmi silné výpravy.

Až 109 reprezentantov z bedmintonovo vyspelých krajín ako Česko, Grécko, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Rusko, Slovinsko, Ukrajina a samozrejme aj Slovensko pricestovalo do mesta pod hradom Matúša Čáka Trenčianskeho súťažiť o zlato v jednotlivých disciplínach.

Slovenské farby hájil aj hráč z Banskej Bystrice Peter Petrovič. Nastúpil vo všetkých disciplínach, o výsledku ktorých vypovedá tabuľka na konci článku v štatistickej forme. Bližšie sa budeme venovať pôsobeniu v štvorhre chlapcov, pretože obrovský úspech mu priniesli práve výkony v nej.

Slovenský pár Peter Petrovič / Richard Pavlík sa totiž dokázal výborným tímovým prejavom doslova prebojovať až do nedeľného veľkého finále. Na domácej pôde po celý čas bojovali proti kvalitatívne lepším protivníkom. Ale súhra na kurte, výborná vzájomná komunikácia, kondičná pripravenosť a neuveriteľné chcenie dokázala nepopierateľné kvality súperov poraziť a zabezpečila tak jeden z najväčších úspechov v doterajších kariérach oboch hráčov.

Jedna vec je vyhrávať na domácich turnajoch, druhá presadiť sa v tvrdej konkurencii zo zahraničia. Peter Petrovič k tomu povedal:

„Mal som pocit, že nehráme až tak dobre. Ale asi sme hrali dobre, keď to takto dopadlo. Veľmi sme sa snažili a bojovali, hoci veľakrát aj sami so sebou. Je to veľký úspech a sme aj s Rišom spokojní.“

Cesta za fantastickým striebrom

Začala v prvom kole proti českej dvojici Čepela / Moravec, ktorú naši hráči po koncentrovanom výkone zvíťazili presvedčivo 21:12, 21:17. Druhé kolo sľubovalo drámu, lebo do cesty sa im postavila nasadená a papierovo silná nemecko – grécka dvojica Otto / Rakitzis. Naši hráči ale rýchlo objavili slabšie stránky súperov a hlavne hrou smerom na reprezentanta Grécka sa po sústredenom prejave, dodržiavajúc taktické pokyny trénera, prebojovali do štvrťfinále.

Už to bolo považované za veľmi dobrý výsledok. Prekážkou v boji o vytúženú medailu bol ďalší súper v podobe českého páru Ptáček / Ickert. Tvrdý a náročný trojsetový boj aj tentoraz priniesol tesné víťazstvo v pomere 19:21, 21:16, 21:19. Obaja chlapci už toho mali dosť, Richard s boľavým svalom na pravej nohe a Peter s obrovským otlakom na pravom chodidle.

Na rad prišiel zápas o postup do finále. Napriek uspokojeniu so ziskom minimálne bronzu sa chalani opäť dokázali vypnúť k veľkému výkonu a na obrovskú radosť divákov porazili silného českého protivníka – pár Cirok / Hrazdíra v dvoch setoch pomerom 21:19, 21:18. V druhom sete sa pritom črtala pomerne jasní prehra našej dvojice, keď prehrávala už 17:10. Lenže následné vyžmýkanie posledných síl a energie prinieslo vynikajúci obrat v skóre a tým aj výhru.

Finálový zápas totálne ovládla dvojica reprezentantov Ruska Pchelyntsev / Puzyrev. Boli jednoznačne lepší a zaslúžene sa radovali z celkového triumfu. Po vzájomných gratuláciách oboch dvojíc sa síce chvíľu ukazoval v tvárach slovenského páru smútok, ale ten čoskoro vystriedal úsmev a radosť z dosiahnutého výsledku.

Aj my sa pripájame ku gratulácii a chlapcom prajeme veľa síl do ďalšieho tréningu.

Finálový zápas si nenechal ujsť prezident Slovenského bedmintonového zväzu, Banskobystričan Anton Siažik, ktorý chalanom odovzdal ceny a osobne zablahoželal k úspechu.  Veľmi mrzela neprítomnosť reprezentačného trénera, počas finále by si jeho prítomnosť hráči celkom určite zaslúžili…

V dvojhre Peter s prehľadom postúpil zo skupiny, ale v druhom kole mu stopku vystavil neskorší celkový víťaz turnaja, vynikajúci Poliak Alexander Mitroszewski. Celkové delené deviate miesto ale nie je zlé. V mixe nezvládol so svojou partnerkou už úvodné kolo a ich púť turnajom skončila nečakane skoro.

Výsledky Petra Petroviča

Zdroj: Peter Maďar, Foto: ilustračné