Skvelý džudista Dukly Benjamín Maťašeje (19) bronzový na juniorských MS v Ekvádore

ŠPORT
0 /

Mladý banskobystrický džudista Benjamín Maťašeje dosiahol cez víkend skvelý úspech pre Slovensko. Na svojich prvých majstrovstvách sveta v juniorskej kategórii do 100 kg získal bronzovú medailu.

Benjamín Maťašeje vezie do Banskej Bystrice svetový bronz

Obrovskú radosť z Benyho medailového úspechu mala najmä jeho mama Ružena Maťašeje, ktorá intenzívne prežíva celú synovu športovú kariéru :

„Benyho úspech do veľkej miery záleží na jeho húževnatosti, odhodlanosti, sebadisciplíne a cieľavedomosti. Ale nebol by bez ľudí, ktorí ho roky trénujú, vedú, sprevádzajú a usmerňujú od jeho prvých krokov na žinenke. Branislav Slaný a Ján Gregor, majstrovský výsledok môjho syna je aj vašim úspechom.“

Ružena Maťašeje

Ružena Maťašeje

Benjamínov tréner v Dukle Branislav Slaný reagoval slovami:

„Čo sa môže udiať za 10 rokov? Že Benjamín Maťašeje si príde na Majstrovstvá sveta juniorov v Ekvádore, pobije sa so svetovou špičkou a donesie pre Slovensko a pre Duklu bronzovú medailu. Beny vďaka, stálo to za to.“

Pretekár banskobystrickej Dukly po dlhých 26 rokoch získal pre Slovensko medailu zo svetového juniorského šampionátu. Pred ním to bol práve reprezentačný tréner juniorskej reprezentácie Jozef Krnáč, ktorý Maťašejeho v ekvádorskej metropole doprevádzal. Ten získal zlato na MSJ v roku 1996 v portugalskom Porte.

Benjamín s trénerom Branislavom Slaným

Benjamín s trénerom Branislavom Slaným

Benjamín Maťašeje si pochvaľoval žreb na JMS. Toto sú jeho slová po súťaži:

„Lós mi sedel, na súperov som si veril. S Brazílčanom Santosom som zvíťazil na Majstrovstvách sveta dorastencov v Kazachstane pred tromi rokmi. Uzbek Mansurov bol v boji o bronz nepríjemný, ale aj na neho som si veril. Chcel som sa proste dostať  do finále.“

Toto je pre úspešného medailistu z juniorského šampionátu typické a toto je jeho recept na úspech. Do každého turnaja ide s cieľom zvíťaziť, bez ohľadu na to, koho mu prisúdi žreb. Aj v Guayaquil boli takmer všetci Maťašejeho súperi papierovými favoritmi, usadenými vyššie vo svetovom rebríčku. V niektorých zápasoch aj prevládali technicky alebo fyzicky, ale slovenský reprezentant ich dokázal prečísliť a stiahnuť víťazstvo na svoju stranu. A to je umenie, ktoré robí majstra.

V zápase o bronz predviedol Benjamín víťazný zápas, plný zvratov a napätia. Uzbecký reprezentant Mansurov, takmer vyšší o hlavu, v začiatku tvrdo zatváral nášho pretekára v jeho typickom úchope.

Maťašeje, tak ako aj v predchádzajúcich prípadoch, dokázal tlaku súpera odolať, potiahnuť si ho až do záveru  zápasu a v predĺžení postupne získavať navrch. Jeho záverečný hod turnaja, dokazujúci jeho technickú komplexnosť, tento krát osoto-gari, znamenal pre slovenské juniorské džudo neuveriteľný bronz!

Bronzový Beny

Bronzový Beny

Svojmu zverencovi veril aj jeho osobný tréner Ján Gregor, ktorý pred štartom na MS juniorov v Ekvádore o cieľoch v príprave na vrcholné podujatia sezóny povedal:

„Pripravuje sa hlavne na augustové Majstrovstvá sveta v Ekvádore a septembrové Majstrovstvá Európy v Prahe. Dôležitým cieľom je aj udomácnenie sa v novej váhe a postupná príprava na seniorské vrcholové džudo.“

V Ekvádore to Benymu vyšlo a Bystričania sa môžu tešiť na jeho ďalšie majstrovské vystúpenia.

Benjamín s trénerom Jánom Gregorom

Benjamín s trénerom Jánom Gregorom

Benyho cesta na vrchol

Na džudo ho prihlásili rodičia. Chceli, aby si vybil energiu, keďže bol poriadne neposedné dieťa. Na tatami vydržal až doteraz. Člen Juniorského olympijského tímu Benjamín Maťašeje zbiera prvé úspechy na medzinárodnej scéne. Verí však, že to najlepšie ešte len príde. Práve preto usilovne trénuje a zlepšuje sa.

K športu má Benjamín blízko odmalička:

„Na sídlisku sme hrávali s chlapcami futbal či basketbal. Na džudo ma rodičia prihlásili, keď som mal sedem rokov. Bol som živé a neposedné dieťa a potrebovali zo mňa nejako vybiť energiu.“

Benjamín Maťašeje

Benjamín Maťašeje

Na džude ho baví obrovský progres, ktorý má šancu každý deň zažívať:

„Snažím sa, aby som bol najlepší. Džudo je celý môj život, baví ma a napĺňa. Môj najväčší sen a cieľ sú olympijské hry v roku 2024 a na ceste tam som odhodlaný nechať všetko, čo vo mne je.“ 

S vyššou váhou, ale správnym krokom vykročil banskobystrický odchovanec Benjamín Maťašeje do nového kolotoča Európskeho pohára juniorov v džude v roku 2022. Práve prestup do hmotnostnej kategórie do 100 kg z „deväťdesiatky“ bol neznámou v systematickej a kvalitnej príprave mladého duklistu. Jeho cieľom je olympiáda v roku 2024 v Paríži.

Hneď prvé dva turnaje Európskeho pohára v Aténach (GRE) a Lignane (ITA) dali jednoznačnú odpoveď na otázku, ako sa náš mladý džudista uplatní vo vyššej váhovej kategórii.  Beny sa medzi váhovo ťažšími džudistami nielen nestratil, ale naopak si na oboch podujatiach vyzápasil cestu až do finále!

V Aténach si vybojoval svoje prvé zlato – presne tri roky od zisku jeho prvej európskej medaily – bronzovej  ešte na EP dorastencov v Tule (RUS) v roku 2019. Odvtedy svoji kolekciu medailí pravidelne dopĺňal a nič na tom nezmenil ani prestup do vyššej vekovej kategórie – juniorov. A hneď na svojich prvých juniorských MS v Ekvádere pribudla do Benyho zbierky bronzová medaila. Gratulujeme a ďalej držíme palce!

Autor: (tom) , Foto: archív BM, olympic.sk, IJF a ilustračné