Robo Polievka po nenominovaní na EURO: Bude chvíľu trvať, kým sa cez to dostanem…

ŠPORT
23 /

Slovenská futbalová reprezentácia odletela v utorok do Nemecka na európsky šampionát bez najlepšieho kanoniera najvyššej slovenskej súťaže Róberta Polievku. Banskobystrického kapitána tréner národného tímu Francesco Calzona vyradil zo záverečnej nominácie, čo je podľa odborníkov i fanúšikov najväčšie prekvapenie.

Francesco Calzona sa po zverejnení záverečnej 26 člennej nominácie vyjadril, že na EURO 2024 do Nemecka nejdú hráči, ktorí ešte nie sú na takej úrovni, aby sa mohli porovnávať s najlepšími. K vyradeniu útočníka Róberta Polievku poznamenal:

„Rozhodnutia sa robia na základe charakteristík hráčov. Roba som videl trochu v ťažkostiach, ale je to hráč, s ktorým rátame do budúcnosti. Povedal som aj jemu, že ho nevidím v top forme. Na EURO musíme ísť s hráčmi v najlepšej možnej forme. Preto sa do tímu nedostal.”

Kouč reprezentácie pri tejto príležitosti kritizoval aj kvalitu slovenskej Niké ligy, z ktorej nominoval len troch hráčov – Davida Strelca, Juraja Kucku (obaja ŠK Slovan Bratislava) a Sebastiána Kóšu (FC Spartak Trnava):

„Myslím si, že slovenská liga sa musí celkovo zdvihnúť a rásť. Musia zlepšiť kvalitu. Príklad je Róbert Polievka, ktorý má veľmi dobré čísla a skoro v každom ročníku je to najlepší strelec. V reprezentácii je to však iné, v národnom tíme nie je taký výrazný.“

Francesco Calzona a Róbert Polievka

Aktuálne už 28-ročný útočník Banskej Bystrice Róbert Polievka v rozhovore pre RTVS otvorene priznal, že nenominovanie na EURO 2024 v Nemecku bola pre neho cenná životná lekcia:

„Je mi to veľmi ľúto. Mal som možno pred sebou veľkú šancu. Mrzí ma to. Asi mi bude chvíľu trvať, kým sa cez to dostanem. Ale taký je život a šport.“

Na druhej strane nepociťuje krivdu a chlapsky uznal športové dôvody, ktoré vymenoval Francesco Calzona.

„Súhlasím, že v reprezentácii nemám formu. Viem to veľmi dobre a vnímam to. Určite sa na neho nehnevám. Povedali sme si medzi sebou niečo, padli aj osobné slová. Rešpektujem ho ako trénera i celú kabínu,”

– dodal Polievka, ktorý je podľa zákulisných informácií na odchode z Banskej Bystrice a zrejme pôjde do jedného z klubov v Maďarsku. K tomu pre RTVS povedal:

„Už som sa poučil z takýchto vyjadrení, pretože ľudia sa chytia všetkého. Je niečo dohodnuté, ale stále čakám na potvrdenie. A najmä na dohodu s klubom. Bez toho nechcem nič komentovať.”

Autor: (irb), Foto: ilustračné