Rakytovce sú na víťaznej vlne, Šalková nečakane zakopla, vyhrali aj Badín a Medzibrod

ŠPORT
17 /

V 17. kole štvrtej futbalovej ligy nás potešili tri mužstvá z banskobystrického okresu. Rakytovce pokračujú vo víťaznom ťažení, keď na jar ešte nestratili ani jeden bod. Vyhrali štvrtý duel v rade, tentoraz doma s nováčikom z Príbeliec. Nečakane však zakopla Šalková, a to doma s poslednou Novou Baňou. Tá si pripísala vôbec prvú výhru v tejto sezóne. Badínčania odohrali dôležitý zápas v Slovenských Ďarmotách a zvládli ho po výhre 3:1. Tento výsledok zaknihoval doma aj Medzibrod s Tisovcom.

Rakytovčania privítali už v sobotu nováčika Príbelce a od začiatku sa hral zápas solídnej úrovne, k čomu prispeli aj hostia. Ti prišli hrať otvorenú partiu. Prvú šancu mali domáci, po priamom kope Gašpara hlavičkoval Ondrejka z dobrej pozície tesne vedľa. V 22. minúte sa po kolmej lopte medzi obranu Rakytoviec rútil do šance Sudimák, no Vaník včasným vybehnutím zachránil náš tím. O minútu neskôr po rohovom kope domácich hlavičkoval Pšida a loptu na bránkovej čiare vykopol jeden z obrancov súpera. V 26. minúte si pred pokutovým územím vymenili loptu Telúch s Markovičom a druhý menovaný prestrelil brankára Príbeliec – lopta skončila za jeho chrbtom – 1:0. Nováčik však mohol bleskovo o minúte odpovedať, keď center Kuráka šiel na voľného Sudimáka, ale jeho prvú strelu chytil brankár Vaník a následnú dorážku vyhlavičkoval na bránkovej čiare stojaci kapitán ´Rakov´ Gašpar. Dve minúty pred koncom prvého polčasu si na ideálnu prihrávku Gašpara nabehol Telúch, no volejom z hranice bieleho bodu poslal loptu vysoko nad.

V druhom polčase mohli hostia vyrovnať v 56. minúte, keď po centri Skabellu sa ocitol Kurák pred Vaníkom, ten však jeho pokus vyrazil, lopta sa ešte dostala na nohu voľného Ondrejkova a jeho strelu, ktorá mierila do siete, vykopol spred bránkovej čiary „všadebol“ Gašpar a zachránil domácich už po druhýkrát. Po hodine hry sa v pokutovom území Telúch zbavil šikovne hosťujúceho zadáka, ten ho podkopol a pískala sa penalta. K lopte sa postavil Konder a hoci si brankár Geregai na loptu siahol, tá nakoniec skončila v sieti – 2:0. Štvrťhodinu pred koncom mali domáci futbalisti na kopačke definitívne rozhodnutie. Po peknej akcii Gašpar – Kohút – Vazhkyi sa lopta dostala k Ďurtovi, ten s ňou vbehol do pokutového územia, kde ju naservíroval Markovičovi, ale ten v páde prestrelil bránku. O minútu neskôr diváci tlieskali po priamom kope Kohúta, ktorý však Geregai dokázal vyraziť na roh. V 81. minúte sa mohli do hry dostať opäť Príbelce, po vyhratom hlavičkovom súboji smerovala lopta k voľnému Holíkovi a jeho volej pekným zákrokom zneškodnil Vaník, loptu vyrazil na žrď a naša obrana ju potom odkopla do bezpečia. V samom závere sa ešte v pokutovom území predral cez obrancov hostí Vazhkyi, prihral loptu Ďurtovi, ktorý z päťky strieľal iba do nôh presúvajúceho sa Geregaia.

Tréner Rakytoviec Andrej Dubovický hodnotil pre oficiálnu facebookovú stránku klubu zápas nasledovne: „Myslím si, že diváci videli kvalitný futbalový zápas z oboch strán. Aj keď je výsledok 2:0, mohlo to byť inak. Padnúť mohlo viac gólov. Súper nevyužil šance, pri dvoch nás podržal Gašpar. Nevyužili sme aj my veľké príležitosti. Mojich chlapcov by som chcel pochváliť za predvedenú hru, zlepšila sa oproti minulým zápasom. Mala hlavu i pätu. Sme radi za tri body, ktoré zostali doma.“

FK Rakytovce – TJD Príbelce 2:0 (1:0)

Góly: 26. Markovič, 61. Konder (z 11m). Rozhodoval: Škvarek. ŽK: Veselovský, Vozár – Ondrejkov, Skabella. Diváci: 150.

Badínčania sa predstavili v Slovenských Ďarmotách  s cieľom odčiniť domácu prehru z minulého kola so Šalkovou. A už v ôsmej minúte mohli ísť do vedenia. Ševčík vysunul Hudeca, ktorý postupoval sám na brankára Kaczoreka, ale strieľal iba do neho. Neskôr prišla aj druhá šanca nášho celku, Rafanides totiž vysunul Plška, no jeho center odvrátila obrana Ďarmot. Hra sa zväčša odvíjala medzi 16-kami, no nebezpečnejší boli hostia. Kollár centroval na Hudeca, ktorý bol sám pred brankárom, no chýbali centimetre, aby sa tento futbalista dostal k zakončeniu. Domáci pohrozili z rohu. V 29. minúte poslal M. Nilaš center na hlavu Daniela Horvátha a bolo 1:0. Badínčanov to nepoložilo. Pokračovali v aktívnej hre. Po kombinácii Rafanides – Plško – Ševčík chýbalo prvému menovanému aj trochu šťastia, aby zakončil. Ďarmoty pohrozili znovu v 32. minúte po rohu, opäť hlavičkoval D. Horváth, no gólman nášho mužstva loptu chytil. Potom prišli chvíle hostí. Rafanides kolmou prihrávkou našiel Hudeca, ten vnikol do pokutového územia a strelou k opačnej žrdi vyrovnal na 1:1.Badínčania mali stále tlak a v 37. minúte ho zúročili. Ševčík vysunul Rafanidesa, ten išiel sám na brankára, ktorý vybehol až na šestnástku a náš hráč ho preloboval – 1:2 . O dve minúty mohol padnúť aj tretí gól. Plško našiel na hranici šestnástky osamoteného Ševčíka, no ten si zle prebral loptu a nezakončil. Pred prestávkou sa ešte dostali k slovu aj domáci. Krajč vyhral bežecký súboj s Medveďom, no jeho krížna strela išla vedľa bránky. Vyrovnanie mal na kopačke i M. Nilaš, z priameho kopu vyslal prízemnú strelu do pravého dolného roku, ale Höger loptu parádne  vytlačil.  

Do druhého polčasu nastúpil Badín so zámerom udržať výsledok. Zameral sa na pozornú defenzívu a rýchle protiútoky. V 50. minúte domáci centrovali a Tóth odvracal loptu tak nešťastne , že putovala tesne nad brvno. Na opačnej strane strieľal spoza 16-ky Ševčík, Kaczorek sa musel mať na pozore. Urobil však chybu v 55. minúte. Dlhú loptu na šestnástku odvracal len na nohu Ševčíka, ktorý ho z vyše 30 metrov preloboval – 1:3. Hostia mohli zvýšiť vedenie po krídelnej akcii Kollár – Hudec, ale dobre zapracovala domáca obrana. Ďarmoty hrozili iba z krídelných priestorov po centroch. Nebezpečná bola hlavička Lukácsa, no mieril nad brvno a neskôr ho napodobnil po rovnakom po centri M. Horváth. Domáci mali síce tlak, ale pozorná obrana hostí ich nepúšťala do šancí. S centrovanými loptami s si dokázali Badínčania poradiť a zaslúžene vyhrali.

Asistent trénera Badína Miroslav Hudec Bystricovinám povedal: „Do zápasu sme nastúpili s odhodlaním stratu troch bodov doma so Šalkovou odčiniť. Vedeli sme, že nás nečaká ľahký súper, ale dobre sme sa pripravili a kolektívnou hrou sme dosiahli výsledok, ktorý sme chceli. Rád by som sa poďakoval všetkých hráčom za odvedený výkon a prístup k tomuto zápasu.

FK Slovenské Ďarmoty – ŠK Badín 1:3 (1:2)

Góly: 29. D. Horváth – 35. E. Hudec, 37. Rafanides, 55. Ševčík. Rozhodoval: Machyniak. ŽK: Cibuľa – H. Kollár, J. Tóth, Rafanides. Diváci: 150.

Šalková privítala doma poslednú Novú Baňu, ktorá mala na konte v tabuľke len dva body za dve remízy. Domáci nastúpili s odhodlaním zdolať súpera bojujúceho o záchranu. Hostia však už v úvode naznačili, že to nebude jednoduché. V prvých pätnástich minútach pohrozili tromi rýchlymi brejkmi. Náš celok zachránilo brvno a brankár Ursíny. V 20. minúte už prišiel trest za ľahostajnosť. Ljubisavljević strieľal do šibenice a otvoril skóre – 0:1. Po góle náš celok Baňu pritlačil a v tutovke vychytal Debnára dobre chytajúci brankár Foťko.

V druhom polčase sa hralo prakticky na jednu bránku, ale hostia organizovanou obranou umne držali Šalkovčanov na dištanc. Navyše podnikali i nebezpečné brejky. Za zmienku stojí ďalšia tutovka Debnára, ktorý sa uzdravený vrátil do zostavy, no do smútku ho poslal Foťko ´zázračným´ zákrokom, keď vytlačil loptu. V 85. minúte sa dostal do obrovskej šance náš Bútora, ale nepochopiteľne prekopol bránku. Koniec si už oduševnene hrajúci hostia postrážili a pripísali si prvé senzačné víťazstvo v sezóne.

Tréner Šalkovej Marek Jobko pre bystricoviny.sk uviedol: „Ťažko sa mi hodnotí tento zápas. Na začiatku nás súper zaskočil, hral vo vysokom tempe, v tejto fáze stretnutia mal navrch. My sme sa veľmi ťažko dostávali do šancí. V druhom polčase sa hralo prakticky na jednu bránku, ale bolo to z našej strany kŕčovité. Gratulujem teda súperovi k oduševnenému výkonu a víťazstvu.“

FK Šalková – MFK Nová Baňa 0:1 (0:1)

Gól: 20. Ljubisavljević. Rozhodoval: Čičmanec. ŽK: Miroslav Debnár, Matej Mesík – Branković. Diváci: 70.

Medzibrod doma hostil Tisovec a prvú pološanca si vypracoval už v 5. minúte po hlavičke domáceho Haviara. Prvá väčšia šanca prišla o 10 minút. Po zabojovaní Belluša sa k strele dostal Pipich, no mieril vedľa bránky. Neskôr zahral v pokutovom území rukou domáci Majerník, no mal ju pri tele, hostia sa teda zbytočne dožadovali penalty. V 25. minúte otvoril skóre na radosť Medzibrodu Pipich, ktorému naservíroval loptu Belluš – 1:0. Iba pár sekúnd po góle sa cez hosťujúcu obranu predral útočník Belluš, snažil sa prelobovať vybiehajúceho brankára Košičiara, ale netrafil jeho odkrytú svätyňu.

V druhom polčase mohli domáci zvýšiť náskok. Pipich však v 53. minúte ponúknutú šancu odmietol. Hodil si veľmi dlhú loptu okolo brankára a už ju nedobehol. Domáci mohli byť dvojnásobne nespokojní, lebo už o dve minúty na to sa po štandardnej situácii presadil hlavou Švantner a vyrovnal na 1:1. Domáci sa znova predsa len dostali do vedenia, i keď až o ďalších dvadsať minút. Konkrétne v 77-mej po tandeme Samuelčík – Matis, druhý menovaný poslal prudký strieľaný center popred bránku, ktorá si našla Pipicha a na radosť Medzibrodčanov bolo 2:1. Na konečných 3:1 z pohľadu nášho celku uzavrel kapitán Samuelčík po nezištnej prihrávke Studeného.

TJ Sokol Medzibrod – MŠK Tisovec 3:1 (1:0)

Góly: 25. a 77. Pipich, 87. Samuelčík – 56. Švantner. Rozhodoval: Oružinský. ŽK: Juhász, Šestina, Očenáš, Gálik. Diváci: 200.

Ostatné výsledky: Č. Balog – Kováčová 1:5, Pliešovce – Hriňová 6:2 a Detva – Tornaľa 0:1.

Najbližšie v 18. kole sa už v sobotu 20. apríla o 16.00 hodine predstaví Šalková na ´horúcej´ pôde nováčika v Príbelciach. V nedeľu 21. apríla v rovnakom čase Badín hostí na domácom ihrisku Čierny Balog, Rakytovce sa predstavia v Hriňovej a Medzibrod v Tornali.

Poradie:

1. Kováčová 40b, 2. Rakytovce 40b, 3. Medzibrod 36b, 4. Šalková 33b, 5. Príbelce 30b, 6. Č. Balog 28b, 7. Badín 25b, 8. S. Ďarmoty 24b, 9. Tornaľa 24b, 10. Pliešovce 19b, 11. Hriňová 12b, 12. Detva 12b, 13. Tisovec 8b, 14. N. Baňa 5b.

Autor: (job), Foto: fb FK Rakytovce