Rakytovce aj po remíze prvé, Podkonice, Badín i Šalková na víťaznej vlne + HLASY

ŠPORT
0 /

V nedeľu sa v tretej a štvrtej futbalovej lige predstavili v ôsmom kole všetky naše tímy z okresu Banská Bystrica a nebodoval iba Medzibrod, ktorý nezvládol domáci zápas s Pliešovcami. Treťoligové Rakytovce doma len remizovali so Žarnovicou, no napriek tomu zostávajú na čele súťaže. V štvrtej lige valcujú súperov Podkonice, potvrdili to na svojom štadióne aj v dueli s Hájnačkou. Štvrtú výhru v rade zaknihoval Badín, keď zdolal Detvu 3:0 a tretiu výhru v rade si pripísala Šalková, ktorá brala všetky body v Tisovci.

III. LIGA

Rakytovce hostili v pozícii lídra mužstvo z chvosta tabuľky Žarnovicu, no nastúpili do zápasu bez typického útočníka. V prvom polčase sa hral slabý medzišestnástkový futbal, kde absentovali vyložené šance. O niečo nebezpečnejšie náznaky mali hostia, ale diváci v úvodných 45-minútach väčšiu príležitosť nevideli. Do druhého polčasu domáci prestriedali a už v 48. minúte sa individuálne presadil Greško, no loptu poslal nad bránku. Potom to skúšal spoza pokutového územia jeho spoluhráč Marchuk. ale gólman Dovec bol na mieste. V 53. minúte chybnú malú domov nášho Sojku vystihol Miroslav Tóth a hoci ho obrancovia Rakytoviec stihli dobehnúť, loptu trafil milimetrovo k ľavej žrdi a bolo 0:1. Náš celok z okrajovej časti Banskej Bystrice však bleskurýchle po rozohrávke odpovedal, Kohút vyviezol loptu, našiel prihrávkou Róberta Greška – ten prvú strelu namieril len do Dovca, lopta sa však odrazila naspäť k nemu a pohodlne ju následne doviedol do bránky – 1:1. Zdalo sa, že sa domáci nakopnú, opak bol však pravdou. V 62. minúte center Kramára našiel nikým nepokrytého žarnovického strelca Tótha, no toho fantastický vychytal Höger. V 66. minúte po rohovom kope hostí, obrana zabudla opäť na Tótha a ten z pätky poslal loptu hlavou do brvna. V 76. minúte to skúšal individuálne náš Marchuk, prešiel takmer celým pokutovým územím, no mieril len do brankára hostí. V 79. minúte sa po rohovom kope Kohúta a strele Marchuka zatriasla bočná sieť. Záver patril Rakytovciam, snahu o druhý gól im uprieť nemožno, škoda nevyužitých viacerých štandardiek. Najmä slabým prvým polčasom sa náš tím pripravil o lepší výsledok.

Z TOHTO STRETNUTIA PONÚKAME AJ FOTOGRAFIE.

Autor gólu Rakytoviec Róbert Greško po zápase uviedol: „Prvý polčas ani nie je čo hodnotiť, nemali sme veľa z hry. Trošku nás zaskočil súper tým ako hral. V druhom polčase sme to chceli zlepšiť. Dostali sme však ´blbý´ gól po našej chybe. Potom sme vyrovnali a vypracovali si ešte nejaké šance, ktoré sme žiaľ nepremenili. Treba ale uznať, že sme vďační aj za remízu, pretože súper mal za stavu 1:1 vyloženejšie možnosti. Čo sa týka môjho gólu, treba povedať, že po inkasovanom zásahu súpera sme sa správne nasrdili. Dano Kohút vyviezol loptu cez polovicu ihriska, nahral mi ju. Po strele a odraze som sa dostal k dorážke a už to bolo ľahké trafiť prázdnu bránku.“

Bystricoviny oslovili po zápase aj trénera Rakytoviec Petra Venglarčíka: „Nehrali sme dobre, najmä v prvom polčase. Absentovala presná prihrávka i jej prudkosť. Boli sme od prvej minúty akýsi nervózni, prvý polčas bol slabý. Druhý bol už lepší, striedajúci traja hráči to oživili, po tejto stránke fajn. Bolo to však celkovo trápenie. Akoby na nás niečo doľahlo. Nervozita bola spojená s nepresnosťou, vplyvom toho sme boli chaotickí, musím prísť na príčinu, prečo tomu tak bolo. V závere hráči veľmi chceli rozhodnúť, strhnúť to na svoju stranu, snažili sa, ale ani individuálne riešenia nepriniesli želaný úspech v podobe troch bodov.“

FK Rakytovce – MFK Nová Baňa–Žarnovica 1:1 (0:0)
Góly: 54. R. Greško – 53. Mir. Tóth. Rozhodoval: Batiz. ŽK: Griglak (Rakytovce). Diváci: 200.

ZOSTAVA RAKY: Höger – Kolláti, Griglak, Gaško, Kohút – Sojka, Neušel – Marchuk, Bača (46. Holub), Gonda (46. Vavák) – Duvnjak (46. R. Greško)

Ostatné výsledky: Čadca – Lip. Štiavnica 3:1, R. Sobota – Kalinovo 0:4, Zvolen – Krásno n. Kys. 1:1, Lip. Hrádok – Fiľakovo 3:0, Oravské Veselé – Martin 2:0, Kováčová – Lučenec 3:2, Bánová – Námestovo odložili.

Rakytovce sa v nasledujúcom deviatom kole predstavia v Námestove, kde by sa malo hrať v sobotu 26. septembra o 15.00 hodine.

Poradie:

1. RAKYTOVCE 19b, 2. Martin 18b, 3. Námestovo 17b*, 4. Oravské Veselé 17b, 5. Fiľakovo14b, 6. Bánová 13b*, 7. R. Sobota 13b, …. 15. Zvolen 4b, 16. Čadca 3b.

* – mužstvo má jeden zápas k dobru

(fb FK Rakytovce + job)

IV. LIGA

Vedúce Podkonice hostili doma Hájnačku a začali od úvodu aktívne. Už prvú  šancu dokázali využiť, keď Martin Sedliak v 7. minúte využil prihrávku od Dlhoša a krížnou strelou z pravej strany prekonal hosťujúceho brankára – 1:0. V 13. min. sa k slovu dostal aj kanonier Kostúrik, ale po priťuknutí Seleckého mieril vysoko nad. Potom sa osmelili aj hostia, ale v skrumáži pred gólmanom Gábrišom sa najlepšie zorientoval jeden z domácich hráčov a pohotovým odkopom poslal do brejku Seleckého, no ten v sľubnej pozícii mieril len do rúk Gergelyho. V 24. min. sa po vysunutí dostal sám pred Gábriša hosťujúci Illéš, ale brankár Podkoníc jeho zakončenie reflexívne vyrazil. O šesť minút si na center z priameho kopu vyskočil Rajčok, jeho hlavička však nenarobila Gergelymu veľa práce. Skóre sa menilo v 34. minúte. Center Seleckého z pravej strany si Ján Kostúrik postavený chrbtom k súperovej bránke spracoval a strelou z otočky prekonal Gergeyho – 2:0. Záver prvého polčasu patril Hájnačke. V 39. min. sa pred Gábriša po krásnej nahrávke Botoša zo stredu ihriska dostal opäť Illéš, ale ani tentokrát neskóroval. Podobnú situáciu priniesla 42. minúta. Opäť sa ocitol Illéš sám pred Gábrišom, ktorého obišiel, ale na bránkovej čiare ešte zasahoval a celú situáciu zachraňoval Uhliarik. O pár sekúnd na opačnej strane vyskúšal pozornosť Gergelyho domáci Rajčok – s jeho ďalekonosnou strelou k žrdi si gólman poradil a vyrazil ju na roh.

Druhý polčas sa odohrával zväčša na polovici hostí. Hájnačka hrozila len z ojedinelých brejkov. Gólový účet zápasu priniesla 77. minúta. Z ľavej strany centroval Chrobák, Kostúrik jemným tečom posunul loptu na zadnú žrď, kde ju spracoval Selecký a efektnou pätičkou posunul Matejovi Baliakovi, ktorý našiel miesto medzi Gergelym a žrďou – 3:0. V závere zápasu ešte zaujala strela striedajúceho Barlu, ktorú však jeden z hosťujúcich obrancov vykopol z čiary. Diváci v Podkoniciach videli slušný zápas, sympatický výkon hostí a víťazstvo domácich.

Svoj tretí ´shot out´ vychytal v bránke Podkoníc Patrik Gábriš a k zápasu s Hájnačkou nám povedal. „Po dobrom kolektívnom výkone na Čiernom Balogu nás čakal ďalší domáci zápas, na ktorý sme sa pripravovali a chceli sme potvrdiť 3 body z vonku. Vedeli sme, že nás nečaká ľahký duel i keď Hájnačka doteraz nezískala veľa bodov a mala výsledky ako na hojdačke. Vedeli sme, že súper k nám príde hrať futbal a bude hrať v bloku, čo sa aj potvrdilo… Prvý polčas nebol z našej strany najlepší, ale aj pritom sme ho vyhrali 2:0. Hájnačka mala tiež šance, ktoré našťastie nepremenila. Druhý polčas sme si to už postrážili a pridali sme aj ďalší gól. Vyhrali sme zaslúžene. Ďakujeme aj divákom za podporu a tešíme sa na ďalší zápas, ktorý nás čaká v Šalkovej, teda ďalšie derby a chcem vás všetkých naň pozvať.“

K zápasu sa vyjadril aj strelec tretieho gólu Maťo Baliak: „Za výborného počasia sme na domácom trávniku privítali nevyspytateľného súpera FC 98 Hajnáčka. Zodpovedne sme sa na nich pripravili a chceli sme potvrdiť 3 body z Balogu. Hostia sa od začiatku stiahli do bloku na svoju polovicu a hrozili z rýchlych protiútokov. Na naše dva strelené góly mohli odpovedať samostatnými nájazdmi, ale dvakrát nás podržal brankár Gábriš a hosťom to nevyšlo ani do tretice, keď na bránkovej čiare zachraňoval ´Uhlo´. Druhý polčas sme pokračovali v dobývaní hosťujúcej bránky. Hosťom dochádzali sily a tak sme si vypracovali množstvo šancí na zvýšenie náskoku, no nedarilo sa nám ich premeniť. Skóre zápasu sa menilo už len raz, keď pretiahnutý center z ľavej strany dobehol ´Sego´ a efektnou pätičkou mi to „nabil“ na strelu. Za gól som veľmi spokojný, keďže to bol môj premiérový v tejto sezóne, ale najdôležitejšie sú 3 body, ktoré sme získali opäť po veľmi dobrom kolektívnom výkone všetkých hráčov. Teraz sa musíme pripraviť na derby zápas v Šalkovej, ktorý sa koná v sobotu a pozývam všetkých našich skvelých fanúšikov, aby nás prišli podporiť. Dúfam, že ich našim výkonom potešíme a budú odchádzať spokojní.“

(mrp + cb úprava)

FK Podkonice – FC 98 Hájnačka 3:0 (2:0)

Góly: 7. M. Sedliak, 34. Kostúrik, 77. Baliak. Rozhodoval: Procházka. Diváci: 200.

———————————————————————————————————————————–

V nedeľu hral tretí Badín pred svojimi priaznivcami proti Detve. Zápas sa niesol v réžii domácich. Hlavne v prvom polčase predviedli pekne rýchle akcie, ktoré potešili prítomných divákov. Už v 10. minúte išli Badínčania do vedenia, keď Rafanides kolmo vysunul Urgelu, ktorý sa ocitol sám pred brankárom a nezaváhal – 1:0. Na druhý gól nášho celku sa nemuselo dlho čakať. V 18. minúte sa dostal Vician cez obranu súpera, v šestnástke ešte hľadal lepšie postaveného Erika Hudeca, ktorý už nemal problém poslať loptu do prázdnej bránky – 2:0. Detvanci mali jedinú vážnejšiu príležitosť v zápase na skórovanie v 23. minúte, ale ich strelecky pokus domáca obrana zblokovala na roh. Následný roh hráči Badína odvrátili a išli do protiútoku troch na jedného, zlou prihrávkou sa však pripravili o zmenu skóre. Pekný moment videli diváci v 36. minúte, keď sa Erik Hudec odhodlal k strele z 25 metrov a ponad brankára zvýšil stav zápasu na 3:0.

V druhom polčase domáci už len kontrolovali výsledok, držali loptu na svojich kopačkách a nedovolili hosťom dostať sa do zápasu. Badínčania si vypracovali aj ďalšie gólové príležitosti. V 57. minúte strieľaný center Valenta prekvapil gólmana Detvy, ktorého zachránila žrď. V 73. minúte ušiel po pravej strane striedajúci Marko, ale jeho prízemný center poslal Urgela len vedľa brány. Poslednú peknú akciu predviedlo naše mužstvo v 87. minúte, keď Rafanides krížne našiel H. Kollára, ten z prvej odcentroval, brankár hostí loptu vyrazil len pred seba rovno na nohu Urgelu, ktorý však preloboval nielen gólmana Lakotu ale aj jeho svätyňu. Domáci predvedenou hrou a výsledkom nadviazali na predošlé zápasy a ťahajú štvorzápasovú šnúru víťazstiev.

(ih + cb úprava)

Tréner Badína Miroslav Hudec po zápase uviedol: „Do zápasu sme vstúpili s veľkou aktivitou a do dvadsiatej minúty sme po pekných akciách strelili dva góly. Do polčasu sa nám podarilo pridať aj tretí a o našom víťazstve bolo rozhodnuté. Súper po prestávke prestriedal a už sme sa presadzovali o niečo ťažšie ako v prvom polčase. I tak sme si však vytvorili dostatok príležitostí. Dúfam, že góly sme si ušetrili do ďalšieho zápasu.“  

ŠK Badín – MFK Detva 3:0 (3:0)

Góly: 10. Urgela, 18. a 36. E. Hudec. Rozhodoval: Plavecký. Diváci: 100.

———————————————————————————————————————————-

Šalková sa predstavila Tisovci, kde sa tamojší futbalisti nachádzajú v kríze a tak sa predpokladalo, že náš celok bude mať navrch. V prvom polčase tomu aj tak bolo. Hostia boli jednoznačne lepší a pekným gólom Juraja Chovanca v 15. minúte, keď sa po rohovom kope parádne trafil pravačkou a loptu poslal do vinkľa viedli – 0:1. V 23. minúte napriahol spoza šestnástky Patrik Lašút a bolo 0:2. Do konca polčasu mohla Šalková pridať ešte minimálne tri góly, ale tutovky nepremenila. Druhý polčas pokračoval náporom Šalkovčanov, no tí trestuhodne nepremieňali ponúknuté príležitosti. Tisovčania potrestali ľahkovážnosť nášho celku a v 71. minúte znížil na 1:2 strelou k žrdi Prečuch. Domáci vycítili šancu na zvrat a očividne pridali. Do konca zápasu sa i napriek ich snahe do šance už nedostali a tak si Šalková odváža z Tisovca zaslúžené tri body.

(maj + cb úprava)

Po zápase Bystricoviny oslovili trénera Šalkovej Mareka Jobka: Dnes môžem vysloviť spokojnosť samozrejme s tromi bodmi a predvedenou hrou do 60-tej minúty. Nespokojný som však s premieňaním ponúknutých príležitostí, pretože mám za to, že sme mali zápas zavrieť už po prvom polčase. Od 60-tej minúty sme našou pasivitou dovolili súperovi dostať sa do hry a nakoniec sme sa báli o výsledok i keď súper nemal šance okrem gólu. Nemalo by sa nám to stávať. Podstatné sú nakoniec tri plusové body. O týždeň privítame v zápase, na ktorý sa tešíme, najlepšie mužstvo štvrtej ligy Podkonice a pokúsime sa mu sťažiť cestu za tromi bodmi. Aj touto cestou by som chcel fanúšikov futbalu pozvať na spomínané derby.“

MŠK Tisovec – FK Šalková 1:2 (0:2)

Góly: 71. Prečuch – 15. Chovanec, 23. Lašút. Rozhodoval: Slovák. Diváci: 50 (!).

————————————————————————————————————————————

Medzibrod privítal na svojom ihrisku Pliešovce, ktoré začali aktívnejšie a vedenia sa mohli ujať z nepriameho kopu nariadeného po tom ako domáci brankár chytil do rúk malú domov. Svoje zaváhanie však hneď napravil, keď vyrazil prudkú strelu z pár metrov. Hostia mali naďalej viac z hry a do gólu to preniesli v 38.minúte, keď si Juraj Homola nabehol na spätnú prihrávku a technickou strelou po zemi prekonal Škubáka – 0:1. O chvíľu mohlo byť vedenie Pliešoviec dvojgólové, ale Vreštiak v sľubnej pozícii netrafil bránku.

Po prestávke sa obraz hry zmenil, hostia sa viac stiahli a prenechali aktivitu futbalistom Medzibrodu. Samuelčík však bránku prestrelil a Tregér z uhla trafil iba nohy gólmana Sekulu. Pliešovce mohol na druhej strane upokojiť kapitán Bobor, ale Škubák jeho strelu vyrazil a dorážka toho istého hráča skončila nad brvnom. V zostávajúcom čase mali domáci optický tlak, ale dokázali si vypracovať iba jedinú väčšiu príležitosť. Strela Samuelčíka z piatich metrov nebola presná, lopta išla nad hornú žrď. Pliešovce si tak pripísali zaslúžené víťazstvo.

(hut + cb úprava)

Tréner Medzibrodu Dominik Škubák hodnotil prehru pre bystricoviny.sk nasledovne: „V prvom polčase sme chceli vychádzať zo zabezpečenej obrany. Súper nám robil problém jeho vysokým postavením s čím sme sa nevedeli vyrovnať. Neboli sme aktívni ani smerom dopredu. Nemôže sa stať, že nám gól dá stopér súpera v hre, keď si nabehne na spätnú prihrávku. V druhom polčase sme začali hrať aktívnejšie smerom dopredu, ale neboli sme nebezpeční. Dokázali sme však eliminovať tlak súpera. Potrebujeme hrotového útočníka, ktorý nám pomôže v medzihre a dá aj gól. Musíme zlepšiť i prechodovú fázu, smerom dopredu sme monotónni a málo aktívnejší.“

TJ Sokol Medzibrod – TJ Tatran VLM Pliešovce 0:1 (0:1)

Gól: 38. J. Homola. Rozhodoval: Hrivo. Diváci: 180.

———————————————————————————————————————————–

Ostatné výsledky: Hriňová – Čierny Balog 0:2, Poltár – Slovenské Ďarmoty 1:2, Tornaľa – Príbelce 1:0.

Najbližšie sa v 9. kole štvrtej ligy stretnú v derby stretnutí a zároveň v šlágri kola v sobotu 26. septembra o 15.00 hodine štvrtá ŠALKOVÁ s vedúcimi PODKONICAMI a v tento deň sa ešte v rovnakom čase predstaví BADÍN v Príbelciach.

V nedeľu 27. septembra o 15.00 hodine sa pokúsi naplno bodovať MEDZIBROD v Detve.

Poradie:

1. PODKONICE 24b, 2. Tornaľa 20b, 3. BADÍN 18b, 4. ŠALKOVÁ 15b, 5. S. Ďarmoty 14b, 6. Príbelce 11b*, 7. Poltár 11b, 8. Č. Balog 11b, 9. Pliešovce 9b, 10. MEDZIBROD 9b, 11. Hájnačka 5b, 12. Detva 4b*, 13. Tisovec 3b, 14. Hriňová 0b**.

* – mužstvo má jeden zápas k dobru

** – mužstvo má dva zápasy k dobru

Autor: (job), Foto: autor zo zápasu Rakytovce - Žarnovica