Pod Urpínom je Svetový pohár v behu na kolieskových lyžiach aj s našou Procházkovou

ŠPORT
0 /

V Banskej Bystrici od piatka do nedele prebieha prvé kolo Svetového pohára v behu na kolieskových lyžiach FIS Roller SKI World Cup Slovakia aj s obhajkyňou celkového prvenstva tejto súťaže Alenou Procházkovou. Slovenská pretekárka vlastní už tri krištáľové glóbusy za tri víťazstvá v rade za sebou vo Svetovom pohári (SP).

Tentoraz bude lyžiarka Slávie Ekonóm UMB Banská Bystrica žijúca v našom meste pod Urpínom Alena Procházková súťažiť v domácich podmienkach v rámci prvého kola SP a je hlavnou favoritkou na víťazstvo. Pre TASR a Bystricoviny pred začiatkom podujatia uviedla:

„Verím, že všetko prebehne po organizačnej stránke v poriadku. Ja mám osobne veľké očakávania, keďže sa to koná na domácej pôde. Pripravovala som sa maximálne, aby som podala čo najlepší výkon. Do Banskej Bystrice prišli najlepšie pretekárky, najväčšie moje konkurentky, ktoré každý rok bojujú o víťazstvo vo Svetovom pohári na kolieskových lyžiach. Mojou výhodou je, že trate poznám, ale rozhodujúce bude najmä to, kto má ako natrénované a ako komu padne deň.“

Prvé kolo Svetového pohára v behu na kolieskových korčuliach FIS Roller SKI World Cup Slovakia v Banskej Bystrici otvorí disciplína šprint voľným štýlom na 200 metrov, ktorá je situovaná na hlavné námestie SNP. Štart je naplánovaný na piatok 23. júla o 16.00 hodine, finále má byť o 18.35 hod. Súťažia štyri kategórie – juniori, juniorky, muži a ženy. V sobotu sú od 14.00 do 18.00 hod. naplánované preteky voľným štýlom na 12km pre ženy a juniorky a na 15km pre mužov a juniorov na Sládkovičovej ulici v banskobystrickej mestskej časti Radvaň. V nedeľu vyvrcholí SP v behu na kolieskových lyžiach pretekmi na 10km klasickou technikou, pôjde sa z Banskej Bystrice – časť Fončorda do obce Kordíky.

Šéf organizačného výboru FIS Roller SKI World Cup Slovakia v Banskej Bystrici Michal Malák nám povedal:

„Prvého kola Svetového pohára na kolieskových lyžiach sa zúčastňuje 69 pretekárov z desiatich krajín. Očakávali sme viac, ale situácia s covidom-19 neumožnila niektorým krajinám vyslať športovcov na toto úvodné podujatie SP. Prišli však veľké mená zo Švédska, Nórska i Ruska. Najpočetnejší tím má Taliansko, až 16 pretekárov, Slovensko 19. Verím, že lyžiari predvedú dobré výkony. Diváci sa majú na čo tešiť.“

Mužskou slovenskou jednotkou na tomto podujatí bude Ján Korístek. Ide o pretekára z neďalekých Látok, ktorý sa takisto teší na silnú divácku podporu:

„Sústredím sa hlavne na preteky voľným štýlom s hromadným štartom, ktoré sa konajú v sobotu. V tejto disciplíne by som chcel uspieť a siahať na čo najvyššie priečky. Pri trati budem mať ľudí, na ktorých mi záleží a im záleží na mne, takže to považujem za výhodu. Konkurencia je silná. Verím, že sa mi podarí dostať do prvej desiatky.“

Výsledky v SP na kolieskových lyžiach sa bodovo započítavajú aj do zimného kalendára SP v behu na lyžiach. Aj tieto body tak môžu prispieť k vybojovaniu si účasti jednotlivých pretekárov na ZOH 2022 v Pekingu.

Dopravné obmedzenia

V piatok 23. júla popoludní počas prvého dňa podujatia sa dopravné obmedzenia dotknú centra mesta.  Konkrétne Námestia SNP a Námestia Štefana Moyzesa. V sobotu 24. júla o 13:15 hod. dôjde k uzatvoreniu Sládkovičovej ulice od odbočky do Tesco a Námestia Ľudovíta Štúra až po veľký kruhový objazd pri nákupnom centre Europa SC, kde sa budú pretekári na kolieskových lyžiach otáčať. Obmedzenia by mali platiť do 18:00 hod.

V nedeľu 25. júla musia obyvatelia mesta a okolitých obcí počítať s obmedzeniami na trase medzi hotelom Dixon a obcou Kordíky v čase od 9:15 do 10:15 hod.

„Na veľkom kruhovom objazde bude prejazdný len jeden pruh v smere z Huštáku na Švermovu ulicu. Dopravne nedostupná bude Kalinčiakova ulica. V danom čase bude aj úplná výluka trolejbusovej dopravy, niektoré spoje mestskej hromadnej dopravy pôjdu obchádzkovými trasami,“

informuje hovorkyňa primátora mesta Zdenka Marhefková.

Autor: (bl), Foto: autor + web FIS Roller SKI World Cup Slovakia