Pod Urpínom bude pôsobiť hviezda ECHL, produktívny kanadský obranca Chicoine

ŠPORT
0 /

Káder banskobystrických ´baranov´ postupne naberá finálne kontúry. Doposiaľ bol tvorený prevažne z našincov, teraz prichádzajú na rad posily zo zámoria. Jednou z nich bude aj kanadský obranca Gabriel Chicoine, ktorý sa s vedením extraligového klubu spod Urpína dohodol na podpise ročnej zmluvy.

Kanadský zadák prichádza na Slovensku po rokoch strávených v USA. Niekoľko sezón pôsobil v univerzitných súťažiach, kde reprezentoval Univerzitu Norwich v Northfielde. Po dokončení bakalárskeho štúdia smerovali jeho kroky do NCAA, kde si počas jednej necelej sezóny zahral v drese Bowling Green State University v štáte Ohio. Už tam sa prezentoval ako výborný obojsmerný obranca, ktorý dokáže výdatne podporiť ofenzívu a získavať na svoje konto kanadské body.

V marci 2022 presedlal na ECHL, kde sa upísal tímu Maine Mariners. Tam si v úvodných 11 vystúpeniach pripísal na konto len dva body (1+1), no od sezóny 2022/23 bol už veľmi dôležitou súčasťou defenzívy. Počas tejto sezóny bol spoluhráčom niekdajšieho útočníka „baranov“ Mitcha Fossiera, ale aj Alexa-Oliviera Voyera, ktorý posilnil banskobystrický tím v závere týždňa. V 68 dueloch obohatil svoje štatistiky o 36 bodov (5+31), aby to v uplynulom ročníku ešte viac vyšperkoval a dosiahol priemer takmer jedného bodu na zápas. V 66 zápasoch základnej časti prispel 61 bodmi (16+45) a v následnom play-off pridal dve asistencie. Vďaka tomuto počinu bol aj súčasťou Zápasu hviezd ECHL a začal výraznejšie pútať pozornosť skautov a manažérov zo starého kontinentu.

Napokon sa rozhodol rodák z kanadského Quebecu Gabriel Chicoine upísať ´baranom´, k čomu sa pre klubový web hc05.sk vyjadril nasledovne:

„Organizácia na mňa pôsobí profesionálnym dojmom. Počas leta som mal niekoľko rozhovorov s Ľubošom Pisárom a páčilo sa mi, čo som počul o klube a o meste. Z toho, čo som pochopil a počul, slovenská extraliga má svoje kvality, čo z nej robí zaujímavú výzvu a teším sa na súperenie v nej. Rád by som s tímom vyhral titul. Teším sa na fanúšikov a na to, že strávim najbližší rok na Slovensku.“

Svoj pohľad poskytol pre klubový web aj hlavný kormidelník mužstva, navrátilec Vladimír Országh:

„Gabriel je konštruktívny, pohyblivý obranca, s dobrou prihrávkou a podporou útoku. Pre nás by mal byť hlavne dôležitý v presilových hrách.“

Aktuálny káder ´baranov´

Brankári: Dominik Hrachovina, Eugen Rabčan, Matej Gajan.

Obrancovia: Boris Žabka, Vojtech Zeleňák, Boris Česánek, David Stránsky,  Lukáš Kozák, Christián Michalčin, Gabriel Chicoine.

Útočníci: Collin Adams, Adam Stránský, Roman Faith, Andrej Bíreš, Tomáš Matoušek, Rastislav Gašpar, Ján Petriska, David Šoltés, Alex Výhonský, Alex-Olivier Voyer.

Autor: (cb úprava, web HC ´05), Foto: klubové, ilustračné