Po základnej časti Tipsport Ligy nasledujú dve nadstavbové, až potom play off aj pre baranov

ŠPORT
0 /

Viacerí hokejoví fanúšikovia sa pýtajú, ako to je tento rok v Tipsport Lige s play off. Oproti minulej sezóne je tu zmena v nadstavbovej časti, ktorá sa po 48 kolách okrem mužstiev na 7. – 12. mieste týka aj prvých šiestich tímov.

Pravidlá Tipsport Ligy v sezóne 2019/20

Všetky mužstvá  najskôr do 21. februára odohrajú 48 duelov štvorkolovým spôsobom, každý s každým dvakrát doma, dvakrát vonku. Následne sa súťaž rozdelí na dve nadstavbové časti.

Prvú vytvoria mužstvá na 1. až 6. priečke, druhú tímy na 7. až 12. mieste. Získané body si mužstvá ponechajú. Pre klub, ktorý obsadí poslednú 13. priečku, sa sezóna skončí. Kluby v skupine o 1. až 6. miesto odohrajú medzi sebou ešte desať duelov dvojkolovým spôsobom každým s každým raz doma, raz vonku. Rovnako tímy na 7. až 12. mieste.

Mužstvo na prvom mieste po 58 zápasoch získa Pohár Dušana Pašeka určený pre víťaza základnej časti. Každý z účastníkov prvej šestky tabuľky si automaticky zabezpečí účasť vo štvrťfinále play off. O zostávajúce dve miestenky budú bojovať tímy v skupine o 7. až 12. miesto. Získajú ich kluby na 7. a 8. priečke. Dvojice štvrťfinále play off určí známy kľúč 1-8, 2-7, 3-6, 4-5.

Play off sa začne prvými zápasmi 18. marca, vyraďovacie boje vyvrcholia dvomi semifinálovými sériami a finálovou sériou na 4 víťazné zápasy. Hokejová verejnosť spozná meno nového majstra Slovenska najskôr 22. apríla, pripravený je pre neho Pohár Vladimíra Dzurillu.

Záver základnej časti pred play off sa „baranom“ trochu natiahne

Podobný hrací model ako v Tipsport Lige čaká aj 10 mužstiev I. hokejovej ligy, ktorej dlhodobým lídrom je tím Bratislava Capitals.

„Je našou ambíciou do budúcna zvýšiť počet účastníkov súťaže na štrnásť.  Z toho dôvodu  v tejto sezóne nikto nevypadáva, priamy postup do nej si zabezpečí víťaz I. ligy,“

informoval   Richard Lintner, riaditeľ Pro – Hokeja a člen Ligovej rady.

Pre našich hráčov HC´05 iClinic Banská Bystrica to znamená, že po prvej základnej časti Tipsport Ligy budú do nadstavbovej časti vstupovať z 1. alebo v prípade neúspechu v Detve a predpokladanom víťazstve Slovana Bratislava nad posledným Liptovským Mikulášom z 2. miesta.

Najbližšie teda od 23. februára čaká „baranov“ ešte desať duelov (doma – vonku) so Slovanom Bratislava, HC Košice, HKM Zvolen, HK Poprad a Duklou Trenčín. Tie určia víťaza celkovej základnej časti Tipsport Ligy a poradie pre nasadenie do play off, kde pribudnú ešte dve najlepšie mužstvá z druhej nadstavbovej skupiny.

Autor: (tom), Foto: ilustračné