Petra Vlhová triumfovala vo finálovom slalome Svetového pohára v Andorre + HLASY

ŠPORT
0 /

Lyžiarka banskobystrickej Dukly Petra Vlhová vyhrala finálový slalom Svetového pohára v andorrskom Soldeu. Dosiahla tak druhé víťazstvo v prebiehajúcej sezóne a 28. triumf v kariére. Druhá bola Chorvátka Leona Popovičová (+0,43 s), pre ktorú to bolo premiérové pódium v kariére. Tretia skončila víťazka veľkého glóbusu Mikaela Shiffrinová z USA so stratou 86 stotín sekundy.

Prvé kolo

Petra Vlhová sa usadila na čele sobotného finálového slalomu Svetového pohára už po prvom kole. Vytvorila náskok 32 stotín sekundy pred Chorvátkou Leonou Popovičovou, tretia bola Švédka Anna Swennová Larssonová s mankom 56 stotín. Držiteľka malého glóbusu a celková víťazka SP, Američanka Mikaela Shiffrinová figurovala priebežne na štvrtom mieste (+0,59).

Naša dvadsaťsedemročná slovenská reprezentantka otvorila preteky a v hornej plochej časti držala rytmus. Aj po prechode do strminy mala plynulé oblúky a rutinérsky si poradila aj s dvoma extrémne zatvorenými bránkami. Jubilejný 200. štart v kariére SP jej v prvej jazde vyniesol veľmi dobrú pozíciu na druhé víťazstvo sezóny.

Pre TV JOJ Šport po prvom kole Vlhová povedala:

„Lyžovala som dobre. Snažila som sa využiť číslo, pretože som vedela, že sa trať bude zhoršovať. Dala som do toho všetko a počúvala som, čo mi povedali tréneri pred jazdou. Strmé úseky mi vyšli veľmi dobre. Druhé kolo bude naozaj ťažké a bude to boj. Dám do toho maximum a uvidíme ako to dopadne.“  

Shiffrinová viedla po troch medzičasoch, na všetkých tesne. V dolnej časti však zaváhala, urobila niekoľko chýb a stratila tam viac ako sedem desatín. Prekonali ju aj Swennová Larssonová a Popovičová, ktorým lepšie vyšla záverečná časť prvého kola. Viac ako sekundu stratila piata Wendy Holdenerová.

Petra Vlhová na trati v prvom kole

Druhé kolo

Petra Vlhová mala silný začiatok druhého a navýšila náskok na Popovičovú, ktorá predviedla rozvážnu jazdu v druhej časti a prekvapivo predstihla hviezdnu Shiffrinovú. Naša Duklistka v tomto úseku mierne chybovala, dvakrát ju vynieslo a lietala lyžami nad snehom, no v nasledujúcom treťom súesku udržala stratu na úrovni ôsmich stotín, skvele zvládla najmä prechod do prudkej technickej časti a vynikajúco zvládnutým štvrtým úsekom si prišla po triumf. V cieli po druhom kole neskrývala radosť ani pred kamerou a mikrofónom TV JOJ Šport:

„ V hornej časti trati to nebolo ideálne. Na sekundu som strnula, že som spravila chybu, ale v ďalšej sekunde sa človeku vynorí, že musí ísť ďalej, lebo trať je dlhá a môže sa stať čokoľvek. Snažila som sa stále bojovať, no potom prišli znovu ďalšie chyby, necítila som sa dobre, pretože som strácala strašne prednú u zadnú rovnováhu. Avšak bojovala som až do cieľa. Ani neviem presne ako to bolo, keď som prešla cieľ, lebo keď som videla jednotku, tak to boli neopísateľné pocity. Bola som šťastná.“

Preteky poznačili zhoršené podmienky – sneženie i rozbitá trať. Vypadli napríklad Rakúšanka Katharina Liensbergerová, tohtoročná majsterka sveta v slalome Laurence St-Germainová z Kanady a po chybe na druhej bránke mala tvrdý pád Rakúšanka Franziska Gritschová. Petra Vlhová mala aj trochu šťastia, keď pred jej druhou jazdou zasvietilo slniečko. K počasiu dodala:

„Smiala som sa, pretože som povedala chalanom, vidíte, sťažujete sa, že je teplo, teraz bola zima, snežilo, ale mne počasie prialo. Keď som prišla do tej búdky na štarte a videla som, že zasvietili slnko, tak som si povedala, že dnes je to je môj deň!“

Petra sa teší v cieli 2. kola

V cieli

Po šiestich rokoch triumfovala Petra Vlhová vo finále SP a v celkovom hodnotení disciplíny obsadila tretie miesto. Na druhú Wendy Holdneerovú zo Švajčiarska jej chýbalo pätnásť bodov, pričom malý glóbus mala už pred pretekmi istý Mikaela Shiffrinová. Naša slovenská pretekárka k prvému miestu v Andorre ešte povedala:

„Chutí výborne, pretože vyhrať po takej sezóne, akú som mala… nebola zlá, ale bola hore – dole. V posledných pretekoch som sa cítila naozaj skvele. Chcela som dnes ukázať, čo viem a som rada, že mi vyšlo hlavne prvé kolo. V druhom to bol boj. Netušila som, že budem prvá. Nemala som z druhej jazdy taký dobrý pocit. Bol to boj, no zvládla som to. Som šťastná a dnes si to užijem.“

Americká pretekárka Mikaela Shiffrinová, ktorá vyrovnala rekord Lindsey Vonnovej v počte pódiových umiestnení (137), v rozhovore pre FIS povedala:

„Táto sezóna znamenala veľmi veľa tvrdej práce a priniesla mnoho skvelých pretekov a kvalitných výsledkov. Aj zásluhou môjho tímu sa mi však podarilo dosiahnuť tento obrovský úspech, ktorým zisk malého glóbusu za slalom nepochybne je. Som naozaj vďačná a hrdá.“

Shiffrinová už je istou istý čas celkovou víťazkou SP, aktuálne vedie o 939 bodov pred Švajčiarkou Larou Gutovou-Behramiovou. Tretia je priebežne Petra Vlhová, ktorú od líderky delí 981 bodov, no od druhej priečky iba 42 bodov.

Ženskú časť sezóny SP ukončí nedeľňajší obrovský slalom, v ktorom na štarte nebude chýbať ani Vlhová. Jej tréner Mauro Pini po sobotňajšom triumfe uviedol:

„Petra dosiahla dôležité víťazstvo, pretože ukončiť náročnú sezónou, akou bola táto, je mimoriadne potrebné. Som aj ja šťastný. Od tohto výkonu sa môže odraziť nielen do zajtrajších pretekov v obrovskom slalome, ale aj do budúcej sezóny. Gratulujem k jej výkonu. Verím, že v nedeľu tiež ukáže svoje kvality. Petra sa posunula, urobila čiaru za predchádzajúcimi neúspechmi. Dobre bola pripravená už vo švédskom Are, no až teraz to vyšlo.“

Pódium v Andorre

Autor: (job), Foto: Zdroj TASR