Organizátori EYOF 2022 v Banskej Bystrici hľadajú osemsto dobrovoľníkov

ŠPORT
2 /

Organizátori XVI. letnej edície Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) 2022 v Banskej Bystrici hľadajú dobrovoľníkov, ktorí sú neoddeliteľnou súčasťou veľkých medzinárodných podujatí. Táto multišportová akcia sa koná na Slovensku od 24. do 30. júla 2022 s 3600 účastníkmi z piatich desiatok krajín starého kontinentu.

Riaditeľ organizačného výboru EYOF 2022 Peter Hamaj na stredajšej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici pre TASR a náš web k aktuálnemu stavu dobrovoľníkov pred týmto podujatím uviedol:

„Náš cieľ je mať 1500 dobrovoľníkov, k dnešnému dňu je potvrdených 745 registrácii, čo je zhruba polovica. Potrebujeme ešte 800 dobrovoľníkov, verím, že sa nám ich podarí získať. Podľa skúseností sa väčšina z nich hlási na poslednú chvíľu . Číslo, ktoré aktuálne máme, je podľa mňa dobré, hoci z Banskej Bystrice a okolia máme zatiaľ hlásenú slabšiu účasť, ide len o 169 dobrovoľníkov. Verím, že postupom času sa ich prihlási viac z tohto regiónu a pomôžu nám.“

Organizátori tohto mládežníckeho olympijského festivalu oslovili so žiadosťou o spoluprácu okolité obce, školy, športové zväzy, rôzne spolky. Obracajú aj na zahraničie, keďže registrácia je prístupná pre všetkých ľudí s vekom nad 16 rokov.

„Už teraz máme 165 potvrdených registrácií zahraničných dobrovoľníkov. Vo veľkej miere sú to ľudia s bohatými skúsenosťami s dobrovoľníckou činnosťou z iných medzinárodných športových podujatí. Avšak boli by sme radi, keby sa v rámci dobrovoľníckeho programu na EYOF 2022 vo väčšej miere zapojila práve Banská Bystrica a okolie, keďže bude hostiteľským mestom,“

– ozrejmila aktuálnu situáciu riaditeľka dobrovoľníkov EYOF 2022 Júlia Jančíková, pričom neopomenula ani viaceré benefity:

„Každý dobrovoľník, získa limitovanú edíciu oblečenia, bude mať zabezpečenú stravu a pitný režim, možnosť odpočinku vo VolunteersBase campe. Dobrovoľníci môžu získať nové zážitky, skúsenosti s organizáciou takéhoto veľkého podujatia na Slovensku, majú možnosť nadobudnúť nové zručnosti v komunikácii v cudzích jazykoch. Na záver podujatia získa každý dobrovoľník certifikát o absolvovaní dobrovoľníckej činnosti, ktorý môže uplatniť ako súčasť prihlášky na vysokú školu alebo pri uplatnení sa na trhu práce v životopise. Ďalšou motiváciou je možnosť podporiť šport, ktorému sa samotní dobrovoľníci venujú. Medzi ďalšie časté motivačné faktory patrí možnosť získať nové kontakty, spoznať nových ľudí, nadobudnúť nové priateľstvá, podporiť mesto Banská Bystrica a Slovensko a aby sme nezabudli na dobrovoľníkov vo vyššom veku, tak ich hlavnou motiváciou je socializácia v mladom dynamickom prostredí a efektívne využitie voľného času.“

EOYF 2022 potrebuje dobrovoľníkov do 16 oblastí. Od uvítania hostí, cez catering, ďalej priamo na športoviskách, asistenciu olympijským delegáciám, bezpečnosť, transfer, ubytovanie, účasť na ceremoniáloch až po administratívnu činnosť.

Športoviská v Banskej Bystrici sú v súčasnosti dokončené na takmer 90 percent. S halami pre organizovanie niektorých športov vypomôžu i mestá Zvolen a Detva a obce Badín so Slovenskou Lupčou. Primátor Banskej Bystrice Ján Nosko vraví:

„Športová infraštruktúra je už takmer pred finalizáciou. Rekonštrukciu čaká ešte hala v Detve, dokončuje sa aktuálne zimný štadión v Banskej Bystrici. K dispozícii by mal byť k prvému decembru, na jar tam ešte vykonáme drobné úpravy. Finalizuje sa aj exteriér banskobystrickej plavárne. Teší ma, že máme zrekonštruovaný moderný atletický štadión na Štiavničkách, za ktorý sa nemusíme hanbiť. Budú sa tu konať popredné medzinárodné podujatia. Zo strany mesta sa snažíme dobudovať aj miestne komunikácie, aby mali aj cyklisti a triatlonisti dobré podmienky a cesty boli k dátumu podujatia bez akýchkoľvek závad.“

Autor: (job), Foto: eyof 2022