Olympijský sen trojskokana Dukly Tomáša Veszelku je veľmi blízko

ŠPORT
0 /

Trojskokan banskobystrickej Dukly Tomáš Veszelka sa dal zdravotne dokopy. Na domácom šampionáte v Dubnici nad Váhom atakoval sedemnásť metrovú hranicu a po výkone 16,91 m mu už majstrovstvá sveta v atletike v Dauhe určite neujdú. Aj keď mu k limitu chýbajú štyri centimetre.

Banskobystrickému trojskokanovi, rodákovi z Lučenca chýbalo len 9 centimetrov, aby sa stal štvrtý trojskokan zo Slovenska, ktorý prekonal hranicu svetovej extratriedy – 17 metrov. V českých kluboch to v ére Československa dokázali Milan Mikuláš (17,53 m), Ján Čado (17,34 m), Jaroslav Priščák (17,23 m) a v ére samostatnosti Dmitrij Vaľukevič pochádzajúci z Bieloruska (17,46 m). Tomáš Veszelka verí, že sa k tejto trojici pripojí, keď pre RTVS a ostatné médiá povedal:

„Nechcem spoliehať na poradie, na základe ktorého sa dostanem sa svetový šampionát. Viem, že mám na limit, ale aj na 17 metrov.  Chcem sa už teraz pokúsiť o dosiahnutie limitu na olympiádu do Tokia 2020.“

Hodnota olympijského limitu je 17,14 m. No je tu ešte aj svetový rebríček, na základe ktorého sa môže prebojovať do Tokia a predstaviť sa pod piatimi kruhmi. Tvorí sa z bodového priemeru z 5 najlepších výkonov (+ bonusové body za podujatie, napr. majstrovstvá SR = 100 bodov). Tomáš teda do neho výraznou mierou prehovoril na domácom šampionáte v Dubnici, k čomu náš pretekár poznamenal:

„Mám za tento výkon body ako keby som skočil 17,80 m. Je to vynikajúce z hľadiska spriemerovania piatich výkonov do olympiády.“

Tomáš Veszelka dosiahol na domácom atletickom šampionáte osobný rekord, avšak 24-ročný trojskokan Dukly vie, že to môže byť ešte lepšie. Pre web Slovenského zväzu atletiky (SAZ) uviedol:

 „Miešajú sa vo mne dva pocity: na jednej strane radosť z osobného rekordu, na druhej smútok z toho, že mi limit na MS v Dauhe ušiel len o štyri centimetre. Podľa vystúpení na predošlých mítingoch som vedel, že mám ešte rezervy. Postupne prichádzam na koreň niektorých vecí a začína to fungovať. Z pretekov na preteky sa však cítim lepšie, skáče sa mi ľahšie. Škoda, že som si na mítingu v Sotteville narazil pätu, čo ma obmedzovalo – aj teraz v rozcvičke som sa nemohol poriadne rozskákať, nechal som si to až na súťaž. V prvom pokuse som si ju však znova udrel, dosť to bolelo, preto ma príjemne prekvapilo, čo som dokázal skočiť.“

Dnes je teda jasné, že 17-metrová hranica je v prípade Veszelku na spadnutie. Aj výsledky tomu nasvedčujú. Bol už 6. na halových ME 2019, 8. na ME 2018, 4. /2017/ a 5. /2015/ na ME do 23 rokov, 8. na MEJ 2013, 9. na MS 2011 do 18 rokov, 6. na  EYOF 2011 v trojskoku aj diaľke a 11. na Svetovej univerziáde 2017. Čo teda treba urobiť, aby nastalo zlepšenie? Tomáš pre web SAZ atletika.sk hovorí:

„Ešte stále skáčem len zo 14 ´nabiehaných´ krokov, no v minulosti to bolo zo šestnástich. Z takého rozbehu som dosiahol aj svoje osobáky. Niekomu sa môže zdať – čože sú to dva kroky navyše… Lenže je v tom veľký rozdiel. Pri šestnásťkrokovom sa cítim oveľa komfortnejšie, dokážem chytiť oveľa lepší rytmus. Potešilo by ma, ak by som už teraz zo 14-krokového pokoril sedemnástku. Ak by som ho potom predĺžil o dva, verím, že by som mohol k môjmu dubnickému výkonu pridať ešte 20, možno aj 30 centimetrov.“

Veszelka si výkonom na slovenskom šampionáte utvoril výbornú východiskovú pozíciu v kvalifikácii na OH 2020 v Tokiu. Za 16,91 m získal do svetového rebríčka 1155 bodov plus bonus 100 bodov za národný titul. Súčet 1255 bodov zodpovedá výkonu presne 17,85! A to je už naozaj parádny bodový úlovok. Tomáš Veszelka by si vychutnal atmosféru pod piatimi kruhmi prvý raz v kariére .

Autor: (job), Foto: ilustračné