Nové vizualizácie moderného atletického štadióna SNP na Štiavničkách

ŠPORT
16 /

Po futbalovom štadióne či tenisovom centre s prívlastkom “národné” bude niesť takýto názov aj športový stánok pre atletiku. Voľba padla na banskobystrický štadión na Štiavničkách. Čaká ho totiž veľká rekonštrukcia, o ktorej sme vás už podrobne informovali v tomto článku: https://www.bystricoviny.sk/sport/v-banskej-bystrici-sa-uz-zacne-s-pracami-na-narodnom-atletickom-stadione/. Teraz ponúkame aj aktuálnu novú vizualizáciu, ktoré prenikla na verejnosť prostredníctvom portálu tvnoviny.sk a TV Markíza.

Šesťdesiatročný štadión na Štiavničkách v našom meste pod Urpínom zažil mnohé športové zápolenia. V opotrebovanom stave patrí pod ministerstvo obrany. Vládou odsúhlasené znovuzrodenie by malo napokon stáť 10 až 13 miliónov eur.

„Športovisko bude spĺňať požiadavky na súčasné nové technické normy, ako aj kritériá medzinárodnej asociácia atletických federácií pre medzinárodné a národné súťaže. Plánujeme zrekonštruovať aj tréningové priestory hlavného štadióna, zrevitalizovať zeleň, ďalej sa rekonštrukcia dotkne i tribún a prístupových ciest,“

– uvádza v stanovisku pre TV Markíza rezort obrany.

Momentálne je už vyhlásená verejná súťaž na stavebné práce. Súčasná kapacita štadióna, ktorá je desaťtisíc divákov, sa však výrazne zníži, na asi štyri tisícky. Hoci pre Bystricoviny riaditeľ VŠC Dukla Banská Bystrica Roman Benčík uviedol, že sa počíta aj s priestormi na státie, ktoré pojmú ďalších zhruba tri tisíc divákov, v novej vizualizácii ich nevidíme. Oficiálne však predstavená rezortom obrany ani VŠC Dukla ako vlastníkmi štadióna nebola (ak neberieme v úvahu oficiálny web Vojenského športového centra, ktorý sa odvoláva iba na portál tvnoviny.sk).

„Nám atlétom veľmi chýba takýto štadión. Infraštruktúra atletická je dnes zanedbaná. Takže každý krok, ktorý skvalitní možnosti pretekať či trénovať, je určite veľmi vítaný. Myslím si, že po ukončení prác pôjde o dôstojný atletický stánok,“

– prezradil televíznej stanici Markíza chodec a olympijský víťaz i majster sveta Matej Tóth, ktorý sa zúčastní sobotňajšieho minimaratónu v Banskej Bystrici so štartom a cieľom na súčasných ešte nezrekonštruovaných Štiavničkách.

Na spomínanom našom štadióne SNP sa odjakživa hráva futbal, miesto tu našli aj milovníci atletiky. V zrekonštruovanom atletickom stánku so zeleným trávnikom sa góly budú strieľať i naďalej. Či už futbalisti, ale najmä atléti si však teraz počas stavebných prác budú musieť od základov prispôsobiť tréningový harmonogram. Čo sa týka divákov, čaká ich po dobudovaní predovšetkým lepší komfort. Na margo diváckej kapacity riaditeľ VŠC Dukla Roman Benčík pre náš portál v predchádzajúcom podrobnom článku podotkol:

„Keďže chceme tento štadión včas postaviť, nemôžeme ísť do megalománskych plánov. Proste toto je realita, do ktorej sa my musíme zmestiť. Štadión však postavíme tak, aby sa kapacity na sedenie mohli v budúcnosti rozšíriť.“

Úplnú rekonštrukciu Národného atletického štadióna chcú jeho vlastníci Ministerstvo obrany SR a VŠC Dukla stihnúť do konca budúceho roka.

Vo fotogalérii sú tri nové aktuálne vizualizácie.

Autor: (bl), Foto: ilustračné