Naši reprezentanti v Mas-Wrestligu sa vracajú z MS v Uzbekistane s dvomi medailami

ŠPORT
0 /

Ako sme informovali, minulý týždeň odcestovala výprava slovenskej reprezentácie v Mas-Wrestlingu na majstrovstvá sveta do Uzbekistanu. Je potešujúce že obaja  pretekári z Banskej Bystrice – Oliver Kurek a Jozef Buvala získali medailové umiestnenia.

Vo štvrtok Jozef Buvala a Oliver Kurek splnili hmotnostný limit 80 kg pre svoju váhovú kategóriu. V piatok obaja súťažiaci vstúpili do súbojov so silnými súpermi na MS v Mas-Wrestlingu  v rámci športového festivalu tradičných športov Ethnosport festival 2023.

Zľava Jozef Buvala a Oliver Kurek

Zľava Jozef Buvala a Oliver Kurek

Súťažilo sa  vyraďovacím spôsobom v skupinách A a B. Naši reprezentanti sa stretli so šikovnými súpermi z Mongolska, Azerbajdžanu, Kirgizstanu, Bangladéšu a Ruska. V tejto hmotnostnej kategórii mali svojich zástupcov aj India či domáci Uzbekistan.

Oliver Kurek sa v skupine A prebojoval až do finále, kde sa stretol s ruským reprezentantom Yakutanom, ktorému podľahol 0:2 po napínavom priebehu zápasu.

Oliver Kurek

Oliver Kurek

Jozef Buvala po vyhratom zápase s pretekárom z Bangladéžu narazil na ruského reprezentanta, ktorému podľahol. Následne sa dostal do skupiny B, v ktorej napokon vybojoval 3.miesto a bronzovú medailu.

Naši borci teda priniesli do Banskej Bystrice striebro a bronz. Je to obdivuhodné aj preto, že na Slovensku sa tomuto športu venujú naši najlepší pretekári len pár rokov a napriek tomu  v Mas-Wrestlingu dokážu vzdorovať súperom z východu (tento šport pochádza z Yakutska), ktorý ho robia na vysokej úrovni  už dlhé roky.

Jozef Buvala

Jozef Buvala

Veľká vďaka patrí klubu Mas-Wrestling Banská Bystrica, taktiež Slovenskej asociácii Mas-Wrestlingu a všetkým, ktorý našim pretekárom držali na MS palce. Oliver Kurek ďakuje za finančnú podporu firme Ride.

Mas-Wrestlig sa postupne stáva populárnym športom aj v ďalších krajinách. V rámci Majstrovstiev sveta mužov a žien sa po prvýkrát organizovali aj majstrovstvá sveta juniorov, junioriek a veteránov.

Slovenská reprezentácia v Mas-Wrestlingu

Slovenská reprezentácia v Mas-Wrestlingu

Pokiaľ by sa chcel tomuto športu venovať ktokoľvek z Bystričanov, stačí kontaktovať cez sociálne siete Mas-Wrestling Banská Bystrica. Ďalšou súťažou ktorú spoluorganizuje banskobystrický klub, bude Slovenský pohár, ktorý sa uskutoční 7. októbra 2023 v Košiciach.

Táto súťaž bude zároveň nominačnou na novembrové  Majstrovstvá Európy v Mas-Wrestlingu v Budapešti.

Mas-Wrestling

Mas-Wrestling

Autor: (tom), Foto: Mas-Wrestling BB a ilustračné