Naša Dukla postupuje v pohári cez Komárno po penaltách do štvrťfinále + HLASY

ŠPORT
2 /

Futbalisti banskobystrickej Dukly postupujú do štvrťfinále Slovnaft Cup-u (Slovenského pohára). V utorok na neutrálnej pôde v Senci vyradili Komárno, keď duel sa skončil bezgólovou remízou, no na penalty sme vyhrali 5:4.

Zápas nezačal pre nás najlepšie. Už v prvej minúte sa hlavami zrazili Nosko a Abrahám, náš stopér musel opustiť ihrisko so zranením, nahradil ho v desiatej minúte Frimmel. Za ten čas, čo sme boli v oslabení, mal prevahu súper, no následne sme už prevzali iniciatívu a dostali sa do prvých príležitostí. V 26. minúte išiel po ľavej strane s loptou dopredu Polievka, bola to typická brejková situácia, prízemný center vyslal pred bránku Vujoševičovi, ktorý v sklze trestuhodne minul bránku. Možno mohol ponechať loptu Gondovi, ktorý by mal vyloženejšiu pozíciu na zakončenie. O štyri minúty neskôr to vyskúšal z ľavej strany spoza rohu šestnástky ´obaľovačkou´ Polievka a mieril tesne vedľa Leckéšiho svätyne. Potom sme mohli skórovať z rohového kopu, lopta išla na prednú žrď, Komárňania ju odvrátili, ale iba pred Snitku, ten z asi dvadsiatich metrov pálil nad brvno. Do prestávky mal ešte druhú stopercentnú šancu Vujoševič. Po centri z pravej strany sa ocitol v bezprostrednej blízkosti pred bránkou, ale zakončoval do žrde. V prvom polčase sme jasne dominovali, strely hovorili v náš prospech 9:1.

V druhom dejstve bola Dukla aktívnejšia, no do šance sa naši futbalisti dostali až v 59. minúte, Hanes kolmou prihrávkou hľadal Gondu, ktorý by bol v tutovke, ak by o sekundu skôr nebol pri lopte gólman KFC. Stále sme mali viac na kopačkách loptu, no ďalšia príležitosť sa dostavila až v 72. minúte. Gonda kolmicou našiel striedajúceho Jackuliaka v päťke, ale napokon sa mával ofsajd. Až následne mali Komárňania ojedinelú šancu. Bayemi išiel po chybnej rozohrávke našich hráčov sám na bránku, Krejčí ho vychytal! Hneď po tejto možnosti súpera sme mohli my trestať. Polievka na ľavej strane vyzvŕtal dvoch protihráčov, prešiel do šestnástky, no strieľal do žrde. Bayemi sa potom snažil skórovať spoza rohu šestnástky, ale mieril pol metra od žrde. V osemdesiatej minúte vyrobil chybu, prihral priamo nášmu Polievkovi, ten vysunul Hanesa, ktorý krásne preloboval Leckéšiho, avšak lopta skončila na brvne. V závere duelu mohli o postupe rozhodnúť futbalisti Komárna. Po rohovom kope z bezprostrednej blízkosti prekopol bránku Druga.

Rozuzlenie priniesli penalty. Najprv sa nemýlili exekútori prvých troch, za nás Frimmel, Lukáčik a Vajda, v štvrtej sérii vychytal Krejčí Szőcsa, za Banskú Bystricu sa presadil Starší, ale v piatej nepremenil jedenástku Polievka. Rozhodovalo sa až v šiestej sérii. Krejčí najprv zneškodnil strelu G. Tótha a na našej strane Dalibor Gonda uspel – zabezpečil tak Dukle postup do štvrťfinále pohára.

Fakty o zápase:

MFK Dukla Banská Bystrica – KFC Komárno 1:0 po penaltách (0:0), na penalty 5:4

Góly: žiadne (rozhodujúci z 11m Gonda). Rozhodoval: Micheľ. ŽK: V. Tóth – Bayemi. Bez divákov.

Zostavy:

MFK Dukla: Krejčí – Migaľa (46. Starší), Vajda, Nosko (10. Frimmel), Lukáčik – Snitka (46. Hanes) – Gonda, Richtárech, V. Tóth, Polievka – Vujošević (68. Jackuliak)

KFC: Leckéši – Popović (90. Faragó), Szőcs, Špak – Šurnovský, Pitner (65. Parma), Szetei (82. Krela), Domonkos – Bayemi (82. Druga), G. Matić, Abrahám (65. G. Tóth)

Hlasy po zápase:

Tréner Banskej Bystrice Stanislav Varga: „Chceli sme postúpiť do ďalšieho kola pohára, čo sa podarilo, hoci aj na penalty. Celkovo sme však odohrali dobrý zápas. Nastúpili i chlapci, ktorí v predchádzajúcich dueloch nemali plnú minutáž. Nastrelili sme tri žrde, čo sa nevidí len tak často. Sme napokon radi, že sme to prelomili v penaltách. Ja som spokojný s výkonom každého hráča, ktorý nastúpil na tento zápas. Všetci splnili to, čo som od nich očakával.“

Dalibor Gonda, strelec rozhodujúcej penalty: „Zápas sa vyvíjal dobre, hrali sme na polovici súpera, držali sme loptu, len škoda našich nepremenených šancí. Na konci zápasu sme však mohli aj prehrať, takže našťastie sme to dobojovali do víťazného konca. Penalty sú už lotéria. Ja som našťastie videl, kde je postavený brankár a umiestnil som to dobre.“

Adam Krejčí, brankár Banskej Bystrice: „Som rád, že som dostal dôveru od trénera na tento zápas. Nebol rozhodne ľahký, aj keď na našu bránku nešlo veľa striel, ale o to viac sa treba koncentrovať. Vzadu sme to odohrali na nulu, takže urobili sme to najlepšie, čo sme mohli v defenzíve. Aj poslednú akciu sme s Paťom Vajdom nejako ´ukopali´ pred bránkou. Išli sme do penált a šťastie sa priklonilo na našu stranu. Takže super. Hodnotím to pozitívne. Som rád, že to takto dopadlo. Ja mám rád jedenástky, teda že to môže hráč zle kopnúť, ja chytiť a človek môže byť potom i hrdinom, alebo sa nič nedeje, ak ním nie je. Som rád, že som chytil dve penalty. Povedal som chalanom ešte predtým, než sme išli do nich, že dve chytím. Podarilo sa mi to až v závere tohto rozstrelu, no lepšie neskoro ako nikdy (úsmev). Ja som si tie penalty užil.“

Autor: (job), Zdroj: MFK Dukla, Foto: Radoslav Bielik